<strong>SOLOLØP:</strong> Onsdag ble det kjent at hertuginne Meghan og prins Harry trekker seg tilbake. Det har skapt reaksjoner. Foto: NTB Scanpix
SOLOLØP: Onsdag ble det kjent at hertuginne Meghan og prins Harry trekker seg tilbake. Det har skapt reaksjoner. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Meghan og Harry trapper ned:

- Meghan og Harry har kjørt et sololøp

Buckingham Palace sin reaksjon på hertugparets valg får kongehusekspert til å stusse.

Publisert
Sist oppdatert

«Diskusjoner med hertugen og hertuginnen av Sussex er på et tidlig stadium. Vi forstår deres ønske om å ta en annen tilnærming, men dette er kompliserte saker som vil ta tid å jobbe seg gjennom», sier en talskvinne ved Buckingham Palace om prins Harry (35) og hertuginne Meghans (38) valg om å trekke seg tilbake fra sine kongelige plikter.

Det skriver Sky News.

Anders Johan Stavseng, kongehusekspert hos Se og Hør, mener at meldingen fra Buckingham Palace ikke kan tolkes på en annen måte enn at Instagram-innlegget til hertugparet ble delt uten at de ble klarert med kongefamilien.

- Meghan og Harry har kjørt et sololøp, sier kongehuseksperten, som mener at presseavdelingen nå forsøker så godt de kan å dekke over hele saken på en høflig måte.

Stavsengs kollega, Caroline Vagle, har forståelse for at Meghan og Harry vil gjøre ting annerledes. Likevel synes hun det er rart hvis de ikke har konferert med resten av kongehuset før de deler en slik sak.

- Det skaper unødvendig mye spekulasjoner, og negative tilbakemeldinger, sier Vagle.

- Ny progressiv rolle

Det var onsdag kveld at hertugparet av Sussex delte et innlegg på Instagram der det kom fram at de vil trekke seg tilbake og bli økonomisk uavhengige.

- Etter mange måneder med tenking og interne diskusjoner, har vi truffet en beslutning om å dette året gjøre en overgang for å skille ut en ny progressiv rolle i institusjonen, het det i meldingen på hertugparets Instagram-profil.

<strong>TRAPPER NED:</strong> Onsdag annonserte Meghan og Harry at de trekker seg kraftig tilbake fra sine rojale plikter. Foto: NTB Scanpix
TRAPPER NED: Onsdag annonserte Meghan og Harry at de trekker seg kraftig tilbake fra sine rojale plikter. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Videre kom det fram at hertugparet av Sussex vil balansere tida mellom å være i Storbritannia og Nord-Amerika, mye for å gi familien rom til å fokusere på «det neste kapittelet».

Stavseng forteller at avgjørelsen vil føre til at arbeidsmengden deres veltes over på de gjenværende i kongefamilien.

- Dronning Elizabeth får i dag hjelp av sine barn, men i framtida vil prins William og hertuginne Kates familie måtte trå til. Det hjelper ikke særlig at prins Andrew har trukket seg tilbake etter sex-skandalen. Kanskje vil hans barn, prinsesse Beatrice og prinsesse Eugenie, få en større rolle.

ÅPNER OPP: Hertuginne Meghan åpner opp om hvordan det har vært å få barn og gifte seg i offentlighetens søkelys. Video: ITV. Reporter: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

Trekker paralleller

I praksis ser ikke kongehuseksperten for seg at hertugparet vil gjøre stor nytte for seg i hjemlandet, anet enn å være på plass på balkongen og vinke ved større kongelige arrangementer.

Han trekker paralleller til de skandinaviske landene, og påpeker at prinsesse Madeleine (37) av Sverige er blitt en av kongefamiliens minst populære medlemmer ettersom hun har gjort som hun vil.

- I Sverige har hun blitt kalt «Prinsesse vil ikke», sier han, og legger til at kronprinsesse Victoria (42) og prins Daniels (46) arbeidsmengde er blitt mye større.

Her til lands har prinsesse Märtha Louise (48) i lang tid representert svært lite, sier kongehuseksperten.

- Heldigvis har prinsesse Astrid hjulpet til, noe hun også ga uttrykk for at hun likte i «Året med kongefamilien» på NRK. Men det er ikke til å stikke under stol at framtida også blir svært vanskelig i Norge - med et aldrende kongepar, en aldrende prinsesse Astrid og en kronprinsesse som er lungesyk. Da vil arbeidsmengden på kronprins Haakon og med stunder prinsesse Ingrid Alexandra bli enorm, sier han.

GRATULASJON: Da vi møtte Kronprinsparet på t-banen i Oslo, minnet vi dem på en liten ting de kanskje skulle ha gjort. Vis mer

- Har ligget i kortene

At Meghan og Harry nå velger å trekke seg tilbake, er kanskje ikke så overraskende. Caroline Vagle mener de har gitt tydelige signaler på at ikke alt har vært bare fryd og gammen.

Også Stavseng så dette komme.

- Det har lenge ligget i kortene at hertuginne Meghan og prins Harry ville gjøre noe drastisk. Paret har i hjemlandet blitt kraftig kritisert for sin dobbeltmoral. De snakker høyt om bærekraftige framtidsmål, samtidig som de sverger til privatfly og ekstravagante luksusferier. Under den offisielle reisen til Sør-Afrika i høst benyttet de anledningen til å gå i strupen på pressen og framstå som ofre framfor å bruke muligheten til å fremme representasjonsarbeidet, noe som også falt i dårlig jord i hjemlandet, sier Stavseng.

Han tror den angivelige riften mellom prins Harry og storebroren, prins William (37), har bidratt til avgjørelsen - og tror dronningen er skuffet over avgjørelsen deres.

- At hertugparet trekker seg tilbake må føles som å bli dolket i ryggen for henne. Dronning Elizabeth har gjort alt for å legge til rette for Meghan og Harry, men det har tydeligvis ikke vært nok.

Han synes avgjørelsen er egoistisk.

- Meghan gjør som vanlig det som gagner henne personlig, og bryr seg ikke noe særlig om monarkiet. De kritiske røstene i forkant av bryllupet fikk rett. Allerede i forlovelsesintervjuet serverte hun en rekke usannheter, som for eksempel at hun aldri hadde hørt om prinsen før hun møtte ham.

Han mener Meghan har slått hånden av familien, blitt en av verdens mest berømte kvinner - og nå tar med seg prins Harry og sønnen Archie til USA og gir blaffen i de andre kongelige.

«BECOMING ROYALE»: Hertuginne Meghan Markles far, Thomas Markle, reagerer med sinne over en scene i den nye «Becoming Royale», som baserer seg på Meghan og Prins Harry sitt første år som gift. Vis mer

- Enorme private inntekter

Han mener også det er problematisk at det kan bli en utfordring for paret å åpne opp for å tjene sine egne penger, men samtidig stå til rådighet for dronningen. Han sammenlikner det med prinsesse Märtha Louise.

- Prinsesse Märtha Louises samrøre mellom prinsessetittel og økonomiske interesser i lille Norge kan gi en pekepinn på hva paret har i vente. For Meghan kommer aldri til å frasi seg hertuginnetittelen. Det kan gi henne enorme private inntekter i framtida, sier Stavseng.

Dersom hun oppriktig ønsker å gjøre en forskjell for andre, mener han imidlertid at Meghans rolle som USAs mest kjente kongelige er bra.

Stavseng mener prins Harry kan gjøre nytte for seg i USA med tanke på hans engasjement for veteraner.

LES OGSÅ: - Drastiske endringer

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer