Hertuginne Kate og Meghan:

Meghans syerske på randen av fattigdom

- Det har vært helt forferdelig.

JOBBET FOR HERTUGINNENE: Syersken Chloe Savage var blant dem som hjalp til å brodere de kongelige brudekjolene til hertuginnene Kate og Meghan da de giftet seg i henholdsvis 2011 og 2018. Nå befinner hun seg i en økonomisk krise. Foto: Reuters / Pool / NTB
JOBBET FOR HERTUGINNENE: Syersken Chloe Savage var blant dem som hjalp til å brodere de kongelige brudekjolene til hertuginnene Kate og Meghan da de giftet seg i henholdsvis 2011 og 2018. Nå befinner hun seg i en økonomisk krise. Foto: Reuters / Pool / NTB Vis mer
Publisert

Coronapandemien har ført utallige mennesker over hele verden ut i arbeidsledighet. En av dem er syersken Chloe Savage (43), som hjalp til å brodere de kongelige bryllupskjolene til hertuginne Kate (38) og hertuginne Meghan (39) da de giftet seg i henholdsvis 2011 og 2018.

Savage er ekspert på broderier, men nå står hun uten arbeid som følge av pandemien. I et intervju med People forteller 43-åringen at hun strever med å få mat på bordet til familien.

- Det har vært forferdelig. Alt arbeidet vårt gikk i vasken, sier hun til underholdningsnettstedet.

OVERRASKET: Hertuginne Meghan viste seg i en videosnutt for CNN. Dette er hertuginnens første opptreden etter avsløringen om at hun hadde opplevd spontanabort. Video: CNN og Dagbladet TV Vis mer

Savage forteller at den økonomiske situasjonen er tøff for hele familien, og at stresset også har gått kraftig utover hennes 14 år gamle datter.

- Min 14 år gamle datter dropper måltider for å spare inn på matbudsjettet. Hun blir stresset av det, sier den kongelige syersken.

Alt stoppet opp

Det er mildt sagt en lang vei fra de to hertuginnenes storslåtte bryllup til det fattigslige livet hun og familien nå lever. Savage hadde sentrale roller da de begge giftet seg inn i den britiske kongefamilien.

I intervjuet forklarer Savage at hun aldri fikk møtt hertuginne Meghan i person, men letter på sløret om møtet med hertuginne Kate.

- Kate kom innom noen ganger. Hun var nydelig. Den vanlige, rødmende bruden. Hun var spent på kjolen, nervøs for dagen og spurte hva vi gjorde og den slags ting, utdyper hun.

ROSER KATE: Syersken har bare lovord å si om hertuginne Kate. Her er sistnevnte avbildet i bryllupet sitt med prins William. Foto: Martin Meissner / AP Photo
ROSER KATE: Syersken har bare lovord å si om hertuginne Kate. Her er sistnevnte avbildet i bryllupet sitt med prins William. Foto: Martin Meissner / AP Photo Vis mer

Det var gjennom håndbroderiskolen Royal School of Needlework i Hampton Court Palace 43-åringen ble en del av det viktige, kongelige oppdraget. Utenom kongelige brudekjoler har Savage jobbet mye innenfor blant annet teater og tv. Hun har også arbeidet for Balenciaga og Victoria Beckham.

Før pandemien arbeidet Savage, som også har to sønner, som konservator for veldedighetsorganisasjonen The National Trust. Der var hun ansvarlig for 40 000 historiske tekstilvarer ved Tyntesfield House i North-Somerset, inkludert et skap med viktorianske oppvaskkluter.

FRIVILLIG: Prins William avslører hvordan han og hertuginne Kate har bidratt under coronakrisen. Video: Kensington Royal Vis mer

Måtte legge ned studioet sitt

Dessverre har arbeidet snudd som følge av pandemien. Kontrakter ble satt på vent, arbeidet forsvant og prosjektene ble utsatt grunnet trange budsjetter.

Som følge av pandemien ble hun også nødt til å legge ned broderistudioet sitt og permittere lærlingene sine.

I dag tjener hun rundt 250 britiske pund i måneden ved å selge broderisett. Dette tilsvarer om lag 2900 norske kroner. Savage innrømmer også at hun har vært nødt til å be om hjelp fra foreldrene sine.

Nå lever hun imidlertid i håpet om at de pågående forhandlingene om å lage kostymer til et nytt HBO-prosjekt går i boks neste år.

ÅPNER OPP: Hertuginne Meghan åpner opp om hvordan det har vært å få barn og gifte seg i offentlighetens søkelys. Video: ITV. Reporter: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

Som nevnt bisto den kongelige syersken med brudekjolene til hertuginne Meghan og hertuginne Kate.

Som i kongelige bryllup flest var brudekjolene naturlig nok et høydepunkt for publikum, spesielt da hertuginne Meghan giftet seg med prins Harry for to år siden.

Røpet skjult detalj

Det skal imidlertid nevnes at selv om hver minste lille centimeter av den blendende kreasjonen ble studert med lupe av verdens moteeksperter, var det likevel én spesiell detalj som gikk alle hus forbi.

Det var i tv-dokumentaren «Queen Of The World» at hertuginnen selv røpet det ukjente kjoleelementet. Ifølge Sky News, som hadde gjengitt et utdrag av dokumentaren, skjulte det seg en bit av en blå kjole i det hvite brudekjolestoffet.

- Det blå stoffet er hentet fra kjolen jeg bar under mitt og Harrys første stevnemøte, fortalte Meghan i dokumentaren.

INTET BLÅTT Å SE: Selv om det er umulig å se fra utsiden, finnes det altså et lite blått parti i Meghans brudekjole. Foto: Splash News / NTB
INTET BLÅTT Å SE: Selv om det er umulig å se fra utsiden, finnes det altså et lite blått parti i Meghans brudekjole. Foto: Splash News / NTB Vis mer

Når man gifter seg heter det gjerne fra gammelt av at bruden skal «bære noe nytt, noe gammelt, noe lånt og noe blått» på bryllupsdagen. Ifølge bryllupsnettstedet The Knot stammer tradisjonen fra engelsk folklore, der hvert element har forskjellige betydninger.

Det nye symboliserer starten på et nytt kapittel i livet, det gamle gir beskyttelse til et kommende barn, det lånte gir hell og lykke - mens det blå symboliserer trofasthet.

STOLTE: Hertuginne Meghan og Prins Harry er takknemlige for at covid-19 har gjort at de reiser mindre - de har fått med seg flere av sønnen Archies milepæler. Video: Malala Fund Vis mer

LES OGSÅ: - Nektet å oppfylle Harrys ønske

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer