Hertuginne Meghan:

Meghans amerikanske statsborgerskap skaper problemer for kongefamilien

Selv med kongelig status kommer man ikke unna denne regelen.

PROBLEMER MED STATSBORGERSKAP: Nå står kongefamilien overfor en utfordring de aldri har sett maken til i forhold til hertuginne Meghans statsborgerskap. Foto: NTB Scanpix
PROBLEMER MED STATSBORGERSKAP: Nå står kongefamilien overfor en utfordring de aldri har sett maken til i forhold til hertuginne Meghans statsborgerskap. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Om en knapp uke er det et år siden prins Harry (34) og den gang Meghan Markle (37) annonserte at de var forlovet, og denne uka var det et halvt år siden paret ble rette ektefolk.

Det siste året har den gravide 37-åringen for alvor gått inn i rollen som hertuginne, og hun har deltatt på en rekke offentlige oppdrag allerede.

Det har flere ganger blitt kjent at det ikke er bare bare å bli kongelig uten «blått blod», og nå viser det seg at Meghan har skapt hodebry for den konservative familien.

Det skal imidlertid sies at hertuginnen ikke har gjort det med vilje.

Saken fortsetter under bildet.

FULLVERDIG FAMILIEMEDLEM: Da hertuginne Meghan giftet seg med prins Harry i mai, ble hun et fullverdig medlem av den britiske kongefamilien. Nå viser det seg at det det ikke er bare bare. Foto: NTB Scanpix / AFP
FULLVERDIG FAMILIEMEDLEM: Da hertuginne Meghan giftet seg med prins Harry i mai, ble hun et fullverdig medlem av den britiske kongefamilien. Nå viser det seg at det det ikke er bare bare. Foto: NTB Scanpix / AFP Vis mer

Statsborgerskap skaper hodebry

Før Meghan giftet seg med prinsen var hun i flere år skuespiller i suksesserien «Suits». Selv om det foreløpig er ukjent hvordan inntekten til hertuginnen var, er det nok ikke utelukket at hun i likhet med resten av stjerner i USA tjente svingodt.

Til tross for at hun har flyttet til Storbritannia og giftet seg, er hun fremdeles amerikansk statsborger. Det vil kunne ta flere år får hun får sitt britiske pass, og ifølge den britiske tabloidavisa Mirror, har det skapt problemer.

Ifølge avisa må hertuginne Meghan betale skatt til USA helt fram til hun blir britisk, og derfor må skattemyndighetene i USA vite akkurat hva hun tjener, hva hun eier, leier og hva hun får som gaver.

Det er imidlertid ikke bare Meghan som rammes av de amerikanske skattereglene.

Avisa skriver at Meghan må skatte av «alt som er tilgjengelig for deg, uansett om det er i din besittelse». Det betyr rettere sagt at også prins Harrys økonomi kan påvirkes.

Prinsen har blant annet arvet et fond av dronning Elizabeth og sin mor, prinsesse Diana. Fondet er ifølge avisa verdt om lag 217 millioner kroner, penger som Meghan nå også har tilgang på - som derfor nå må skattes av.

Paret betaler allerede skatt til Storbritannia, men kan nå måtte se seg nødt til å skatte dobbelt.

Saken fortsetter under bildene.

DOBBELT STATSBORGERSKAP: Meghan og Harry venter sitt første barn sammen. Førstnevntes statsborgerskap kan gi fordeler til barna deres, men skaper nå problemer for kongefamilien. Foto: NTB Scanpix
DOBBELT STATSBORGERSKAP: Meghan og Harry venter sitt første barn sammen. Førstnevntes statsborgerskap kan gi fordeler til barna deres, men skaper nå problemer for kongefamilien. Foto: NTB Scanpix Vis mer
GODT TATT I MOT: Meghan skal allerede ha funnet seg godt til rette i sin nye familie. Hun har vært på flere offisielle oppdrag med samtlige av dem. Foto: NTB scanpix
GODT TATT I MOT: Meghan skal allerede ha funnet seg godt til rette i sin nye familie. Hun har vært på flere offisielle oppdrag med samtlige av dem. Foto: NTB scanpix Vis mer

Amerikanske regler

Pengeproblemene gir seg imidlertid ikke der. Hertuginnens amerikanske statsborgerskap kan også påvirke dronning Elizabeth (92), og svigerfaren prins Charles (70). Harrys bestemor og pappa bidrar nemlig med penger til fondet som Harry arvet.

Avisa skriver videre at det britiske kongehuset aldri har stått overfor en lignende situasjon tidligere.

Washington Post har tidligere skrevet at på grunn av en regel fra 1862 er du pliktig til å skatte til USA, selv om du ikke bor der.

Regelen kom som følge av borgerkrigen på den tiden, og ble opprettet som en måte å straffe menn som rømte fra hjemlandet på under krigen. På den måten kunne man fortsatt få deres skattepenger inn i landet, selv om de ikke bodde der.

Det er foreløpig ukjent når Meghan vil bli britisk statsborger, og ikke minst om hun vil frasi seg sitt amerikanske. Beholder hun sistnevnte vil det automatisk bli tildelt barna hennes ved fødsel.

Selv om hun nå bor på Kensington Palace og trolig ikke utfører noe arbeid i USA, må selvangivelsen hennes leveres ved IRS, USAs føderale forvaltningsorgan for innkreving av skatt. Selv med kongelig status kommer man ikke unna denne regelen.

Saken fortsetter nedenfor.

ENGLAND: Prinsesse Eugenie av England gifter seg med Jack Brooksbank på Windsor Castle i dag. Her ankommer hennes noe mer kjente fettere, prins William og Harry, med prinsesse Kate og hertuginne Meghan. Video: AP Vis mer

Må testes

Det å endre statsborgerskap er imidlertid ikke så lett som det kanskje høres ut. Når kreftene er satt i sving, må hertuginne Meghan gjennom samme test som alle andre mennesker som ønsker å bli britiske statsborgere.

Ifølge Coventry Telegraph og The New York Times, har det tidligere blitt kjent at det kan ta flere år før hun kan kalle seg en fullverdig brite.

37-åringen må blant annet ha gode kunnskaper om landet, både når det kommer til kultur og historie, samt verdisyn og tradisjoner - for å nevne noe.

Ifølge New York Times tar tusenvis av mennesker testen hvert år, hvor en stor andel av dem stryker. Den består vanligvis av 24 spørsmål, og dersom man scorer under 75 prosent, har man ikke bestått.

LES OGSÅ: Nå kan prinsesse Beatrice bli stemor

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer