Kronprinsesse Mary:

Mener hun splitter folket

Kronprinsesse Marys tale falt ikke i god jord hos alle.

KRITISERES: Kronprinsesse Mary er engasjert, og har flere ganger tatt til orde for saker hun brenner for. Det er det ikke alle som setter like stor pris på. Her fotografert med kronprins Frederik i Oslo i 2017. Foto: NTB Scanpix
KRITISERES: Kronprinsesse Mary er engasjert, og har flere ganger tatt til orde for saker hun brenner for. Det er det ikke alle som setter like stor pris på. Her fotografert med kronprins Frederik i Oslo i 2017. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I slutten av august holdt kronprinsesse Mary (48) av Danmark en tale som fikk tusenvis til å applaudere. Kronprinsessen var nemlig hovedtaler ved den årlige Pride-feiringen i København, der hun blant annet gikk langt i å si at hun støttet LHBT-menneskers rettigheter.

- Vi står sammen om retten til å være den vi er, sa hun blant annet i talen sin.

- Vi forstår at den man elsker og den kjønnsidentiteten man har ikke skal være avgjørende for om man kan delta fullt ut i samfunnet, fortalte hun videre.

Talen ble hyllet av tusenvis, og i kommentarfeltet til videoen av talen - som ble lagt ut på Instagram-kontoen til Det danske kongehuset - takker flere for at de har en så støttende kronprinsesse. Det er likevel ikke alle som mener at det passer seg for kronprinsessen å snakke om disse temaene.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

- For politisk

Ifølge danske BT får hun nå kritikk fra flere hold, som mener hun blander rollene sine.

Sogneprest Katrine Winkel Holm er blant dem som går hardest ut. I en kommentar for Jyllands-Posten spør hun om det virkelig er en kronprinsesses rolle å blande seg inn i politiske beslutninger. Her refererer hun til det Mary sa om kjønnsidentitet og det å være født i feil kropp.

- Hun skal være representant for hele Danmark, og det er nesten som at hun sier at man er et dårlig menneske om man ikke er enige med disse sterke budskapene fra disse politiske organisasjonene, skriver hun i kronikken.

Det skal nevnes at kronprinsessen ikke nevnte noe spesifikt om juridisk kjønnsskifte eller andre aktuelle politiske emner. Sognepresten mener likevel at hun gikk for langt.

PRIDE: Se kjendisenes støtte til pride! Vis mer

- Hun sier vi kan være et foregangsland i kampen for rettigheter til LHBT-mennesker, men jeg vil gjerne høre om hva hun mener vi bør gå fremst med. Saken er at Pride har juridisk kjønnsskifte for barn som en av sine merkesaker. Det er politisk, mener presten videre.

I samme innlegg kommer det frem at hun heller ikke mener kronprinsessen burde ha spesielt sterke meninger om verken miljøet eller flyktninger, to saker hun har uttalt seg fritt om tidligere.

At lignende kritikk kommer fra religiøse miljøer er muligens ingen overraskelse, men det er flere som sier seg enig med sognepresten. Kommunikasjonsekspert Anna Thygesen har ifølge BT også uttalt seg kritisk til kronprinsesse Marys støtte av LHBT-mennesker.

- Hun må passe på at hun ikke gjør seg upopulær hos den mer konservative delen av befolkningen, hvor mange av kongehusets støttespillere hører til. Det er en balansegang i forhold til det politiske, og dette er et av emnene som splitter folket, har hun uttalt.

KONGEHUSET: Onsdag gjorde kronprinsesse Mary (48) sitt første offisielle oppdrag etter sommerferien, noe som endte med mye tyn etter hun håndhilste på generalsekretær i WWF, Bo Øksnebjerg. Vis mer

Står i kritikken

Det danske kongehuset har foreløpig ikke uttalt seg om kritikken. At kongelige de siste årene har vært tydeligere og mer markante støttespillere av LHBT-mennesker, er ingen hemmelighet.

Særlig i her hjemme i Norden har det nærmest blitt en fast den av jobben deres å delta på Pride-markeringer. Det forteller Caroline Vagle, kongehusekspert i Se og Hør.

STØTTESPILLERE: I fjor besøkte det norske kronprinsparet Pride Park i Oslo, sammen med ordfører Marianne Borgen. Dette var deres første besøk noen sinne. Foto: Ola Vatn / NTB Scanpix
STØTTESPILLERE: I fjor besøkte det norske kronprinsparet Pride Park i Oslo, sammen med ordfører Marianne Borgen. Dette var deres første besøk noen sinne. Foto: Ola Vatn / NTB Scanpix Vis mer

- Mary har vært opptatt av at alle skal få elske den de i vil i mange år, og det er slett ikke første gang hun stiller på slike arrangementer. Det er jeg sikker på at hun står helt støtt i, og at kritikken ikke går inn på henne. Og hun har full støtte hos sine kronprinsessekollegaer i Norge og Sverige, sier Vagle, og fortsetter:

- Senest tidligere i sommer holdt kronprinsesse Victoria tale i forbindelse med den digitale Pride-paraden i Stockholm. «Du har rett til å være akkurat den du er, og vi er mange som står bak deg. Jeg står bak deg» sa hun til mange av dem som kanskje ikke tørr å være åpen om legning, forklarer kongehuseksperten videre.

Kritikken går på at Mary ikke representerer hele Danmark når hun snakker så støttende som hun gjør. Vagle mener imidlertid at det er nettopp det hun gjør ved å ta et så tydelig standpunkt.

- Noe av det viktigste kongelige gjør er å fjerne tabuer, sier hun.

Vagle trekker også frem kong Harald som en som har gått i bresjen for LHBT-mennesker.

- Vår egen konge er et godt eksempel på det, og fikk oppmerksomhet verden over for sin helt spesielt inkluderende tale i Dronningparken i 2016. Der han blant annet sa så vakkert at «nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre».

LES OGSÅ: Selger luksusvillaen for 19 millioner

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer