Dronning Margrethe og prins Henrik:

Lurte pressen trill rundt

Dronning Margrethe omtaler det hele som «en utspekulert plan».

LURINGER: Dronning Margrethe og prins Henrik lurte pressen trill rundt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
LURINGER: Dronning Margrethe og prins Henrik lurte pressen trill rundt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I januar 2022 har den danske monarken, dronning Margrethe (81), sittet på tronen i hele 50 år. Hun overtok tronen etter sin far, kong Frederik, som døde 14. januar 1972, og ble med det Danmarks første kvinnelige monark.

I anledning dronningens 50-årsjubileum over nyttår kommer hun og forfatter Tom Buk-Swienty ut med en bok hvor de ser tilbake på 81-åringens år som monark.

I boken, som tar utgangspunkt i 14 samtaler mellom dronningen og forfatteren, åpner hun seg for første gang om da hun og ektemannen, avdøde prins Henrik, lurte pressen trill rundt. Det skriver Ekstra Bladet.

TID FOR KAKE: Dronning Elizabeth skulle sprette en stor kake på mektig vis. Video: AP Vis mer

Utspekulert plan

Margrethe og Henrik giftet seg i 1967 og skulle i den anledning dra av gårde på bryllupsreise til den tyrkiske middelhavskysten, nærmere bestemt til Egeerhavet.

Det nygifte ekteparet ville imidlertid helst kose seg alene, uten masse journalister og fotografer løpende rundt. Dermed klekket den daværende hoffsjefen, Ebbe Munck, ut det dronningen omtaler som «en utspekulert plan».

«Selv på den tiden kunne man fly direkte til Izmir (destinasjonen for bryllupsreisen journ.anm.) fra København. Men vi valgte å fly om London slik at det ble vanskeligere for pressen å spore oss opp. Vi ønsket å unngå pressen så mye som mulig», fremkommer det i boken, ifølge den danske avisa.

Den geniale planen ble imidlertid bare delvis vellykket. Etter noen dagers leting, fant pressen Margrethe og Henrik på ferie. De klarte likevel å inngå en avtale, slik at paret fikk nyte litt privatliv på bryllupsreisen sin.

«Vi ble ganske raskt enige om at vi kunne bli fotografert stående foran hotellet med et palmetre i bakgrunnen, mot at journalistene lot oss være i fred etter det. Og de gjorde de».

HARNISK: En casino-reklame vekker oppsikt i Danmark. Flere mener at den ene figuren i reklamen er dronning Margrethe av Danmark. Vis mer

Upopulær

Prins Henrik døde 13. februar i 2018, 83 år gammel. Han hadde siden januar samme år hatt dårlig helse, som mot slutten stadig forverret seg.

Han og dronning Margrethe var gift i over 50 år.

Den franskfødte prinsen var imidlertid ikke alltid like populær hos det danske folket.

Frem til det siste skapte han kontroverser, blant annet da han proklamerte at han ikke ville gravlegges sammen med landets dronning. Han var også gjentatte ganger åpen om at han synes dårlig om at han ikke fikk kongetittel.

Året før han døde fikk han diagnosen demens.

LES OGSÅ: Etter bruddet: - Over for godt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer