Hertuginne Meghan:

- Meghans bøyde tommel avslører fødehemmelighet

Ekspertene mener tilstanden kan ha stor innvirkning på når hertuginnen blir mor for første gang.

BØY: Hertuginne Meghan tar ofte på babykulen sin når hun er ute i offentligheten. Hendene hennes har derfor kommet i fokus i det siste. Enkelte eksperter mener nå å ha svar på hvorfor hertuginnen har en bøy på fingeren. Foto: NTB scanpix
BØY: Hertuginne Meghan tar ofte på babykulen sin når hun er ute i offentligheten. Hendene hennes har derfor kommet i fokus i det siste. Enkelte eksperter mener nå å ha svar på hvorfor hertuginnen har en bøy på fingeren. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Prins Harry (34) og hertuginne Meghan (37) blir snart foreldre for første gang. De har uttalt at babyen skal melde sin ankomst til våren, trolig i april, og det er mange som gleder seg til å se det berømte parets førstefødte.

Svangerskapet kunngjorde de i fjor høst, og siden den gang har det vært mange som har satt pris på å følge utviklingen og hertuginnens voksende mage. Etter helt ferske bilder å dømme, kan det ikke være stort lenge igjen før barnet dukker opp.

Meghan blir ofte fotografert mens hun holder på babykulen sin. Det har bidratt til at flere eksperter har lagt merke til at det er noe ved hendene hennes, og spesielt tomlene, som ikke er helt som normalt.

SPENSTIG: Hertuginne Meghan har, etter alt å dømme, hypermobile ledd. Det kan påvirke fødselen hennes, mener eksperter. Foto: NTB scanpix
SPENSTIG: Hertuginne Meghan har, etter alt å dømme, hypermobile ledd. Det kan påvirke fødselen hennes, mener eksperter. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hemmelig tilstand

Det er den britiske avisen The Sun som først omtaler den fascinerende saken. Etter hertuginnens tomler å dømme, har hun nemlig hypermobile ledd.

Ifølge Norsk Helseinformatikk er dette en tilstand der et eller flere ledd kan bøyes og strekkes mer enn det som er antatt normalt. Det er anslått at alt fra 10 til 39 prosent av alle har hypermobile ledd. Det gir sjelden plager, og krever ingen behandling, men et par konsekvenser kan det ha.

Blant annet vil hypermobile kvinner som skal ha barn trolig oppleve å få en annerledes fødsel enn hva andre erfarer. Den genetiske tilstanden kan blant annet sørge for at man føder tidlig.

HINT: At hertuginne Meghan klarer å bøye tommelen såpass langt tilbake, får flere til å undre om andre ledd i kroppen hennes er like fleksible. Foto: NTB scanpix
HINT: At hertuginne Meghan klarer å bøye tommelen såpass langt tilbake, får flere til å undre om andre ledd i kroppen hennes er like fleksible. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Leddene i bekkenet, som sørger for at det holder seg sammen, antas å løsne gjennom et svangerskap, sier doktor Adam Taylor, som er ekspert i anatomi ved den medisinske skolen i Lancaster, til avisen.

Siden bekkenet utvider seg tidligere enn hos andre kvinner, kan det derfor hende at fødselen går enklere enn planlagt, mener eksperten.

Føder Meghan tidligere?

Tilstanden hertuginnen trolig har, kan også sørge for at barnet melder sin ankomst tidligere enn antatt. Musklene påvirkes nemlig også av hypermobiliteten, hevder fødselsveileder Alexandra Kremer.

- Om du allerede er hypermobil kan et svangerskap påvirke kroppen din mer enn normalt. Det er ikke uvanlig at man har smerter ved bekkenet, og enkelte ganger kan det bidra til at barn blir for tidlig født. Siden vevet er såpass skjørt, vises det ofte at disse kvinnene føder før termin, sier hun, og fortsetter:

- Om Meghan har denne tilstanden, har hun trolig fått råd fra sine veiledere om akkurat det, avslutter eksperten.

Får fødehjelp

Meghans kommende fødsel har skapt overskrifter i flere måneder, og at den amerikanske eksskuespilleren ønsker å gå sine egne veier er det ingen tvil om.

Nylig kom det frem nok en avsløring om hennes hemmelige fødeplaner, om vi skal tro News. Det hevdes nemlig at Meghan har ansatt en såkalt doula.

Begrepet er kanskje ikke i ordforrådet til folk flest, og det med god grunn.

GIFT: Harry og Meghan av har avlagt sine troskapsløfter, og er nå mann og kone. Video: AP Vis mer

Ifølge Norsk doulaforening kan begrepet oversettes til en fødselsledsager, som er der for å gi emosjonell støtte under fødselen. Å holde den fødende kvinnen i hånden eller berolige henne under fødselen er blant oppgavene. Det er langt fra billig å leie inn en slik hjelper.

Da Aftenposten skrev om fenomenet i 2016, sa en av doulaene at hun tok mellom seks og åtte tusen kroner for å være til stede under fødselen.

PRINSESSE?: Her får du forklaringen. Video: CNN/ Emilie Rydning / Malene Storrusten Vis mer

Doulaen og den fødende kvinnen blir gjerne gode venner under prosessen, og det kan ta lang tid å finne sin perfekte match. Derfor blir prislappen også ofte mye høyere. Når du er hertuginne av Sussex trenger du egentlig ikke spare på noe, så det er ventet at Meghans doula trolig kostet titusenvis av pund. Dette er første gang på flere århundrer at en fødselsledsager brukes av noen kongelige.

News skrev at 37-åringen har valgt seg ut 40 år gamle Lauren Mishcon. Sammen med jordmor, skal Mishcon være til stede under fødselen og sørge for at alt går bra for seg. Da hun ble spurt av The Sun om det var hold i ryktene, sa hun følgende:

- Jeg kan åpenbart ikke prate om hvem som er eller som ikke er mine klienter. Jeg kan ikke si noe som helst om dette.

Selv om det går rykter om at Meghan ønsker å føde hjemme, skal de ansatte ved Lindo-fløyen på St. Mary's ha blitt bedt om å ikke ta seg ferie i april - i tilfelle det blir en kongelig fødsel der. Doulaen skal derimot være med uansett hvor hertuginnen velger å sette sitt første barn til liv.

LES OGSÅ: Røper sannheten bak vektnedgangen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer