-Mamma har alltid vært den viktigste personen i mitt liv

Mette-Marit åpnet opp om sin egen barndom, da hun besøkte Fauske på sin litterære togreise.

Publisert
Sist oppdatert

FAUSKE (SEOGHØR.NO): Tirsdag morgen la kronprinsesse Mette-Marit ut på sin litterære togreise i nord - og med seg i bagasjen har hun et lydklipp med sin kjære mor.

Da Litteraturtoget stoppet på Fauske, hvor temaet var barnelitteratur - fikk nemlig de som besøkte bibliotekvogna gleden av å høre Marit Tjessem lese fra boka «Knerten og Lillebror» over høytaleranlegget.

Hør opptaket av opplesningen her!

MØTT AV BARN: Kronprinsesse Mette-Marit ble tatt imot av mange barn da hennes litterære togreise startet i Bodø tirsdag. Foto: Henrik Dvergsdal
MØTT AV BARN: Kronprinsesse Mette-Marit ble tatt imot av mange barn da hennes litterære togreise startet i Bodø tirsdag. Foto: Henrik Dvergsdal Vis mer

Mette-Marit har en svært nært forhold til sin mor, som har vært til uvurderlig støtte for hele kronprinsfamilien. Hun har i lange perioder bodd på Skaugum, og passet barna når kronprinsparet har vært bortreist.

«Min egentlige mamma har alltid vært den viktigste personen i mitt liv, hun tok meg med inn i bøkenes verden. Det ble en viktig reise for meg der jeg kunne oppleve andre ting enn hjemme i huset vårt I Løvsangerveien», sa Mette-Marit i tale tirsdag.


Fra talerstolen fortalte Mette-Marit også om sine mange rike opplevelser med bøker i barndommen:

«Da jeg var liten, levde jeg i et helt eget univers. Ikke i barnehagen, eller på skolen, men inni hodet mitt. Der var det så mange bilder. Av og til var jeg i skjærgården i Sverige og bodde sammen med en som het Farbror Melker. Han var veldig morsom. Hunden min var verdens beste Båtsmann.»

«Andre ganger lekte jeg med Tommy og Annika, de hadde en nabojente som het Pippi. Hun hadde en stor hest boende i stua.  Jeg hadde en mormor som bodde i skogen, mens jeg bodde i Drabantbyen eller på Tiriltoppen og syklet blant store høyblokker. Aller oftest så het min beste venn Knerten, og jeg hadde en storebror som gikk på skolen og en mamma som begynte å jobbe i en butikk.», sa hun blant annet.

Mormor Marit har nok lest mang en barnebok både for datteren og sine kongelige barnebarn - og det er derfor naturlig for kronprinsessen å involvere moren i sitt store leseprosjekt - Litteraturtoget.

BARNEVAKT: Da kronprinsparet var på fylkestur i Møre og Romsdal i 2012, dukket de to yngste barna overraskende opp. Mormor Marit Tjessem var også med - og her kan vi se henne sitte bak datteren og svigersønnen.  Foto: UK Press
BARNEVAKT: Da kronprinsparet var på fylkestur i Møre og Romsdal i 2012, dukket de to yngste barna overraskende opp. Mormor Marit Tjessem var også med - og her kan vi se henne sitte bak datteren og svigersønnen. Foto: UK Press Vis mer

Marit Tjessem er ikke med på reisen i egen person denne gangen, men tidligere har kronprinsessen tatt med mamma på jobb flere ganger. Da kronprinsparet hadde med de to yngste barna på fylkestur til Møre og Romsdal for to år siden, var Marit med som barnevakt.

Også i fjor høst da kronprinsessen var på oppdrag i Paris, var mamma Marit med som selskap under den offisielle åpningen av kunsthåndverksmessen «Révélations. Fine craft and creation fair» på Grand Palais. Mens datteren ble tatt imot som hedersgjest av Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius, sto en stolt Marit noen meter bak.

I BAKGRUNNEN: Mens kronprinsessen konverserte med de høye herrer, sto mamma Marit Tjessem i bakgunnen og fulgte nøye med. 
 Foto: FameFlynet
I BAKGRUNNEN: Mens kronprinsessen konverserte med de høye herrer, sto mamma Marit Tjessem i bakgunnen og fulgte nøye med. Foto: FameFlynet Vis mer

Tjessem legger heller ikke skjul på hvor imponert hun er over datterens innsats som kronprinsesse:

- Jeg er både glad og stolt over det Mette-Marit har fått til. Jeg er rett og slett imponert over det hun gjør i arbeidet sitt, både i Norge og internasjonalt, sa hun et i intervju med Elle i forbindelse med kronprinsessens 40-årsdag.

LES OGSÅ: Se, nå er hun på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer