Den norske kongefamilien:

- Mange er slitne og lei seg

Kong Harald deler en påskehilsen med det norske folket.

PÅSKEHILSEN: Kong Harald deler påskehilsen med folket. Video: NTB / Kongehuset Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Påsken står for tur - men i år som i fjor blir høytidens tradisjoner trolig noe amputert som følge av coronarestriksjonene. Fredag ettermiddag deler imidlertid kong Harald (84) en påskehilsen med det norske folket.

- Kjære alle sammen, det er nok ikke flere ord som hjelper akkurat nå. Det vi trenger er å se slutten på denne situasjonen som vi har stått i over ett år. Mange er slitne og lei seg. Vi savner alle det vanlige livet. Likevel, og nettopp derfor, vil jeg nå før påske si at jeg tenker på dere.

  • Se video øverst i saken!
DUREK: I andre episode av «Helt Harald» forteller prinsesse Märtha Louise om hvordan hun møtte sjaman Durek. Vis mer

- Virkelig imponert

Videre påpeker kong Harald at det norske folk har vist unikt samhold, tillit og tilpasningsevne over lang tid.

- Jeg er virkelig imponert, men dere, nå røyner det på. Samholdet vårt trenger vi kanskje mer enn noen gang. Vi trenger å vise hverandre raushet og vennlighet, og vi trenger å styrke hverandre i troen på at det nærmer seg slutten på dette, forteller han videre.

Kong Harald ønsker videre folket en god påske.

- Mange av oss er skuffet over å ikke kunne få være sammen med venner og familie. Jeg håper likevel at alle vil prøve å gjøre sitt beste utifra situasjonen der vi er. At vi alle kan finne ledig, små ting som vi tross alt kan gjøre. God påske alle sammen, avslutter han.

KONGEN: – Norge er kjent som et tillitssamfunn. Nå er det et særskilt behov for å vise hverandre tillit.Video: NRK Vis mer

Endrede tradisjoner

Restriksjoner på både antall gjester og utenlandsreiser preger naturligvis hverdagen i takt med at coronasmitten øker - og det kan derfor bli en nedtonet påskeferie for flere.

Det gjelder også for den norske kongefamilien.

I år reiser kongeparet, ifølge NRK, til Prinsehytta i Sikkilsdalen i Jotunheimen, mens kronprinsfamilien skal til hytta i Uvdal.

«Kongefamilien følger regjeringens og kommunenes smittevernregler og råd, også med hensyn til besøk», sier Slottet til NRK.

KONTRAST: Kronprins Haakon hadde et virtuelt møte med flyktninger fra Afghanistan, Irak, Jemen og Libanon. - Det er en enorm kontrast til hvordan vi lever her, sa han. Reporter: Martine Johansen Video: Det Kongelige Hoff Vis mer

Endrede tradisjoner

Kong Harald (84) og dronning Sonja (83) har i alle år dratt til Prinsehytta i Sikkilsdalen fredag før påske, en tradisjon kongen har holdt på siden barndommen.

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, har tidligere fortalt at kongeparet som regel går på ski, koser seg med god mat og godt selskap med venner og familie.

I fjor ble imidlertid påsken tilbrakt på Kongsseteren på Voksenkollen i Oslo.

Tidligere pleide barn og barnebarn å være med til Sikkilsdalen, men de siste årene har kongeparet i hovedsak vært der med gode venner.

Det gikk litt i krøll på «Today show Australia» da de snakket om de kongelige: Video: Nine Network Vis mer

Den flotte hytta i Sikkilsdalen ble ifølge kongehuset designet av slottsforvalter Hjalmar Welhaven, og byggingen sto ferdig i 1902. Den gang ble den gitt i gave til de svenske prinsene Gustaf Adolf, Wilhelm og Erik.

Kronprins Gustaf Adolf ga senere hytta videre til daværende kronprins Olav, da han ble myndig i 1924.

Hemmelig ferie

I 2014 brøt kong Harald og dronning Sonja påsketradisjonen, og reiste på en hemmelig påskeferie i utlandet.

Flere måneder senere ble det avslørt at kongeparet hadde oppfylt en langvarig drøm, nemlig å gå Thor Heyerdahls fotspor på Påskeøya i Stillehavet.

- Det var en utrolig opplevelse å reise til Påskeøya. Det var en praktfull øy. Da Thor Heyerdahl var der, var den brun og det fantes omtrent ikke et grønt gresstrå eller et tre. Nå er det en helt annen øy. Det var et grønt og nydelig sted med mange trær, sa kong Harald den gang.

LES OGSÅ: Derfor er bildene spesielle

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer