Prinsesse Anne:

Med stikk til de unge kongelige

- Vær så snill, ikke finn opp akkurat dette hjulet på nytt.

VETERAN: Med sine snart 70 år i den britiske kongefamilien, mener prinsesse Anne det ikke er nødvendig å være så nyskapende som den yngre generasjonen ønsker å være. Foto: NTB Scanpix
VETERAN: Med sine snart 70 år i den britiske kongefamilien, mener prinsesse Anne det ikke er nødvendig å være så nyskapende som den yngre generasjonen ønsker å være. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dronning Elizabeth (93) og prins Philips (98) eneste datter, prinsesse Anne (69), åpner opp om familie og forandringene i kongehuset i et intervju med magasinet Vanity Fair.

Prinsessen har i løpet av livet opplevd mye. 69-åringen har blant annet blitt forsøkt kidnappet, konkurrert i OL, mistet førerkortet for å kjøre for fort, samt pådratt seg et kriminelt rulleblad etter at en av hundene hennes angrep to barn.

STORFAMILIEN: Prinsesse Anne (ytterst t.h.) sammen med prins Charles, prins Andrew, hertuginne Camilla, hertuginne Meghan, prins Harry, prins William og hertuginne Kate under 100-årsjubileet til Royal Air Force i 2018. Foto: NTB scanpix
STORFAMILIEN: Prinsesse Anne (ytterst t.h.) sammen med prins Charles, prins Andrew, hertuginne Camilla, hertuginne Meghan, prins Harry, prins William og hertuginne Kate under 100-årsjubileet til Royal Air Force i 2018. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hun har også stiftet en familie, og har to barn. I intervjuet forteller hun blant annet hvordan hun ønsket å gi sine to barn en «normal» oppvekst.

Skjermet barna

Prinsessen har sønnen Peter (42) og datteren Zara (38) fra sitt første ekteskap med rytteren Mark Phillips (71). I 1992 giftet hun seg på nytt, med Timothy Laurence (65).

69-åringen brøt med kongelig tradisjon da hun valgte å ikke gi sine to barn titlene Hans og Hennes Kongelige Høyhet, noe hun overfor Vanity Fair sier hun tror var smart.

TOBARNSMOR: Prinsesse Anne ga aldri sine to barn kongelige titler. Her er hun avbildet med barna i 1984. Foto: NTB Scanpix
TOBARNSMOR: Prinsesse Anne ga aldri sine to barn kongelige titler. Her er hun avbildet med barna i 1984. Foto: NTB Scanpix Vis mer
BARNEBARN: Peter og Zara Phillips med dronning Elizabeth i 2007. Foto: NTB Scanpix
BARNEBARN: Peter og Zara Phillips med dronning Elizabeth i 2007. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg tror det antakeligvis var lettere for dem, og jeg tror de fleste vil hevde at det er ulemper ved å ha titler. Så jeg tror det var riktig ting å gjøre, forteller Anne.

Intervjuet, som er gjort i forbindelse med at prinsessen fyller 70 år 15. august, ble gjort en måned etter at prins Harry (35) og hertuginne Meghan (38) kunngjorde at de ville trekke seg tilbake som kongelige - og med det mistet de samme titlene.

Stikk til unge kongelige

Hertugparet har, i likhet med prins William (37) og hertuginne Kate (38), blitt omtalt som et «friskt pust» i det som trolig er et av verdens mest konservative kongehus.

Men ifølge de to prinsenes tante er det ikke nødvendigvis slik at den yngre generasjonen kongelige trenger å gjøre ting så annerledes.

TALE: Dronning Elizabeth talte til det britiske folk under coronakrisen. Bilder fra BBC. Vis mer

Uten å sikte til noen konkrete medlemmer av kongefamilien, sier prinsessen at hun har jobbet mye med diverse veldedighetsprosjekter opp gjennom årene, og at hun ikke tror den yngre generasjonen forstår helt hva hun faktisk har jobbet med.

- Og sånn er det jo ofte, ikke sant? Man ser ikke nødvendigvis tilbake på tidligere generasjoner og sier: «Å ja, dere gjorde det på den måten», eller: «Har dere gjort det?», sier hun.

TALE: Prins Harry forteller at han og hertuginne Meghan følte at de ikke hadde noen annet valg enn å forlate den kongelige familien. Video: Instagram / Sussexroyal Vis mer

Videre legger hun til at det later til at den yngre generasjonen er ute etter å gjøre ting annerledes:

- Og jeg er allerede på det punktet at jeg sier: «Vær så snill, ikke finn opp akkurat dette hjulet på nytt. Vi har allerede vært der og gjort det. Noen ting funker ikke. Du må kanskje gå tilbake til opprinnelsen».

Jobber fortsatt

69-åringen er fortsatt en hardtarbeidende kongelig. I løpet av et år har hun en rekke oppdrag, og til tross for at hun nå snart er 70 år gammel, har hun ingen planer om å bli pensjonist i nærmeste fremtid.

Det er trolig fint for den britiske kongefamilien, som nå altså har «mistet» Harry og Meghan. I tillegg har prinsessens bror, prins Andrew (60), måttet gå inn i tidlig pensjon grunnet skandalen rundt relasjonen til den avdøde milliardæren Jeffrey Epstein, som var dømt for overgrep.

PRINS PÅ FEST: I kjølvannet av overgrepsanklager og spørsmål rundt vennskapet til avdøde Jeffrey Epstein, sier prins Andrew sier i et nytt intervju at han ikke skjønner hvordan han har fått stempelet som «partyprins», da han ikke lenger fester. Bilder av prinsen i Saint-Tropez sier det motsatte. Foto: Coleman-Rayner / Stella Pictures. Klipp: Emilie Rydning Vis mer

Hvor lenge prinsessen vil jobbe er derimot ikke kjent, men følger hun i foreldrenes fotspor vil det ta lang tid før Anne trekker seg tilbake. I en alder av 93 er dronning Elizabeth fortsatt regent, mens ektemannen pensjonerte seg i en alder av 95 år.

LES OGSÅ: Uttaler seg for første gang om datteren

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer