Kronprins Haakon:

Må tilbake på operasjonsbordet

Opererte i mars.

OPERERT: Kronprins Haakon fikk i mars utført et mindre inngrep i øret. Nå kan han måtte gjøre det samme i det andre øret. Foto: NTB Scanpix
OPERERT: Kronprins Haakon fikk i mars utført et mindre inngrep i øret. Nå kan han måtte gjøre det samme i det andre øret. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I mars ble kronprins Haakon (45) innlagt ved Rikshospitalet i Oslo for å få gjennomført et mindre kirurgisk inngrep i øret. Det skrev kongehuset på sine sider.

Kronprinsen ble operert for exostose i øregangen, og nå må han trolig operere det andre øret også.

- Jeg har det bra. Det var ikke dramatisk. Det er rett og slett ørekanalene som har vært tette, så jeg hadde en operasjon, sier han til NTB og fortsetter:

- Jeg må trolig gjøre operasjonen en gang til, på det andre øret.

Det er foreløpig ikke kjent når inngrepet vil skje, men ifølge kronprinsen haster det ikke, og kan skje til høsten.

Mindre inngrep

«Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen skal i dag, mandag 4. mars 2019, få foretatt et mindre kirurgisk inngrep for exostose i øregangen», het det på kongehusets nettsider i mars.

Saken fortsetter nedenfor.

Ifølge Norsk Helseinformatikk er exostose i øregangen en beinet utvekst, som kan føre til at øregangen blir innsnevret. Som følge av dette kan det medføre øregangseksem og opphoping av ørevoks.

NHI skriver videre at årsaken til slike utvekster synes å være en reaksjon i beinvevet som følge av nedkjøling, gjerne som følge av stadig eksponering for kaldt vann. Av den grunn oppstår tilstanden oftere for svømmere eller surfere, og blir derfor også kalt «surfer's ear».

Som følge av inngrepet hadde kronprinsen et redusert program i ukene etter.

- Det kirurgiske inngrepet har gått fint, sa kommunikasjonssjef ved Slottet Sven Gjeruldsen i et sitat til Se og Hør den gang.

Avslørte sykdom

Mens kronprinsen altså har fått utført et mindre inngrep i øret, har kronprinsesse Mette Marit (45) nylig fått påvist langt mer omfattende diagnose.

I oktober ble det nemlig kjent at Mette Marit har fått påvist sykdommen kronisk lungefibrose. Det er en sykdom som medfører unormal arrdannelse i lungeblærene. Lungene blir stivere og mindre elastiske, og når lungene ikke er i stand til å utvide seg i samme grad som tidligere, får du mindre volum å puste med.

Fra kronprinsparets besøk i Etiopia november 2017 Vis mer

- Det viser seg at det er mer kronisk enn vi hadde håpet på, men det gjør også at litt flere brikker faller på plass, så for meg er det også en veldig stor lettelse, sa hun til NRK da diagnosen ble kjent i høst.

Nyheten kom som et sjokk på det norske folk, som ikke hadde en anelse om kronprinsessens tilstand. I en lengre nyhetssending på NRK ble det likevel kjent at kronprinsessen har slitt med helseutfordringer i noen år, og at «plagene de siste årene har vært mer uttalte».

LES OGSÅ: - Det som skjedde er begges feil

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer