Belgias kongehus:

Må si fra seg milliardarv etter skandalen

Belgias tidligere konge, Albert II, erkjente nylig at Delphine Boël er hans biologiske datter. Når den juridiske prosessen nå skal fullføres, må hun si fra seg retten til kjempearven fra sin juridiske far.

NY DATTER: Mandag erkjente Albert II at Delphine Boël er hans biologiske datter. Foto: NTB Scanpix
NY DATTER: Mandag erkjente Albert II at Delphine Boël er hans biologiske datter. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag innrømmet Belgias tidligere konge, Albert II, at Delphine Boël er hans biologiske datter.

Dette skjedde etter at Boël i flere år hadde kjempet for å bevise at hun er et resultat av Alberts utroskap på 1960-tallet.

I 2013 valgte Boël å ta saken til retten, og har siden blitt møtt med anklager om at hun gjorde det for å bli en av arvingene av Alberts personlige formue. Dette har blitt avfeid av Boëls advokat, Alain De Jonge, og underbygges nå av økonomiekspert Ludwig Verduyn.

Kjempeformue

I et intervju med VRT News forklarer Verduyn hvorfor det ville ha vært mer lønnsomt for Delphine Boël å forbli etterfølgeren til sin juridiske far, i stedet for å kjempe for å bli juridisk anerkjent som Alberts datter.

ARVING: Delphine Böel lå an til å arve store summer før det ble juridisk fastslått at det er Belgias tidligere konge som er hennes biologiske far. Her er hun sammen med en venn på feiringen av kinesisk nyttår på et palass i London i 2001. Foto: REX/ NTB scanpix
ARVING: Delphine Böel lå an til å arve store summer før det ble juridisk fastslått at det er Belgias tidligere konge som er hennes biologiske far. Her er hun sammen med en venn på feiringen av kinesisk nyttår på et palass i London i 2001. Foto: REX/ NTB scanpix Vis mer

Boëls far i oppveksten er nemlig Jacques Boël, som omtales som familieoverhode i Boël-familien. Jacques er etterfølger av Gustave Boël, som solgte et stålimperium i 1997 for 125 millioner euro. I dag anslås det at Boël-familien har en formue på 1,6 milliarder euro.

Familieformuen tilsvarer nærmere 17 milliarder norske kroner, og er mye større enn Alberts personlige formue.

GIFT I 60 ÅR: Tidligere kong Albert II og dronning Paola har vært gift siden 1959. De to er fortsatt gift, til tross for den pikante farskapssaken. Foto: NTB scanpix
GIFT I 60 ÅR: Tidligere kong Albert II og dronning Paola har vært gift siden 1959. De to er fortsatt gift, til tross for den pikante farskapssaken. Foto: NTB scanpix Vis mer

Sier fra seg rettigheter

Ettersom store deler av Alberts formue er knyttet opp til utenlandsinvesteringer, er det umulig å kartlegge den. I 2010 uttalte Det belgiske kongehuset at den er verdt 12,5 millioner euro, men ifølge The Brussels Times kan den være verdt opptil 600 millioner euro.

Det betyr at Alberts formue er verdt minst 130 millioner kroner, og maksimalt er verdt 6,3 milliarder kroner.

I tillegg skriver The Brussels Times at Delphine må si fra seg sine juridiske rettigheter til Boël-arven for å i det hele tatt kunne igangsette prosessen med å bli juridisk anerkjent som Alberts datter.

Affære

Delphine ble født i 1968, og er datteren til Sybille de Selys Longchamps. Jacques Boël og Delphines mor skilte seg ti år senere.

Albert har vært gift med Paola Ruffo di Calabria siden 1958, men hadde en affære med Delphines mor på 60-tallet. I tillegg til Delphine, er Albert far til kong Philippe, prinsesse Astrid og prins Laurent.

MOR OG DATTER: Sybille de Selys Longchamps og datteren Delphine Boël avbildet sammen i Belgia i 2012. Foto: AV Press/ ABACA PRESS/ NTB scanpix
MOR OG DATTER: Sybille de Selys Longchamps og datteren Delphine Boël avbildet sammen i Belgia i 2012. Foto: AV Press/ ABACA PRESS/ NTB scanpix Vis mer

Albert var Belgias overhode fra 1993 til 2013, da han overlot tronen til sønnen av helsemessige årsaker.

Som følge av rettssaken som Delphine reiste for å bevise at hun er Alberts datter, ble det bestemt at det skulle foretas en DNA-test for å avgjøre hvorvidt dette stemte. Albert viste motvilje, men valgte å samarbeide etter at han ble truet med skyhøye dagsbøter.

Kunngjøring

Mandag kunngjorde Alberts advokat, Alain Berenboom, at Delphine er Alberts biologiske datter.

- Hans majestet kong Albert II har notert seg resultatet fra DNA-testen som han tok som følge av en forespørsel fra en domstol i Brussel. Den vitenskapelige konklusjonen viser at han er den biologiske faren til Delphine.

Albert har opplevd prosessen som diskutabel, men valgte å ikke kjempe videre for å «avslutte den smertefulle prosessen med ære og verdighet».

- Kong Albert understreker at han helt siden Boël ble født ikke har vært involvert i avgjørelser som har dreid seg om hennes familieliv, sosiale liv eller utdanningen hennes. Han har også alltid respektert båndet mellom Boël og hennes juridiske far.

Boëls advokat, Alain De Jonge, ønsker ikke å uttale seg om avgjørelsen på nåværende tidspunkt, ifølge The Guardian.

LES OGSÅ: Stripper elskerinnen for kongelig tittel

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer