Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett:

Måtte spørre kongen

- Må ha tillatelse fra kongen for å gifte seg, sier kongehusekspert.

KONGELIG FORLOVELSE: Durek Verrett forlovet seg med prinsesse Märtha Louise forrige uke. Her fra da forholdet først ble kjent. Foto: Bjørn Langsem/ Dagbladet
KONGELIG FORLOVELSE: Durek Verrett forlovet seg med prinsesse Märtha Louise forrige uke. Her fra da forholdet først ble kjent. Foto: Bjørn Langsem/ Dagbladet Vis mer
Publisert

For en uke siden kom nyheten om at Durek Verrett (47) hadde fridd til prinsesse Märtha Louise (50) og at paret nå var forlovet.

Paret har i flere år vist sin kjærlighet til hverandre i sosiale medier, men hvordan går man egentlig fram når man skal fri til en prinsesse?

Mens man tradisjonelt sett skal spørre kvinnens far om å få gå ned på kne, kan det for enkelte virke spesielt å skulle spørre en konge om datteras hånd.

Spurte kongeparet

Men etter alt å dømme skal Verrett ha spurt kong Harald (85) om lov til å gifte seg med Märtha, som er nummer fire i arverekken til den norske tronen etter sin bror, kronprins Haakon (48), niesen prinsesse Ingrid Alexandra (18) og nevøen prins Sverre Magnus (16).

- Prinsesse Märtha Louise er nummer fire i arverekken til tronen, noe som betyr at hun etter loven må ha tillatelse fra kongen for å gifte seg, sier Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle.

KJENDISFEST: Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett er forlovet. Disse kjendisene forventer vi i bryllupet. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Hun forklarer videre at kongen og dronning Sonja (84) vil at barna deres skal få gifte seg med dem de vil, og at de tidligere har vært tydelige på at de ikke bestemmer hvem datteren gifter seg med.

- Durek har selv fortalt at han har spurt om kongeparets velsignelse til å gifte seg med Märtha, og at det føltes riktig for ham å gjøre det på den måten. Han har fortalt at han er gammeldags av seg, og ville gjøre det på en ærefull og respektfull måte, sier Vagle videre.

Kan miste arveretten

Historiker og forfatter Trond Norén Isaksen forteller til Se og Hør at Verrett ikke var tvunget til å spørre kongen, men at han mest sannsynlig gjorde det av høflighet.

- Men Märtha Louise må ha kongens tillatelse til å gifte seg ettersom hun er i arverekken, forklarer han.

OPPRØRTE: Durek Verrett og Märtha Louise fortalte om motstanden de har møtt etter at de annonserte forlovelsen. Video: Instagram/@shamandurek Vis mer

I Grunnlovens paragraf 36 heter det følgende:

«Ei prinsesse eller ein prins med arverett til Noregs krone må ikkje gifte seg utan løyve frå kongen. Ho eller han må heller ikkje ta imot ei anna krone eller regjering utan samtykke frå kongen og Stortinget. Samtykke frå Stortinget krev to tredjedelar av røystene. Handlar ho eller han i strid med dette, misser vedkommande retten til Noregs trone for seg sjølv så vel som for etterkommarane sine».

Norén forklarer videre at det er kutyme at kongen rådfører seg med statsministeren, men at dette neppe ble gjort denne gangen.

- Jonas Gahr Støre var sammen med journalister da nyheten kom og visste ikke om forlovelsen, sier historikeren, og legger til:

- Vanligvis blir slike nyheter kunngjort av stortingspresidenten.

FORLOVET: 7. juni kom nyheten om at prinsesse Märtha Louise hadde forlovet seg med Durek Verrett, og dagen etter uttalte datteren Leah Isadora Behn seg for første gang om forlovelsen. Video: Nora Skavhaug. Reporter: Katrine Bjelke Vis mer

- Etter boka

Morten Malmø, forfatter av boka «Gullkorn fra Kong Harald V», sier at det at Durek Verrett spurte kong Harald om lov til å gifte seg med prinsessen, er helt etter boka.

- Når giftermål omfatter personer som har arverett til tronen, må kongen godkjenne. Egentlig skal Stortinget og regjeringen informeres, men om det skjedde før alt ble offentlig, vet jeg ikke. Det kan jo være kongen hadde en lun kommentar, også, sier Malmø til Se og Hør.

LES OGSÅ: Tittelblemme for Märtha Louise

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer