Meghan Markle:

Meghan Markle brøt med kongelig etikette

- Det er nok uvant for henne å uttale seg så nøytralt som er forventet av den britiske kongefamilien.

BRYTER KONGELIG ETIKETTE: Meghan Markle uttalte seg politisk på pressekonferansen den 28. februar. Video: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Onsdag deltok prins Harry, hans forlovede Meghan Markle, prins William og hans høygravide kone, hertuginne Kate, for første gang sammen i et offisielt arrangement.

Det var en konferanse i regi av «The Royal Foundation» som forente familiemedlemmene. Konferansen hadde som mål å oppdatere pressen og offentligheten omkring prinsenes veldedighetsarbeid, og fra scenen spøkte de blant annet om utfordringene som oppstår når familie jobber tett på prosjekter.

Men det er ikke den lune humoren blant familiemedlemmene som har vakt oppsikt. I debatten kom nemlig Meghan Markle med støtte til #metoo- og «Time's up»-bevegelsene, noe som er høyst uvanlig av de kongelige. Med det som av mange oppfattes som politisk korrekte uttalelser, brøt Markle nemlig med kongelig etikette.

Markles uttalelser har vakt oppsikt i flere internasjonale medier.

PÅ KONFERANSE: Meghan Markle deltok onsdag på en konferanse i regi av The Royal Foundation sammen med sin forlovede, prins Harry, hertuginne Kate og prins William. Foto: Shutterstock.
PÅ KONFERANSE: Meghan Markle deltok onsdag på en konferanse i regi av The Royal Foundation sammen med sin forlovede, prins Harry, hertuginne Kate og prins William. Foto: Shutterstock. Vis mer

Engasjert i kampanjen

Det var ingen tvil om at Markle støtter sine tidligere skuespillerkollegaer i bevegelsene som har blitt markert gjentatte ganger siden i høst, sist under Golden Globe og BAFTA-utdelingen.

I konferansen sa Markle blant annet følgende:

ENGASJERT: Meghan Markle er vant med å uttale seg politisk som tidligere ambassadør til FN. SOm representant for det britiske kongehuset forventes det nå at hun stopper med det. Foto: Pa Photos.
ENGASJERT: Meghan Markle er vant med å uttale seg politisk som tidligere ambassadør til FN. SOm representant for det britiske kongehuset forventes det nå at hun stopper med det. Foto: Pa Photos. Vis mer

- Jeg hører ofte mennesker snakke om å hjelpe kvinner med å finne deres stemme. Jeg er fundamentalt uenig i dette, fordi kvinner trenger ikke finne en stemme, kvinner har en stemme. Men de trenger å bli oppfordret til å bruke den, og mennesker må oppfordres til å lytte til den, sa hun og fortsatte:

- Akkurat nå, med så mange kampanjer som #Metoo og «Time's Up», finnes det ikke et bedre tidspunkt for å fortsette å belyse kvinner som har funnet denne styrken og menneskene som støtter dem.

Markle er fra tidligere vant til å uttale seg i politiske spørsmål. Hun er tidligere FN-ambassadør, og i 2015 holdt den amerikanske skuespilleren en sterk tale i FN om kvinners rettigheter, foran blant andre den daværende generalsekretæren Ban Ki-moon.

Uttaler seg aldri politisk

At hun nå regnes som en del av den britiske kongefamilien, til tross for at hun ennå ikke er inngift, gjør at Markle sannsynligvis kommer til å måtte temme sitt engasjement for politiske spørsmål.

Det er nemlig høyst uvanlig at det britiske kongehuset uttaler seg politisk. Dronningen uttaler seg eksempelvis aldri om Brexit. I 2004 og 2005 vakte det stor oppsikt da det ble kjent at prins Charles hadde skrevet brev til en rekke britiske ministre, og dermed brutt tradisjonen for politisk nøytralitet.

Da The Guardian i 2015, etter en ti år lang rettskamp, vant retten til å publisere brevene fra prins Charles, fikk tronarvingens innblanding i politikken på ny stor oppmerksomhet og kritikk.

Selv om mange vil påstå at tematikken i #metoo- og Times'up- bevegelsene er globale sosiale temaer, og ikke nødvendigvis politiske, er det likevel politisk nok til at Markles utsagn vekker oppsikt. Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, mener det er Markles manglende erfaring som kongelig som gjorde at hun uttalte seg slik hun gjorde i diskusjonen.

- Meghan Markle har i mange år engasjert seg for kvinners rettigheter, og det er nok uvant for henne å uttale seg så nøytralt som er forventet av den britiske kongefamilien.

Brøt kleskode

Da Markles kommende svigerinne, hertuginne Kate, i forrige uke ankom BAFTA- utdelingen i grønn kjole, i stedet for å følge den svarte kleskoden til støtte for #metoo-bevegelsen, høstet hun kritikk fra mange. Ikke minst på sosiale medier.

ANKOM I GRØNT: Hertuginne Kate høstet kritikk fra flere hold da hun ikke fulgte kleskoden på BAFTA- utdelingen sist uke. Flere støttet imidlertid hertuginnen i å overholde den kongelige etiketten. Foto: NTB Scanpix.
ANKOM I GRØNT: Hertuginne Kate høstet kritikk fra flere hold da hun ikke fulgte kleskoden på BAFTA- utdelingen sist uke. Flere støttet imidlertid hertuginnen i å overholde den kongelige etiketten. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Andre, blant andre flere britiske medier, støttet hertuginnens valg om å overholde kongelige etikette ved å kle seg nøytralt, og med det ikke ta noe offentlig standpunkt til bevegelsen.

Også Vagle støtter hertuginnens beslutning om klesvalget.

- De kongelige skal forholde seg nøytrale og upolitiske. Det så vi hertuginne Kate gjøre da hun brøt kleskoden under årets BAFTA. Skuespillerne var blitt enige om å kle seg i sort som et ledd i #metoo-kampanjen, mens Kate valgte å komme i grønt. Ikke fordi hun ikke støtter kampanjen, men rett og slett fordi kongelige etikette sier at de skal være nøytrale, forklarer Vagle.

LES OGSÅ: Den ukjente kvinnen skaper overskrifter verden rundt​​

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer