Den britiske kongefamilien:

Måtte spørre dronningen om lov

De kongelige har - naturlig nok - flere regler enn oss «vanlige».

GIFT KVINNE: Hertuginne Kate er i dag et fullverdig medlem av den britiske kongefamilien. Før den tid, måtte hun imidlertid gjennom en rekke prøvelser og godkjennelser. Foto: REX / NTB
GIFT KVINNE: Hertuginne Kate er i dag et fullverdig medlem av den britiske kongefamilien. Før den tid, måtte hun imidlertid gjennom en rekke prøvelser og godkjennelser. Foto: REX / NTB Vis mer
Publisert

Kirkeklokkene ringer. Ut av bilen stiger bruden, med den hvite kjolen og med brudepikene på slep. Går opp kirkegulvet, før hun setter blikket i sin kommende ektemann.

Der står prins William, og om noen timer er hertuginne Kate et fullverdig medlem av den britiske kongefamilien.

Året var 2011, og britene kunne glede seg over et storslått kongelig bryllup. Det mange derimot trolig ikke visste, var at dronning Elizabeth (96) hadde mer enn én finger med i spillet under den store dagen.

Det er nemlig flere regler og protokoller de kongelige må følge både før, under og etter de skal opp kirkegulvet for å si «ja» foran en hel verden.

Noen av disse har også blitt brutt fra tid til annen, ifølge Hello.

Må spørre dronningen om lov

Helt siden 1772 har det vært nedfelt i britisk lov at kongelig ekteskap krever godkjennelse av monarken.

Det betyr også at den som skal fri, må gå til kongen eller dronningen for å få et eventuelt frieri godkjent, før man kan gå ned på ett kne.

I nyere tid vil det si at både prins William (40) og prins Harry (37) har spurt dronning Elizabeth om lov til å gifte seg med henholdsvis hertuginne Kate (40) og hertuginne Meghan (41) - og fått ja.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer