Prinsesse Märtha Louise

Mener barna «fornemmet» skilsmissen

I en ny bok skriver prinsesse Märtha Louise om sine «høysensitive» barn.

NY BOK: Prinsesse Märtha Louise har sammen med blant andre Elisabeth Nordeng skrevet en bok om høysensitive barn, der hennes egne døtre brukes som eksempel. Det blir hevdet at døtrene forutså skilsmissen hun og Ari Behn gjennomgikk i 2016. Foto: NTB scanpix
NY BOK: Prinsesse Märtha Louise har sammen med blant andre Elisabeth Nordeng skrevet en bok om høysensitive barn, der hennes egne døtre brukes som eksempel. Det blir hevdet at døtrene forutså skilsmissen hun og Ari Behn gjennomgikk i 2016. Foto: NTB scanpix Vis mer

Høsten 2016 kom nyheten om at prinsesse Märtha Louise (47) og forfatter Ari Behn (46) skulle gå fra hverandre, etter 14 år som rette ektefolk. Mange lot seg sjokkere av avsløringen, men det tidligere paret kunne forsikre om at de skulle «forbli sammen i foreldreskapet» den gang.

Det har de også gjort. Paret har de tre døtrene Emma Talluah (10), Leah Isadora (13) og Maud Angelica (15), som alle har begynt å bli store og egne individer, selv om det virker som om det bare var i går at de ble født og døpt.

Märtha Louise har ved en rekke anledninger snakket om det som omtales som høysensitivitet, og mener det er en egenskap barna også har arvet. I disse dager er hun nemlig aktuell med boken «Sensitive barn», som hun har skrevet sammen med journalist Kjersti Salvesen (40) og sin mangeårige forretningspartner Elisabeth Nordeng (50).

Der kommer det fram flere interessante fakta om prinsessens liv, og om barna hun og Behn har sammen. Blant annet blir det, ifølge Dagbladet, hevdet at barna var tidlig ute med å ense foreldrenes skilsmisse - lenge før den ble diskutert foran dem.

- Som om verden stoppet opp

Følgende avsnitt er hentet fra den kommende boken, og tar for seg at barna angivelig allerede visste at ekteskapet til foreldrene deres var i oppløsning.

«Skal dere skilles?» spurte en av døtrene. Hun så moren dypt inn i øynene. Det ble stille. Det var som om verden stoppet opp rundt Märtha. Hørte hun riktig? Märtha og Ari hadde bestemt seg for å gå fra hverandre. Men de hadde ikke tenkt å si det til barna riktig ennå. Moren var sikker på at datteren ikke hadde hørt at foreldrene snakket sammen om dette. Men jenta visste det likevel. Hun hadde fornemmet det», står det i boken.

MED DØTRENE: Prinsesse Märtha Louise med sin far kong Harald og døtrene Emma Talluah Behn, Leah Isadora Behn, Maud Angelica Behn og i Trondheim i forbindelse med at kongeparet feiret sine 25 første år som kongepar. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
MED DØTRENE: Prinsesse Märtha Louise med sin far kong Harald og døtrene Emma Talluah Behn, Leah Isadora Behn, Maud Angelica Behn og i Trondheim i forbindelse med at kongeparet feiret sine 25 første år som kongepar. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Märtha Louise mener det handler om at døtrene kjenner foreldrene sine såpass godt, og derfor enkelt kan merke om det er dårlig stemning i hjemmet.

- Barna senser oss og kjenner oss best av alle i verden. De leser oss som en åpen bok. Selv om jeg vet at det er sånn, så er «wow, hvordan kunne du vite det? Vi har jo oppført oss så ordentlig», sier Märtha til avisen, og fortsetter:

- Jeg tror det er veldig viktig å være ærlig mot barn, særlig for høysensitive. De får det med seg hvis du ikke er det. Du må tørre å si det som det er. Samtidig som du forklarer dem at det ikke er deres ansvar og skyld, sier hun.

Hun mener at høysensitivitet ikke er en diagnose, men et personlighetstrekk man i varierende grad kan bli født med. Den kommende boken blir et av de siste prosjektene hun og Nordeng nå begir seg ut på, før den såkalte «Engleskolen» deres - Soulspring - legges ned.

Det var et i et innlegg på Instagram at Soulspring i september kunngjorde at de skulle legges ned.

LEGGER NED: Elisabeth Nordeng og prinsesse Märtha Louise legger ned Soulspring. Foto: NTB Scanpix
LEGGER NED: Elisabeth Nordeng og prinsesse Märtha Louise legger ned Soulspring. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Nå er begynnelsen på slutten for Soulspring. Energien i dette fantastiske prosjektet har tatt oss på mange reiser med fantastiske opplevelser, men nå går energien til nye aktiviteter hver for oss.», skrev duoen på Instagram.

Nyheten bekreftes også av prinsessens manager, Carina Scheele Carlsen, som overfor NRK informerer at skolen skal legges ned i mai 2019.

Vil forelske seg igjen

Dette er ikke første gang Märtha Louise velger å snakke åpent om sitt eget privatliv overfor Dagbladet i år. I mars stilte hun opp i et intervju med Magasinet, der hun kunne forsikre, med et noe vagt svar, at hun er singel.

- La meg si det sånn: Jeg har det veldig fint som jeg har det nå. Jeg har barn, men ikke kjæreste, i hvert fall ikke sånn på ordentlig, sa hun til magasinet.

TRONEARV: I et åpent intervju hos Skavlan forteller prinsesse Märtha Louise om tiden som lite barn da debatten om hvor vidt Märtha eller Kronprins Haakon skulle bli Norges neste trone-arving. Video: NRK Vis mer

47-åringen la samtidig ikke skjul på at hun er åpen for en ny mann i livet sitt.

- Jeg håper jo at jeg vil finne kjærligheten igjen. Jeg har ikke lyst til å være alene resten av livet. Men akkurat nå må jeg faktisk innrømme at jeg synes det er ganske deilig, sier hun.

I august var det to år siden kunstneren og prinsessen gikk hver til sitt. Siden den gang har Behn funnet kjærligheten på ny med tolv år yngre Ebba Rysst Heilmann (33).

Overfor Dagbladet Magasinet fortalte Märtha Louise at forholdet til eksmannen er så godt som det kan være, selv om «en må svelge daglige kameler».

- Når vi sees klarer vi å ha det veldig hyggelig. Det er viktig for barna. Jeg er fremdeles kjempegod venn med familien til Ari og han er god venn med min. Alt det der går heldigvis veldig fint. Vi har det virkelig helt ok når vi er sammen, sier hun.

Prinsessen avviste samtidig rykter om at hun skal ha funnet tonen med tidligere Venstre-politiker Olaf Thommessen (52) - også kjent som eksmannen til Vendela Kirsebom (51) - eller bergensartist Kurt Nilsen (40), som visstnok også har streifet ryktebørsen.