Prins Harry og hertuginne Meghan:

Med illsint brev til britiske tabloider

- Det kommer til å være null samarbeid og engasjement.

BOIKOTT: Meghan og Harry melder kommunikasjonsstopp med fire britiske tabloidaviser etter revidert medietilnærming. Foto: NTB scanpix
BOIKOTT: Meghan og Harry melder kommunikasjonsstopp med fire britiske tabloidaviser etter revidert medietilnærming. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I anledning sin fratredelse som seniormedlemmer av det britiske kongehuset i slutten av mars, varslet prins Harry (35) og hertuginne Meghan (38) tidligere i år flere endringer, deriblant «en revidert medietilnærming».

Hertugparets nye strategi og tilnærming til medier har - kanskje ikke så overraskende - fått konsekvenser for flere britiske tabloidaviser, som 19. april mottok et brev fra Meghan og Harry om fullstendig boikott fra deres side - sett bort fra kontakt med parets advokat.

Slår ned på usannheter

Ifølge Harper's Bazaar er brevet sendt ut til de britiske tabloidavisene Daily Mail, The Sun, Express og Mirror, der de slår hardt ned på tabloidenes tilnærming og publisering av det som skal være usanne historier knyttet til hertugparet av Sussex.

I brevet, som er gjengitt av magasinet, legger de vekt på at de verdsetter mediers samfunnsoppdrag, og har ikke til hensikt å sensurere.

TALE: Prins Harry forteller at han og hertuginne Meghan følte at de ikke hadde noen annet valg enn å forlate den kongelige familien. Video: Instagram / Sussexroyal Vis mer

De er også tydelige på at de forstår at pressen har rett til å omtale dem, dessuten ha en mening om dem, men ber om at de holder seg til sannheten og ikke publiserer usanne skriverier - slik hertugparet hevder avisene har gjort i en årrekke.

- Hva de ikke vil gjøre, er å tilby seg selv som en valuta for en økonomi basert på clickbait og forvrengning, står det skrevet om hertugparet i brevet.

Meghan og Harry gir i brevet uttrykk for at de er bekymret over hvordan medier de siste årene har følt at det er greit å fraskrive seg ansvar for det de skriver, selv når historiene er «forvrengt, usanne eller påtrengende uten grunn».

Videre står det skrevet at hertugparet selv har bevitnet konsekvensene av det de mener er falske historier fra de nevnte mediene.

- Hertugen og hertuginnen av Sussex har sett folk de kjenner - i likhet med totalt fremmede - få livene sine fullstendig revet i filler uten en god grunn, annen enn at slibrig sladder øker annonseinntektene, skriver de.

De gjør det så klart at de ikke kommer til å samarbeide mer med de gjeldende britiske tabloidavisene.

- Når det er sagt, vær oppmerksomme på at det kommer til å være null samarbeid og engasjement fra hertugen og hertuginnen av Sussex. Dette er også en policy som blir brukt for deres kommunikasjonsteam for å beskytte dem fra den siden av bransjen som leserne aldri ser, står det skrevet.

De ber avslutningsvis om at de nå blir hørt og respektert.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

Går rettens vei

Brevet sendt til de fire nevnte britiske tabloidene skjer få dager før første høring i Meghans sak mot Associated Newspapers, som står bak publiseringen av avisen Mail on Sunday - søsteravisen til Daily Mail som de nå har besluttet å boikotte.

Bakgrunnen for høringen er at hertuginne Meghan i fjor gikk til sak mot selskapet og avisen etter at en journalist lekket detaljer fra en tydelig privat korrespondanse mellom hertuginnen og hennes far, Thomas Markle.

Brevet skal ha inneholdt en bønn fra Meghan til sin far om å holde seg unna pressen, og et håp om å kunne ordne opp i familieforholdet.

Etter at hertugparet valgte å gå til sak, kom prins Harry med en sjelden uttalelse om det hele.

- Min kone har uheldigvis blitt det siste offeret for en britisk tabloidpresse som kjører kampanjer mot individer - uten å tenke på konsekvensene. En kampanje som har eskalert det siste året, gjennom svangerskapet hennes og mens hun oppdrar vår nyfødte sønn, skrev han i uttalelsen, og fortsatte:

ÅPNER OPP: Hertuginne Meghan åpner opp om hvordan det har vært å få barn og gifte seg i offentlighetens søkelys. Video: ITV. Reporter: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

- Denne nådeløse propagandaen koster, spesielt når den bevisst er flask og slem, og selv om vi har holdt fasaden oppe, som mange av dere kan relatere dere til, kan jeg ikke engang begynne å diskutere hvor smertefullt det har vært.

Harper's Bazaar skriver at høringen vil skje fredag 24. april, og forlaget er forventet å fortsette å benekte anklagene om misbruk av privat informasjon, brudd på opphavsretten, samt brudd på personvernloven.

Prins Harry har tidligere tapt i søksmål mot avisen, men nå prøver de altså igjen.

LES OGSÅ: - Jeg klarte ikke ta øynene bort fra henne

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer