Kronprinsesse Mette-Marit:

Med corona-råd: - Går over

Kronprinsesse Mette-Marit mener vi har et ansvar om å ta vare på hverandre i den utfordrende tida.

ÅPNER OPP: Kronprinsesse Mette-Marit forteller at hun er bekymret for de i landet som ikke har det bra mentalt i denne perioden. Samtidig deler hun noen råd for hva man kan gjøre for å bedre tilværelsen litt. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
ÅPNER OPP: Kronprinsesse Mette-Marit forteller at hun er bekymret for de i landet som ikke har det bra mentalt i denne perioden. Samtidig deler hun noen råd for hva man kan gjøre for å bedre tilværelsen litt. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den siste tida har vært utfordrende for mange. Over 200 mennesker har mistet livet, tusenvis er permittert og alles hverdag kommer nå i en helt annen drakt enn den vi er vant med. Slik er det også for de kongelige. At både prins Charles (71) og fyrst Albert II (62) har vært smittet, viser at viruset ikke gjør forskjell på folk.

Derfor følger de kongelige her til lands myndighetene og FHIs råd nøye, slik at de kan unngå smitte. Hjemmekontor, om det så er på Skaugum eller Kongsseteren, er den nye hverdagen for både konge- og kronprinsparet. Selv om store deler av verden lever under strenge tiltak, er det ikke gitt at alle takler det likt.

I den forbindelse har kronprinsesse Mette-Marit (46) bestemt seg for å snakke om hvordan hun takler denne merkelige tida.

80-ÅRSDAG: Dronning Margrethe II av Danmark fyller 80 16. april. Egentlig skulle dagen feires med venner og bekjente. Men, som resten av verden har også de kongelige nå måttet ty til digitale løsninger. Video: Det danske kongehus Vis mer

I et intervju med NRK, gitt i forbindelse med at nødtelefoner i disse dager opplever stor pågang, forteller hun om egen situasjon.

Kommer med råd

Mange har lurt på hvordan kronprinsessen har hatt det i denne perioden, særlig fordi hun selv tilhører risikogruppa. I 2018 ble det nemlig kjent at hun hadde fått kronisk lungefibrose.

Derfor vil hun nødig bli smittet av corona, som nettopp går på lungene. Kronprinsessen opplyser derimot til NRK at hun ikke ønsker å snakke om akkurat dette. Hennes ektemann, kronprins Haakon (46), har på sin side tidligere fortalt at hun forsøker å holde seg frisk.

NY HVERDAG: Kronprinsesse Mette-Marit mener det er viktig med gode rutiner og turer i naturen. Foto: Maren Kvikshaug/Det kongelige hoff / NTB scanpix
NY HVERDAG: Kronprinsesse Mette-Marit mener det er viktig med gode rutiner og turer i naturen. Foto: Maren Kvikshaug/Det kongelige hoff / NTB scanpix Vis mer

Kronprinsessen kan derimot fortelle om hvordan dagene går i isolasjon på Skaugum, og om hva hun gjør for å ha en mest mulig normal hverdag.

- Hvis det er ett råd jeg skal gi, er det å holde på gode rutiner; komme seg opp om morgenen, få nok søvn, komme seg ut i naturen. Det tror jeg er veldig viktig for alle. Og husk at det går over. Det kommer lysere dager, sier hun til statskanalen.

Akkurat dette med turgåing, kan hun skrive under på at hun selv har gjort. I påsken postet kronprinsparet bilder av at de hadde vært på skitur, til manges store fornøyelse. Bildene ble nemlig omtalt i både inn- og utland, blant annet på grunn av lungesykdommen hennes.

At Mette-Marit sto på ski med ektemannen og datteren tok svenske medier som et tegn på at hun var frisk og rask.

I NRK-intervjuet, som ble sendt på «Dagsrevyen», gir trebarnsmora tydelig uttrykk for at det var deilig å se folk igjen - altså NRKs team. Den siste tida har nemlig primært gått med til videokonferanser og tid med den nærmeste familien - samt et par nøkkelansatte.

Likevel understreker hun hyppig at det går bra med henne og familien, og at tankene hennes går til andre lag i samfunnet i denne omgang.

- Vi har alle et ansvar nå for å ta vare på hverandres psykiske helse. Som naboer og foreldre er vi nødt til å passe på hverandre. Det er det ingen tvil om, sier kronprinsessen, som før øvrig er høy beskytter for Rådet for psykisk helse.

Måtte i karantene

Dette er ikke første gang kronprinsessa har uttalt seg om hvordan det går hjemme i pandemitida. På Instagram delte hun for noen uker siden en beskjed til følgerne sine om hvordan det går.

- Her kommer noen bilder herfra i denne spesielle tiden. Hos oss er det hjemmekontor, telefonmøter, lekser, turgåing, bading og rutiner som holder moralen oppe, skrev hun.

Videre rettet hun en varm hilsen til det norske folk på vegne av både seg selv og resten av kronprinsfamilien.

Kongeparet takler situasjonen på en liknende måte som sønnen og svigerdatteren. De har hatt hjemmekontor, og har trolig blitt nokså rutinerte på videokonferanser den siste tida.

Kong Harald (83) og dronning Sonja (82) måtte først i karantene etter et statsbesøk til Jordan, og befinner seg nå isolert i trygge omgivelser på Kongsseteren.

Like før påske talte kongen til nasjonen om den merkelige situasjonen fra Kongsseteren.

- Vi befinner oss i en situasjon som både er uvirkelig, fremmed og skremmende for oss alle. Vi kjenner verken igjen hverdagen vår eller verden rundt oss. Og fremdeles står vi bare ved begynnelsen av noe vi ikke fullt ut kjenner konsekvensene av, sa han blant annet i talen.

KONGEN: – Norge er kjent som et tillitssamfunn. Nå er det et særskilt behov for å vise hverandre tillit.Video: NRK Vis mer

LES OGSÅ: Corona: Amputasjon etter infeksjonen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer