I dag, 29. april, er det 17 år siden kong Harald (83) og dronning Sonja (82) ble besteforeldre for første gang - da Maud Angelica, prinsesse Märtha Louise (48) og avdøde Ari Behns eldste datter, kom til verden.

Hun var da det første barnet som ble født inn i kongefamilien på 30 år - etter onkelen kronprins Haakon (46), som ble født den 20. juli 1973.
Varm hilsen
Prinsesse Märtha Louise er åpenbart stolt av datteren, noe hun beviste onsdag kveld i form av en hyllest på Instagram.
«Gratulerer med dagen, min kjære Maud. Du er en gammel sjel med så mye visdom i deg. En kilde til glede og kreativitet, dybde og latter. Du er så filosofisk av deg, og jeg elsker måten du ser verden på, tar vare på de rundt deg og ser dem med dybde», skriver prinsessa sammen med en tilhørende bildeserie.
Märtha går også innom en hendelse mange trolig husker - bisettelsen til Ari Behn. Talen til Maud Angelica ble hyllet av tusenvis etterpå, og det er tydelig i innlegget til mora at hun er veldig stolt.
«Selv i din mørkeste stund viste du verden hvordan du tenker på andre, gjennom å dele din visdom i talen i din fars bisettelse», skriver hun, og poengterer at Mauds tegne- og maleferdigheter kommer fra faren.
Hun avslutter med å skrive at hun er veldig stolt av datteren, og at hun elsker henne høyt.
- Stor stas
Kongehusekspert i Se og Hør, Caroline Vagle, forteller at det var stor stas i kongefamilien da Maud Angelica kom til verden.

Slik hyller hun datteren
- Og ikke minst for de stolte foreldrene. Tiden flyr, som det så fint heter, sier Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle.
Vagle påpeker at bursdager i kongefamilien vanligvis feires med brask og bram, der både store og små møtes til festlig lag. I år blir nok feiringen derimot noe annerledes.
- Men jeg er sikker på at alle gjør sitt for å hylle henne på best mulig vis uansett, mener kongehuseksperten.

- En formidabel tegner
Det er ingen tvil om at 2020 har fått en tøff start for 17-åringen og resten av familien. Dette blir hennes første bursdag uten pappa Ari Behn.
Prinsesse Märtha Louises eksmann gikk som kjent bort 1. juledag i fjor.
At Maud Angelica har arvet det kunstneriske fra sin far, er det ingen tvil om. Under bisettelsen i januar delte hun en tegning av sin far - som var etablert kunstner og forfatter.


Vagle trekker frem Maud Angelicas sterke tale i bisettelsen i januar, og forteller at far og datter i utgangspunktet hadde planer om å jobbe sammen med et bokprosjekt.

- De utfylte hverandre
- Bursdagsbarnet holdt en sterk, vakker og svært viktig tale i farens begravelse i januar, hvor hun ba folk som sliter psykisk søke hjelp. En tale som gjorde et uslettelig inntrykk på oss alle! forteller Vagle, og fortsetter:
- Maud og Ari hadde jo egentlig bokplaner sammen. Han skulle skrive, og hun skulle tegne. Hun er en formidabel tegner, og Ari uttrykte flere ganger at han var imponert over hennes ferdigheter.

Hyllet for åpenheten
Som nevnt gjorde 17-åringens tale i farens bisettelse sterkt inntrykk, og i ettertid ble hun hyllet for ordene hun delte om faren og psykisk helse.
- Jeg vil si til alle som har gått gjennom dette - det finnes alltid en utvei. Selv om det ikke føles sånn. Det er folk der ute som kan hjelpe. Du kan få hjelp. Jeg ber deg med hele mitt hjerte, sjel og kropp - spør om hjelp. Det er aldri en skam. Det er en styrke, ikke en svakhet. Du kan også gå til en profesjonell, de er der for å hjelpe, var blant det Maud Angelica sa i talen i Oslo Domkirke.
Talen ledet til at 17-åringen i begynnelsen av februar ble tildelt Akuttpsykiatriprisen for sin åpenhet rundt psykiske lidelser og selvmord.

- Ord vi aldri kommer til å glemme
Juryen skrev i sin begrunnelse at Maud Angelica på en enestående måte har gitt et sjeldent bidrag for å forebygge selvmord, og at det hun uttalte «traff med stor kraft».
«I din sorg velger du å dele. Dine sterke ord treffer oss alle med stor kraft. Du åpner hjertet ditt og retter blikket også mot andre. Du setter ord på smerten og formidler håp. Det ligger et stort hjertelag ved å bruke kirkerommet, mediene og den offentlige siden i det aller mest private til å snakke om psykiske lidelser og hvor viktig det er å be om hjelp» het det i juryens begrunnelse.
LES OGSÅ: Bildet sjokkerer
