Dronning Maxima:

Måtte ofre familien for kjærligheten

I dag er hun Nederlands populære dronning, men det var slett ikke gitt at agentinskfødte Maxima skulle få gifte seg med sin Willem-Alexander.

KONTROVERSIELT BRYLLUP: Da dronning Maxima og kong Willem-Alexander giftet seg for snart 20 år siden, fikk ikke Maximas foreldre være til stede. Foto: NTB
KONTROVERSIELT BRYLLUP: Da dronning Maxima og kong Willem-Alexander giftet seg for snart 20 år siden, fikk ikke Maximas foreldre være til stede. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nederlands kong Willem-Alexander (54) og dronning Maxima (50) var denne uken på statsbesøk i Norge, hvor kong Harald (84) og dronning Sonja (84) var deres vertskap.

Kronprinsesse Mette-Marit (48) deltok tradisjonen tro også på store deler av programmet, noe også kronprins Haakon skulle gjøre, men ettersom han var syk måtte han avlyse enkelte av oppdragene. Men mer uventet var det at prinsesse Märtha Louise (50) deltok på velkomstseremonien på Slottsplassen tirsdag formiddag.

Hennes overraskende nærvær handler om de sterke båndene mellom de to familiene. Den nederlandske og den norske kongefamilien er riktig nok ikke nært i slekt, men de har svært nære vennskapsbånd over flere generasjoner.

GODE VENNER: Kong Willem-Alexanders mor, prinsesse Beatrix, er god venninne med dronning Sonja og kong Harald. Her fra da hun som Nederlands dronning var på statsbesøk i 2010. Foto: NTB
GODE VENNER: Kong Willem-Alexanders mor, prinsesse Beatrix, er god venninne med dronning Sonja og kong Harald. Her fra da hun som Nederlands dronning var på statsbesøk i 2010. Foto: NTB Vis mer

Store protester

Det var derfor stor gjensynsglede da de to familiene møttes igjen i Oslo denne uken, og dronning Maxima lyste i kjent stil opp hele Slottsplassen med sitt store smil.

Den argentinskfødte dronningen giftet seg inn i den nederlandske kongefamilien for snart 20 år siden, og siden den tid har også hun blitt en nær venn av den norske kongefamilien.

FADDER: Maxima er en av prins Sverre Magnus utvalgte faddere. Foto: NTB
FADDER: Maxima er en av prins Sverre Magnus utvalgte faddere. Foto: NTB Vis mer

Noe som blant annet viser seg i at hun ble valgt som fadder til prins Sverre Magnus (15).

Men det faktum at hun faktisk endte med å bli Nederlands dronning og en god venninne av vår egen kongefamilie, var slett ikke gitt. Det var nemlig store protester da den gang kronprins Willem-Alexander annonserte at dette var hans utkårede.

I STORSLAG: Kong Harald var i storslag og fikk frem folks latter under en gallamiddag. Video: Rødt Kort. Vis mer

Skandale

Det var ikke fordi Maxima selv hadde gjort noe galt at kritikken haglet. Det falt derimot nederlenderne tungt for brystet at hennes far Jorge Zorreguieta var landbruksminister under det brutale militærdiktaturet i Argentina på slutten av 70-tallet.

Ifølge NRK engasjerte den nederlandske regjeringen historikeren Michiel Baud til å undersøke i hvilken grad Jorge Zorreguieta var innblandet i overgrep.

FASCISTISK FORTID: Juntaleder Jorge Rafael Videla (t.v.) sammen med Maximas far Jorge Zorreguieta (t.h.) i Buenos Aires i august 1979. Foto: NTB
FASCISTISK FORTID: Juntaleder Jorge Rafael Videla (t.v.) sammen med Maximas far Jorge Zorreguieta (t.h.) i Buenos Aires i august 1979. Foto: NTB Vis mer

Han konkluderte med at Zorreguieta må ha hatt kjennskap til noe av torturen og de mange forsvinningene, men at han nesten helt sikkert ikke var personlig involvert.

Ble ikke invitert

Det ble likevel bestemt at Willem-Alexander skulle få gifte seg med sin store kjærlighet, fordi Maxima ikke hadde noe ansvar for hva faren visste eller burde ha visst.

Men det ble stilt krav om at han ikke fikk komme i bryllupet. Også moren lot være å delta i datterens bryllup, i solidaritet med ektemannen.

TØRKET TÅRER: Maxima gråt gledestårer over at hun fikk sin drømmeprins, men også av vemod fordi foreldrene ikke fikk delta på den store dagen. Foto: NTB
TØRKET TÅRER: Maxima gråt gledestårer over at hun fikk sin drømmeprins, men også av vemod fordi foreldrene ikke fikk delta på den store dagen. Foto: NTB Vis mer

Maxima godtok kravet om at faren var uønsket. Ja, hvis ikke måtte hun jo ha ofret kjærligheten. Men det var nok ikke bare gledestårer som kom på bryllupsdagen den 2. februar i 2002.

Faren ble heller ikke invitert til innsettelsen av kong Willem-Alexander i 2013, men han fikk lov å komme til Nederland for å delta i dåpene til barnebarna.

Jorge Zorreguieta døde av kreft i august 2017, 89 år gammel.

DÅP: Til tross for at han var uønsket i datterens bryllup, fikk Jorge Zorreguieta komme i alle sine tre kongelige barnebarns dåpsseremonier. Foto: NTB
DÅP: Til tross for at han var uønsket i datterens bryllup, fikk Jorge Zorreguieta komme i alle sine tre kongelige barnebarns dåpsseremonier. Foto: NTB Vis mer

Populær

Til tross for kontroversene i forkant av bryllupet ble Maxima raskt populær. Faktisk har meningsmålingene i en årrekke vist at hun er kongefamiliens mest populære medlem, noe som har vært med å styrke monarkiets popularitet i landet.

POPULÆR DRONNING: Fargerik, smilende og sprek, har Maxima tatt Nederland med storm.  Foto: NTB
POPULÆR DRONNING: Fargerik, smilende og sprek, har Maxima tatt Nederland med storm. Foto: NTB Vis mer

Populariteten fikk seg imidlertid en knekk under pandemien, da kongeparet reiste på ferie til Hellas mens Nederland hadde innført delvis nedstengning. Kritikken mot det vanligvis så populære paret haglet, og de skjønte fort at de måtte avbryte ferien.

UT PÅ TUR: For å markere at det er 75 år siden krigens slutt, skulle kronprins Haakon bruke tre dager på å gå til svenskegrensa. Video: Andreas Fadum Vis mer

- Vi avbryter ferien vår. Vi ser folks reaksjoner på meldingene i mediene, og de er kraftige, og de påvirker oss, sa de i en uttalelse.

- Vi ønsker ikke at det skal være noen tvil om dette: Skal vi få koronaviruset under kontroll, er det nødvendig at retningslinjene følges. Debatten om ferien vår bidrar ikke til det, fortsatte de.

FIKK LUSEKOFTE: Da Maxima besøkte Norge i 2013 tok hun imot lusekofte fra Se og Hørs kongereporter Anders Johan Stavseng med et hjertelig smil. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
FIKK LUSEKOFTE: Da Maxima besøkte Norge i 2013 tok hun imot lusekofte fra Se og Hørs kongereporter Anders Johan Stavseng med et hjertelig smil. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Nå er det imidlertid lov å reise igjen, og det sprudlende kongeparet besøker altså Norge denne uken. Sammen med den norske kongefamilien hadde de et rikholdig program; først to dager i Oslo og deretter en dag i Trondheim.

LES OGSÅ: Detaljen i bildet vekker oppsikt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer