Kronprinsesse Catharina-Amalia:

Mener kronprinsessen blir latterliggjort

Standup-komikeren Najib Amhalis etterlikning av den nederlandske kronprinsessen skaper reaksjoner.

FALT IKKE I GOD JORD: Kronprinsesse Catharina-Amalia av Nederland ble portrettert av standup-komikeren Najib Amhali. Det har ikke gått upåaktet hen. Foto: Piroschka Van De Wouw / AP / NTB
FALT IKKE I GOD JORD: Kronprinsesse Catharina-Amalia av Nederland ble portrettert av standup-komikeren Najib Amhali. Det har ikke gått upåaktet hen. Foto: Piroschka Van De Wouw / AP / NTB Vis mer
Publisert

Et satire-show på tv-kanalen RTL har skapt reaksjoner i Nederland, spesielt etter portretteringen av den nederlandske kronprinsessen.

Det melder Ekstra Bladet og Billedbladet.

I det første avsnittet spiller den 49 år gamle standup-komikeren Najib Amhali (49) kong Willem-Alexander (53) og dronning Máximas (49) 17 år gamle datter, tronarvingen kronprinsesse Catharina-Amalia.

I rollen som kronprinsessen hadde Amhali tatt på seg en kjole og et belte som likner på antrekket 17-åringen hadde på seg under kongefamiliens fotografering i fjor sommer.

ANGRER: Jimmy Fallon angret på at han valgte å parodiere Chris Rock på showet «Saturday Night Live» i 2000. Video: «Saturday Night Live», NBC Vis mer

– Opprørende

På Twitter beskylder journalist Arthur van Amerongen (61) satire-showet for å mobbe kronprinsessen.

«Vi trenger å snakke om fat shaming. Det er opprørende at Najib Amhali fremstiller vår elskede kronprinsesse Amalia som en sterkt overvektig og ellers veldig gravid Linda de Mol (kjent nederlandsk programleder, journ.anm.) Dere gjør åpenbart altfor gode seertall», raser han.

Amerongen er imidlertid ikke den eneste som er misfornøyd over standup-komikerens tolkning av 17-åringen.

I et åpent brev delt på nettsiden sin er journalist Sylvia Schaffrath klar i sin tale om hva hun mener om innslaget.

- Amalia er ikke bare 17 år, hun er også den fremtidige dronningen av Nederland. Hun ba ikke om det, det er skjebnen hennes, skriver hun, og fortsetter:

- Amalia er ingen vanlig nederlandsk tenåring. Hun er ofte målet for råtne bemerkninger og latterliggjøring. Om at hun er plus size, feit, stygg og innbilsk. Si meg en ting: «Hvordan ville du hatt det hvis noen gjorde det mot sønnen din?»

Hittil har verken RTL eller den nederlandske kongefamilien kommentert saken.

PARODIERT: Kevin Vågenes var i gang med en sesong av «Parterapi», der denne kjente influenseren dukket opp. Video: NRK Vis mer

Slaktet tabloidmagasin

For et halvt år siden skjedde det noe liknende med kronprinsessen. Den gang ble tabloidmagasinet Caras slaktet for å ha kalt kronprinsessen for «plus size».

På forsiden av magasinet hadde de dronningen og kronprinsessen. Det koselige bildet viste mor og datter som holdt hender, og virket nokså uskyldig i seg selv.

Bildet var tatt ved Huis Ten Bosch, et av kongefamiliens residenser, i forbindelse med den nederlandske kongefamiliens årlige sommerfotografering, og var dermed ikke tatt i regi av magasinet.

Ved bildet lød tittelen:

«Maximas eldste datter viser stolt frem sin 'plus size'-stil».

Under tittelen sto det videre:

«Den mobbede tronarvingen av Nederland møter kritikere med styrke og betingelsesløs støtte fra foreldrene. Prinsessen går gjennom puberteten uten problemer og forsvarer sine 'kvinnelige former'»

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

– Rakker ned på Amalia

Reaksjonene i ettertid var ikke små, og på sosiale medier florerte det av brukere som gikk hardt ut mot magasinet. Forsiden ble nemlig raskt plukket opp etter at Caras delte det på sin egen Instagram-konto.

Der mente flere at det blant annet var «farlig», «respektløst» og «skamfullt» å beskrive den unge kronprinsessen på den måten, og en rekke brukere påpekte at de ikke kunne forstå hvorfor magasinet valgte å fokusere på 17-åringens kropp – når de heller kunne fokusere på prestasjonene.

OVERRASKER: I den første episoden av prins Harry og hertuginne Meghan sin podcast får vi høre noe helt uventet på slutten. Video: AP/ NTB SCANPIX Vis mer

«Du skal være ganske avskyelig for å foreslå og godta denne forsiden. De rakker ned på Amalia, en vakker, sensitiv og intelligent tenåring. De snakker om mobbing også gjør de det selv. Det sender et veldig farlig budskap til jentene på 16 år som leser dette», skrev en bruker på Twitter.

FAR OG DATTER: Her er kong Willem-Alexander og kronprinsesse Catharina- Amalia avbildet i fjor. Foto: Splash News / NTB
FAR OG DATTER: Her er kong Willem-Alexander og kronprinsesse Catharina- Amalia avbildet i fjor. Foto: Splash News / NTB Vis mer

Som tilsvar hadde magasinet, med redaktøren Liliana Castaño i spissen, sluppet en uttalelse, der de forklarte at forsiden var ment til å takle stigmatisering, samt inspirere lesere som kanskje slet med å være stolte over sin egen kropp.

– Styrken hennes, hvordan hun takler å være «plus size»-prinsesse – som hun ble kalt i Nederland – samt familiens støtte, er det vi ønsket å få fram. Å lese hele saken vil i stor grad bidra til større forståelse og en konstruktiv debatt, var noe av det redaktøren skrev i uttalelsen.

LES OGSÅ: Eksen bryter tausheten om skandaleintervjuet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer