Hertuginne Sarah:

Mener corona er «Moder jords» straff

Samtidig som hennes tidligere svoger, prins Charles, har fått påvist smitte, kommer hertuginne Sarah med oppsiktsvekkende uttalelser.

VEKKER OPPSIKT: Hertuginne Sarah av York skriver på Twitter at hun mener den herjende pandemien er en renselse fra naturens side. Det vekker oppsikt. Her er hun fotografert med eksmannen, prins Andrew. Foto: NTB scanpix
VEKKER OPPSIKT: Hertuginne Sarah av York skriver på Twitter at hun mener den herjende pandemien er en renselse fra naturens side. Det vekker oppsikt. Her er hun fotografert med eksmannen, prins Andrew. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Coronapandemien herjer, og flere av verdens land gjør nå sitt for å begrense smitte blant folket. Karantene, isolasjon, forbud mot samlinger og stengte grenser er bare noen av tiltakene som er innført, slik at man forhåpentligvis kan flate ut kurven og forhindre dødsfall.

Viruset diskriminerer ikke, noe de siste ukenes nyheter er et tydelig bevis på. I Monaco har fyrst Albert (62) fått påvist smitte, mens det i Storbritannia var prins Charles (71) som ble den første til å få viruset. Her hjemme tar den norske kongefamilien sine forholdsregler, noe Slottet fortalte til Se og Hør i går.

Mange kongelige er på grunn av alder og andre sykdommer i risikogruppa, og tar åpenbart grep for å forhindre smitte. Det gjør også prins Andrews ekskone, hertuginne Sarah (60) av York. Dette får hun stor oppmerksomhet for.

PRINS PÅ FEST: I kjølvannet av overgrepsanklager og spørsmål rundt vennskapet til avdøde Jeffrey Epstein, sier prins Andrew sier i et nytt intervju at han ikke skjønner hvordan han har fått stempelet som «partyprins», da han ikke lenger fester. Bilder av prinsen i Saint-Tropez sier det motsatte. Foto: Coleman-Rayner / Stella Pictures. Klipp: Emilie Rydning Vis mer

- Prøvde å advare

Det er ikke det at hertuginna har valgt å isolere seg som skaper overskrifter, det er måten hun har valgt å kunngjøre det på som får flere til å rynke på nesa. I en rekke meldinger på Twitter kommer hun nemlig med en nokså kontroversiell mening, hvis ordlyd er at pandemien er en slags straff fra naturens side.

Flere medier, deriblant ET, Fox News og Daily Beast har omtalt de oppsiktsvekkende meldingene.

På Twitter har hertuginne lagt ut to bilder av trær, der hun synser rundt hvorfor coronapandemien nå har dukket opp.

Hun skriver blant annet:

«'Moder jord' har sendt oss til rommene våre, som de bortskjemte barna vi er. Hun ga oss tid og har gitt oss advarsler. Hun har vært så tålmodig med oss. Hun ga oss branner og flommer, hun prøvde å advare oss, men til syvende og sist tok hun tilbake kontrollen», heter det i en av meldingene.

I en lignende melding, med bilde av en annen vekst, skriver hertuginna at «Moder jord» vil slippe oss ut av hjemmene våre når hun er ferdig «med å rydde opp i dette sølet».

Kongehusekspert i Se og Hør, Anders Johan Stavseng, mener at hertuginnen trolig mener godt.

PRINS ANDREW: Virginia Guiffre sier at Jeffrey Epstein fløy henne til London for å ha sex med prins Andrew. Video: BBC. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Passet påskrevet

- Det er ikke første gang hertuginne Sarah har tråkket i salaten. Kongelige bør alltid tenke seg om før de legger ut noe på sosiale medier som kan tolkes feil, sier han, og fortsetter:

- Og det er kanskje ikke tida å komme med dette nå som pandemien for alvor slår til i England - og i kongefamilien. Sarah har nok fått passet påskrevet, men kommer trolig helskinnet gjennom dette, også.

Selv om meldingene hennes vekker oppsikt, er hun ikke alene om å ha slike meninger. The Guardian skriver at Inger Andersen, leder av UNEP, eller FNs miljøprogram, har uttalt at naturen nå sender oss en beskjed.

Hun fortalte til avisa at menneskeheten har lagt altfor mye press på naturen, og at covid-19-utbruddet fungerer som et «tydelig varselskudd».

Andersen mener at sivilisasjonen vår leker med ilden, og at det til syvende og sist er menneskenes skyld at utbruddet fant sted. Derfor ønsker de at verden i større grad respekterer naturen, blant annet ved å stenge marked for salg av levende dyr - som det i Wuhan i Kina der viruset trolig brøt ut.

Forskjell på folk

Hertuginne Sarah skrev meldingene bare en dag før det ble påvist smitte hos hennes tidligere svoger, prins Charles.

Charles kunne heldigvis fortelle at han bare har milde symptomer, og at hans kone, hertuginne Camilla (72), foreløpig ikke har testet positivt. På grunn av prinsens hektiske timeplan, er det ikke mulig å spore smitten tilbake til en konkret kilde.

Men han skal heldigvis ikke ha møtt sin mor, dronning Elizabeth (93), i perioden hvor han har vært smittefarlig. Hun skal for øvrig være på Windsor Castle til over påske.

Samtidig som mamma Sarah snakker om pandemien som en slags straff, har hennes datter, prinsesse Eugenie, valgt å hylle det britiske helsevesenet for jobben de nå gjør.

- Jeg er så stolt av The Royal National Orthopaedic Hospital, mitt sykehus, som har blitt et traumesenter for første gang siden 1982, på grunn av de utrolig vanskelige tidene vi står overfor, og det umenneskelige presset sykehus og ansatte nå opplever, skrev hun på Instagram, samtidig som hun oppfordret til å donere penger.

LES OGSÅ: Filmstjerne døde av corona

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer