Maud Angelica Behn:

Märthas rørende hyllest

Prinsesse Märtha Louise og Ari Behns datter er 17 år i dag.

FØRSTE BARN: I dag er det 17 år siden Märtha Louise og Ari Behn ble foreldre for første gang. Det er også den første bursdagen Maud Angelica feirer uten pappa. Her i 2005. Foto: NTB Scanpix
FØRSTE BARN: I dag er det 17 år siden Märtha Louise og Ari Behn ble foreldre for første gang. Det er også den første bursdagen Maud Angelica feirer uten pappa. Her i 2005. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag, 29. april, er det 17 år siden kong Harald (83) og dronning Sonja (82) ble besteforeldre for første gang - da Maud Angelica, prinsesse Märtha Louise (48) og avdøde Ari Behns eldste datter, kom til verden.

FORELDRE: Märtha Louise og Ari Behn med eldstedatteren i 2004. Foto: NTB Scanpix
FORELDRE: Märtha Louise og Ari Behn med eldstedatteren i 2004. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hun var da det første barnet som ble født inn i kongefamilien på 30 år - etter onkelen kronprins Haakon (46), som ble født den 20. juli 1973.

Varm hilsen

Prinsesse Märtha Louise er åpenbart stolt av datteren, noe hun beviste onsdag kveld i form av en hyllest på Instagram.

«Gratulerer med dagen, min kjære Maud. Du er en gammel sjel med så mye visdom i deg. En kilde til glede og kreativitet, dybde og latter. Du er så filosofisk av deg, og jeg elsker måten du ser verden på, tar vare på de rundt deg og ser dem med dybde», skriver prinsessa sammen med en tilhørende bildeserie.

Märtha går også innom en hendelse mange trolig husker - bisettelsen til Ari Behn. Talen til Maud Angelica ble hyllet av tusenvis etterpå, og det er tydelig i innlegget til mora at hun er veldig stolt.

«Selv i din mørkeste stund viste du verden hvordan du tenker på andre, gjennom å dele din visdom i talen i din fars bisettelse», skriver hun, og poengterer at Mauds tegne- og maleferdigheter kommer fra faren.

Hun avslutter med å skrive at hun er veldig stolt av datteren, og at hun elsker henne høyt.

- Stor stas

Kongehusekspert i Se og Hør, Caroline Vagle, forteller at det var stor stas i kongefamilien da Maud Angelica kom til verden.

- Og ikke minst for de stolte foreldrene. Tiden flyr, som det så fint heter, sier Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle.

Vagle påpeker at bursdager i kongefamilien vanligvis feires med brask og bram, der både store og små møtes til festlig lag. I år blir nok feiringen derimot noe annerledes.

- Men jeg er sikker på at alle gjør sitt for å hylle henne på best mulig vis uansett, mener kongehuseksperten.

VOKSER OPP: I 2018 ble Maud Angelica konfirmert. Neste år er hun myndig. Her er hun fotografert i prinsesse Ingrid Alexandras konfirmasjon i fjor. Foto: NTB Scanpix
VOKSER OPP: I 2018 ble Maud Angelica konfirmert. Neste år er hun myndig. Her er hun fotografert i prinsesse Ingrid Alexandras konfirmasjon i fjor. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- En formidabel tegner

Det er ingen tvil om at 2020 har fått en tøff start for 17-åringen og resten av familien. Dette blir hennes første bursdag uten pappa Ari Behn.

Prinsesse Märtha Louises eksmann gikk som kjent bort 1. juledag i fjor.

At Maud Angelica har arvet det kunstneriske fra sin far, er det ingen tvil om. Under bisettelsen i januar delte hun en tegning av sin far - som var etablert kunstner og forfatter.

TEGNING: Maud Angelica fikk aldri gitt faren tegningen hun hadde laget til ham. I bisettelsen satte hun den på kisten, før hun delte en sterk tale med det norske folk. Foto: NTB Scanpix
TEGNING: Maud Angelica fikk aldri gitt faren tegningen hun hadde laget til ham. I bisettelsen satte hun den på kisten, før hun delte en sterk tale med det norske folk. Foto: NTB Scanpix Vis mer
KUNSTNER: Maud Angelica har tegnet dette portrettet av faren. Foto: NTB Scanpix
KUNSTNER: Maud Angelica har tegnet dette portrettet av faren. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vagle trekker frem Maud Angelicas sterke tale i bisettelsen i januar, og forteller at far og datter i utgangspunktet hadde planer om å jobbe sammen med et bokprosjekt.

- Bursdagsbarnet holdt en sterk, vakker og svært viktig tale i farens begravelse i januar, hvor hun ba folk som sliter psykisk søke hjelp. En tale som gjorde et uslettelig inntrykk på oss alle! forteller Vagle, og fortsetter:

- Maud og Ari hadde jo egentlig bokplaner sammen. Han skulle skrive, og hun skulle tegne. Hun er en formidabel tegner, og Ari uttrykte flere ganger at han var imponert over hennes ferdigheter.

STOLT PAPPA: Maud Angelica har arvet det kunstneriske fra sin far. Her er far og datter avbildet i 2007, da Maud Angelica var brudepike i bryllupet til Aris foreldre og hennes besteforeldre. Foto: NTB Scanpix
STOLT PAPPA: Maud Angelica har arvet det kunstneriske fra sin far. Her er far og datter avbildet i 2007, da Maud Angelica var brudepike i bryllupet til Aris foreldre og hennes besteforeldre. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hyllet for åpenheten

Som nevnt gjorde 17-åringens tale i farens bisettelse sterkt inntrykk, og i ettertid ble hun hyllet for ordene hun delte om faren og psykisk helse.

- Jeg vil si til alle som har gått gjennom dette - det finnes alltid en utvei. Selv om det ikke føles sånn. Det er folk der ute som kan hjelpe. Du kan få hjelp. Jeg ber deg med hele mitt hjerte, sjel og kropp - spør om hjelp. Det er aldri en skam. Det er en styrke, ikke en svakhet. Du kan også gå til en profesjonell, de er der for å hjelpe, var blant det Maud Angelica sa i talen i Oslo Domkirke.

TALTE: Ari Behns eldste datter, Maud Angelica, brøt ut i gråt da hun framførte sine minneord om Ari Behn. Bilder fra NRK. Vis mer

Talen ledet til at 17-åringen i begynnelsen av februar ble tildelt Akuttpsykiatriprisen for sin åpenhet rundt psykiske lidelser og selvmord.

Juryen skrev i sin begrunnelse at Maud Angelica på en enestående måte har gitt et sjeldent bidrag for å forebygge selvmord, og at det hun uttalte «traff med stor kraft».

«I din sorg velger du å dele. Dine sterke ord treffer oss alle med stor kraft. Du åpner hjertet ditt og retter blikket også mot andre. Du setter ord på smerten og formidler håp. Det ligger et stort hjertelag ved å bruke kirkerommet, mediene og den offentlige siden i det aller mest private til å snakke om psykiske lidelser og hvor viktig det er å be om hjelp» het det i juryens begrunnelse.

RØRT: Jonas Gahr Støre var imponert over talen til Maud Angelica Behn. Vis mer

LES OGSÅ: Bildet sjokkerer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer