Kronprins Haakon:

Mener kronprinsen bryter kongelig etikette

Se og Hørs kongehuseksperter er svært uenige.

SPESIELL DETALJ: Kronprins Haakon dukket opp med et skjellarmbånd på håndleddet sitt under gårsdagens utdeling av Nobels fredpris. Dette mener Svensk Damtidning bryter med kongelig etikette. Se og Hørs kongehuseksperter er imidlertid ikke enige med det svenske magasinet. Foto: NTB Scanpix
SPESIELL DETALJ: Kronprins Haakon dukket opp med et skjellarmbånd på håndleddet sitt under gårsdagens utdeling av Nobels fredpris. Dette mener Svensk Damtidning bryter med kongelig etikette. Se og Hørs kongehuseksperter er imidlertid ikke enige med det svenske magasinet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I går formiddag ble den prestisjetunge Nobels fredspris utdelt til den etiopiske presidenten Abiy Ahmed (43) for hans innsats for å skape fred mellom Eritrea og Etiopia.

Den årlige utdelingen fant sted i Oslo rådhus, og en rekke personer fra det offentlige Norge og fra kongefamilien var tradisjonen tro til stede for å overvære utdelingen. Blant dem var selvsagt dronning Sonja (82), kong Harald (82), kronprins Haakon (46) og kronprinsesse Mette-Marit (46).

Sistnevnte strålte i en gammel kjolefavoritt for anledningen, som besto av en kremhvit kjole fra favorittdesigneren Valentino. Nevnte kjole har 46-åringen nemlig brukt på fredsprisutdelingen flere år tidligere, blant annet i 2009 og 2014.

GAMMEL FAVORITT: Kronprinsessen stilte opp i en kremhvit Valentino-kjole under årets Nobel-utdeling. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
GAMMEL FAVORITT: Kronprinsessen stilte opp i en kremhvit Valentino-kjole under årets Nobel-utdeling. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Armbånd til dressen

Kronprins Haakon på sin side hadde tatt på seg en mørk dress med en hvit skjorte og et mørkeblått slips for anledningen, men spesielt en ting ved antrekket til kronprinsen vekker oppsikt.

På den ene armen hadde 46-åringen nemlig et armbånd av skjell, noe som man trygt kan si passer til hans personlighet ettersom kronprinsen er svært opptatt av blant annet surfing og havet.

SKJELLARMBÅND: Det er altså dette skjellarmbåndet som er plassert på kronprinsens venstre håndledd som Svensk Damtidning omtaler. Foto: NTB Scanpix
SKJELLARMBÅND: Det er altså dette skjellarmbåndet som er plassert på kronprinsens venstre håndledd som Svensk Damtidning omtaler. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det er imidlertid ikke alle som er enige i at armbåndet egnet seg under fredsprisutdelingen. Svensk Damtidning omtaler kronprinsens armbånd og mener at han burde unnlatt å ha det på for å følge den kongelige etiketten.

- Haakon dukket opp i et uventet armbånd - med skjell - som virkelig viste hans personlighet, selv om det burde vært fjernet grunnet den kongelige etiketten, skriver det svenske magasinet.

DYKKER: Onsdag dykket kronprins Haakon Magnus etter plast på Sjøstrand i Asker. Video: Andreas Fadum Vis mer

Mener det er innafor

Se og Hørs kongehusekspert Anders Johan Stavseng sier seg imidlertid ikke enig med ukebladet.

- Det er mulig svenskene tviholder på gamle etikette-regler. Her i Norge er vi vant med å se Haakon gå rundt med alt fra festivalbånd til armlenker som barna har laget, forteller Stavseng og legger til:

- Skjellarmbåndet er trolig en gave fra Mette-Marit fra en ferietur. Jeg synes det er en styrke at man går med smykker som betyr noe, fremfor å ta de av eller bytte de ut med designsmykker fordi andres smak skal tilfredsstilles. Dette er innafor.

GLAD I ARMBÅND: Kronprins Haakon har ved flere anledninger hatt på seg armbånd. Her er han avbildet med kronprinsesse Mette-Marit i sommer på ferie på landstedet på Dvergsøya utenfor Kristiansand.
GLAD I ARMBÅND: Kronprins Haakon har ved flere anledninger hatt på seg armbånd. Her er han avbildet med kronprinsesse Mette-Marit i sommer på ferie på landstedet på Dvergsøya utenfor Kristiansand. Vis mer

Se og Hørs andre kongehusekspert, Caroline Vagle forteller at kronprinsen alltid går med armbånd av denne typen, og at hun selv synes det bare er kult.

- Det sier noe om hvem han er, og hvilke interesser han har. Det jo ikke et typisk kongelig smykke, og i hvert fall ikke ved offisielle anledninger. Men den yngre generasjonen kongelige er langt mindre konservative, og bryter stadig vekk såkalt etikette, forteller Vagle.

- Bare se på prinsesse Sofia i Sverige, som senest ved Nobelfesten tirsdag viste frem sin tatovering på ryggen. Hun står for hvem hun er, og forsøker ikke å skjule fortiden. Jeg heier virkelig på at dagens kongelige har en mer personlig stil, og ikke er så bundet av regler, avslutter hun.

RØRT: Kronprinsesse Mette-Marit ble rørt til tårer da datteren hennes holdt en tale etter konfirmeringen. Video: NRK. Vis mer

Skjult detalj

Det var imidlertid ikke bare i Norge at Nobelsprisene ble delt ut i går, men også i Stockholm var det duket for prisutdeling.

I den svenske hovedstaden deles nemlig prisene i litteratur, fysikk, kjemi, medisin/fysiologi og økonomi ut, og som alltid er det offisielle Sverige og den kongelige familien til stede på festlighetene.

Prinsesse Madeleine (37) var den som stjal showet under den begivenhetsrike kvelden i sin knallrosa, lange kjole fra designeren Angel Sanchez, ifølge Svensk Damtidning.

Ifølge ukebladet bar prinsesse Madeleine en kjole fra samme designer under Nobelfesten i 2012.

USYNLIGE STROPPER: Dersom du ser nøye etter, kan du se at prinsessens rosa kjole har nesten usynlig stoff over skulderpartiet - noe som gjør at kjolen ser stroppeløs ut. Foto: NTB Scanpix
USYNLIGE STROPPER: Dersom du ser nøye etter, kan du se at prinsessens rosa kjole har nesten usynlig stoff over skulderpartiet - noe som gjør at kjolen ser stroppeløs ut. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det som imidlertid har vekket mest reaksjoner etter prinsessens Nobel-opptreden, er at den signalrosa kjolen ved første øyekast ser ut til å være stroppeløs - noe kongelige, med visse unntak, ikke pleier å gå for.

Imidlertid var det faktisk ikke tilfelle at Madeleines kjole var helt bar over skulderpartiet, selv om det kan se slik ut på bildene.

Det er altså bare synet som bedrar.

Ifølge Svensk Damtidning har kjolen nemlig en skjult detalj som sørger for at plagget holder seg på plass. På bilder fra kvelden som viser prinsessens kjole, kan man nemlig skimte en smart detalj som holder kjolen på plass uten å synes:

Gjennomsiktig stoff dekker skulderpartiet, og er festet med rosa knapper på ryggen, skriver Hänt.

LES OGSÅ: Derfor har dronningen alltid med sitt eget blod i bagasjen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer