Dronning Margrethe:

Måtte skjule prinsen

Dronning Margrethe ønsket å holde kjærlighetslivet sitt privat - da måtte vennene hennes hjelpe til.

GIFT: Dronning Margrethe og prins Henrik giftet seg 10. juni 1967. Her på selve bryllupsdagen deres. Foto: NTB
GIFT: Dronning Margrethe og prins Henrik giftet seg 10. juni 1967. Her på selve bryllupsdagen deres. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Diskrete kjærlighetsbrev og hemmelige besøk preget starten på romantikken mellom danskenes dronning Margrethe (81) og hennes nå avdøde ektemann prins Henrik.

For å holde forholdet hemmelig fikk dronningens nærmeste venner en helt spesiell oppgave for over 50 år siden, ifølge danske TV 2.

HARNISK: En casino-reklame vekker oppsikt i Danmark. Flere mener at den ene figuren i reklamen er dronning Margrethe av Danmark. Vis mer

Pressen måtte nemlig ikke få vite om at den unge franskmannen var på besøk hos prinsessen. Derfor ble vennene bedt om å skjule han.

– Det var veldig spennende, og vi snek oss rundt med ham og smuglet ham inn og ut av huset, sier Birgitta Hillingsø (81), en av dronningens nære venner, i den nye dokumentarserien «Et liv som dronning».

Kjærlighetshistorien mellom dronningen og ektemannen har blitt fortalt tidligere. Men i anledning dronningens 50-årsjubileum som regent, ser hun tilbake på sin lange regjeringstid og deler nye refleksjoner rundt livet sitt i dokumentaren.

Her avslører dronning Margrethe helt nye detaljer om møtet med sin store kjærlighet.

80-ÅRSDAG: Dronning Margrethe II av Danmark fyller 80 16. april. Egentlig skulle dagen feires med venner og bekjente. Men, som resten av verden har også de kongelige nå måttet ty til digitale løsninger. Video: Det danske kongehus Vis mer

Umiddelbar tiltrekning

Det var under et middagsselskap i det pulserende bylivet i London i 1965, hvor Margrethe tidligere studerte økonomi, at prins Henrik og Margrethes kjærlighetshistorie fikk sin begynnelse.

Henrik skal ha følt seg umiddelbart tiltrukket av prinsessen, men denne følelsen var imidlertid ikke gjensidig, har dronningen fortalt.

Hun merket ikke så mye til den kjekke franskmannen. Det gjorde hun til gjengjeld et år senere, da de møttes igjen til et skotsk bryllup hos felles bekjente. Henrik innså da at han ønsket noe mer enn vennskap, og inviterte Margrethe på middag, der han serverte franske delikatesser.

– Den kvelden innså jeg at jeg var vilt forelsket i ham, har dronningen sagt i «Enegænger»-boka - en biografi av prins Henrik.

FANGET PÅ KAMERA: Denne kommentaren fra Dronning Elizabeth skaper stor oppmerksomhet. Foto: PA Media. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Dronningen forteller nå i den nye dokumentaren at hun ikke var nevneverdig nervøs da hun gjorde seg klar til middag.

Men da kvelden var over, gikk det opp for den unge tronfølgeren at hun faktisk var forelsket, og at alt skjedde når de danset.

Tidligere har Se og Hør skrevet at det dronningen falt for med Henrik var at han så «vanvittig bra ut», i tillegg til at han både var snill og tok henne seriøst.

STILLER OPP: Her gjør dronning Elizabeth sin første kongelige opptreden etter Megan Markles mye omtalte Oprah-intervju. Video: Buckingham Palace Vis mer

Ville holde forholdet skjult

Hun hadde likevel ikke forutsett at de bare seks måneder senere skulle være forlovet. På mange måter var de neste månedene som alle andre nyforelskedes historie. Henrik og prinsesse Margrethe gikk turer i Hyde Park, spiste middag og dro deretter ut i Londons pulserende natteliv, hvor de slo seg løs på de røykfylte dansegulvene.

Det som imidlertid var annerledes fra andre par, var at Margrethe en dag skulle bli dronning av Danmark.

Paret måtte ta flere forholdsregler på grunn av den offentlige interessen for den kommende dronningens kjærlighetsliv. Mens Henrik var bosatt i London og Margrethe var bosatt i Danmark, måtte de tenke smart for å holde på privatlivet.

Telefonen på slottet gikk over en sentral, noe som gjorde det vanskelig å skjule hvem dronningen snakket med. Derfor startet paret å skrive brev som de sendte til hverandre i skjul.

TEKNISK KRØLL: Det gikk galt for dronningen av Storbritannia under et digitalt møte. Vis mer

Skjulte prinsen i et rekkehus

Selv etter at Henrik hadde bedt om Margrethes hånd ønsket de å holde forholdet skjult for offentligheten.

Henrik var på hemmelige besøk i Danmark og brevene ble fremdeles smuglet mellom paret.

Ikke nok med det, men Henrik ble også gjemt hjemme hos Margrethes venninne Hillingsø under besøkene i Danmark.

– Det er jo ingen som leter etter den kommende prinsen i et rekkehus, fortalte venninna i dokumentaren.

Men de tok likevel ikke veldig lang tid før forholdet var oppdaget, og to år etter parets første møte så ble de gift, den 10. juni 1967 i Holmens Kirke.

FEIRER: Dronning Margrethe og prins Henrik smilende på balkongen under dronningens 70 års dag. Foto: Shutterstock editorial / Jens Hartmann / REX / NTB
FEIRER: Dronning Margrethe og prins Henrik smilende på balkongen under dronningens 70 års dag. Foto: Shutterstock editorial / Jens Hartmann / REX / NTB Vis mer

Overrasket etter sin død

Dronning Margrethe og prins Henrik var gift i nærmere 51 år, før prinsen gikk bort i februar 2018 etter å ha vært syk i lengre tid.

Selv etter sin død overrasket prinsen sin kone. Han hadde nemlig arrangert blomster til begravelsen før hans død. Blomstene skulle ligne en blomsterhage, som var en referanse til han bryllupstale til dronningen.

GIKK BORT: Sent på kvelden tirsdag 13. februar 2018 sovnet prins Henrik av Danmark stille inn, 83 år gammel. Både dronning Margrethe og sønnene deres, kronprins Frederik og prins Joachim, var til stede. Prins Henrik var en fargerik prins - se noen av øyeblikkene fra livet hans her! Vis mer

På bryllupet overrasket franskmannen imidlertid dronningen med en bryllupstale på dansk, noe ingen hadde forutsett.

LES OGSÅ: Forbereder seg på dronningrollen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer