Kronprinsesse Victorias bursdag:

Meldte avbud i siste sekund

Den svenske kongefamilien stråler i anledning Victorias fødselsdag 14. juli. Men prinsesse Sofia og barna glimrer med sitt fravær.

FEIRING: Onsdag kveld var den svenske kongefamilien samlet for å feire kronprinsesse Victorias 44-årsdag. Foto: Jonas Ekströmer / TT Nyhetsbyrån / NTB
FEIRING: Onsdag kveld var den svenske kongefamilien samlet for å feire kronprinsesse Victorias 44-årsdag. Foto: Jonas Ekströmer / TT Nyhetsbyrån / NTB Vis mer
Publisert

I dag 14. juli er det duket for storslått feiring på Öland når den svenske kongefamilien skal markere kronprinsesse Victorias 44 år på jorda.

«Victoriadagen» feires stort i Sverige, og feiringen innledes med konsert i Borgholms slottsruin, der kjente artister som Benjamin Ingrosso og Sabina Ddumba skal hylle kronprinsessa. Konserten sendes på SVT1 fra klokka 21.00.

I år er hele den svenske kongefamilien samlet på øya i Østersjøen, noe som ikke har skjedd på to år - grunnet pandemien. Prinsesse Madeleine (39) og resten av familien har kommet hele veien fra USA, og har allerede blitt avbildet flere ganger på øya.

Kongefamilien har lange tradisjoner for å tilbringe sommeren på Öland, der de har tilhold på svenskekongens private slott, Solliden.

Selv om festlighetene starter ordentlig først onsdag kveld, har kongefamilien markert kronprinsessas bursdag allerede siden tidlig på morgenkvisten - med kake på senga, skriver Svensk Damtidning.

TABBE: Petra Marklund har i ettertid blitt kritisert for ikke å bruke riktig tiltaleform da hun under Victoriadagen henvendte seg til kronprinsessen. Video: SVT Vis mer

Aldri skjedd før

Kongefamilien spiste også fødselsdagslunsj sammen i formiddag, før den svenske kronprinsessefamilien tradisjonen tro stilte opp til fotografering. Bildene ble tatt like etter klokka 15.00, ifølge den svenske avisa.

På de sommerlige familiebildene stråler kronprinsesse Victoria sammen med ektemannen prins Daniel (47) og de to barna Estelle (9) og Oscar (5).

I likhet med i fjor har kronprinsessen valgt å droppe den tradisjonsrike Ölandsdrakten på de offisielle bildene. Victoria har i alle år brukt drakten på bursdagen, men nå fortsetter hun altså i samme spor som i fjor - og gikk heller for en lett og ledig sommerkjole fra det svenske designmerket By Malina.

NYE BILDER: Dette er ett av de nye bildene av den svenske kronprinsessefamilien. Foto: Jonas Ekströmer / TT Nyhetsbyrån / NTB
NYE BILDER: Dette er ett av de nye bildene av den svenske kronprinsessefamilien. Foto: Jonas Ekströmer / TT Nyhetsbyrån / NTB Vis mer

Onsdag ettermiddag tok den svenske kongefamilien turen til Borgholms slottsruin for å overvære konserten som sendes på svensk tv om kvelden 14. juli.

Nytt i år er at prins Oscar deltar på konserten for første gang, skriver Svensk Damtidning. Det har aldri skjedd tidligere - han har nemlig pleid å følge konserten hjemmefra. Onsdag satt imidlertid den lille sjarmøren på første rad ved siden av mamma Victoria.

Hans tante, prinsesse Sofia (36), uteble imidlertid fra årets konsert. Det svenske kongehuset opplyser til Svensk Damtidning at hun valgte å bli hjemme med de tre sønnene Gabriel (3), Alexander (5) og Julian. Sistnevnte kom til verden i mars.

Det var ventet at prinsessen skulle delta, men hun avlyste i siste sekund.

HELE GJENGEN: Kongefamilien så ut til å sette pris på konserten. For prins Oscar ble dagen ekstra spesiell. Foto: Jonas Ekströmer / TT Nyhetsbyrån / NTB
HELE GJENGEN: Kongefamilien så ut til å sette pris på konserten. For prins Oscar ble dagen ekstra spesiell. Foto: Jonas Ekströmer / TT Nyhetsbyrån / NTB Vis mer

Flere aktiviteter

I fjor var det langt færre medlemmer av den svenske kongefamilien som deltok på Victoriakonserten. Kong Carl Gustaf (75) og dronning Silvia (77) fulgte konserten hjemmefra grunnet smitterisiko, og prinsesse Madeleine og Chris O'Neill (47) befant seg i Florida i USA.

Dermed var det bare kronprinsesseparet, prinsesse Estelle og prins Carl Philip og prinsesse Sofia som var å se på konserten.

Men denne sommeren er altså kongefamilien igjen samlet - noe som nok gleder kronprinsesse Victoria stort. Feiringen er så vidt i gang, og de kommende dagene skjer det flere aktiviteter på den svenske øya.

Blant annet skal det være en tennisturnering 12. juli, golfturnering 13. juli og Victorialøpet 15. juli. Under konserten skal kronprinsessa også dele ut «Victoriapriset», som i år går til den svenske skøyteløperen Nils van der Poel (25).

Årets feiring bærer likevel preg av pandemien.

Kongehuset opplyste i juni at kronprinsesse Victoria ikke kommer til å møte folket utenfor Solliden slott på den store dagen - for å unngå at store folkemengder samler seg. Slik var det også i fjor.

LES OGSÅ: - Behandler henne som en prinsesse

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer