Kronprinsesse Mette-Marit:

Lot Mette-Marit vente mens hun selv var «på do»

- Uff, jeg var litt «lost», sier prisvinneren.

MÅTTE VENTE: Det gikk ikke helt som planlagt da kronprinsparet skulle ta bilde med vinnerene i forbindelse med Nordisk Råds litteraturpris. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
MÅTTE VENTE: Det gikk ikke helt som planlagt da kronprinsparet skulle ta bilde med vinnerene i forbindelse med Nordisk Råds litteraturpris. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For en drøy uke siden kom nyheten om at kronprinsesse Mette-Marit (45) har fått påvist sykdommen kronisk lungefibrose, og valgte å gå offentlig ut med sykdommen fordi hun i tiden framover er nødt til å begrense arbeidsmengden.

Dagen etter avlyste hun sitt offisielle besøk på Søndre Nordstrand i Oslo, der hun og kronprins Haakon skulle besøke politi og skole i bydelen.

Senere samme dag strålte imidlertid kronprinsessen på Stortingsmiddagen på Slottet.

Det er foreløpig uvisst hvor mye sykdommen vil påvirke kronprinsessens program, men tidligere denne uken delte blant annet Mette-Marit ut Nordisk Råds litteraturpris til Audur Ava Olafsdottir.

Måtte vente

Det er en gyllen regel om at medlemmer av kongefamilien ikke skal vente på andre. Det bød imidlertid på utfordringer i etterkant av prisutdelingen, da vinnerne skulle fotograferes med kronprinsparet.

Én etter én kom de inn i presserommet. Som seg hør og bør kom kronprinsparet til slutt, men plutselig avbrøt kronprinsessen.

- Vi mangler litteraturprisvinneren, sa hun.

DUKKET OPP: Etter flere minutter kom Audur til fotograferingen - uviten om at alle hadde ventet på henne. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
DUKKET OPP: Etter flere minutter kom Audur til fotograferingen - uviten om at alle hadde ventet på henne. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Alle ble dermed stående stille og vente. Men hvor var hun? Det var tydelig at kronprinsessen var villig til å vente, og at hun ønsket å ha med alle på bildet. Hun ble nemlig stående.

Etter omlag ett minutts venting ble det opplyst at litteraturprisvinneren Audur var på toalettet. Rekken med vinnere, inkludert kronprinsparet, kunne ikke annet en å dra forsiktig på smilebåndet.

- Hun kommer straks?, spurte Mette-Marit.

Representanter fra Nordisk Råd bekreftet kronprinsessens spørsmål.

- Okei, sa kronprins Haakon og smilte.

Dermed fortsatte ventingen. Det var på forhånd gitt streng beskjed fra Nordisk Råd og fra Slottet, om at det ikke var rom for spørsmål. Det ble derfor raskt en noe pinlig ventetid.

Til slutt entret islandske Audur rommet, helt uvitende om at kronprinsparet, presse og andre prisvinnere hadde ventet i flere minutter.

- Sånn, nå er vi klare, sa endelig kronprinsesse Mette-Marit og smilte bredt til fotografene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

DELTE UT PRIS: Kronprinsesse Mette-Marit ga prisen til Audur under utdelingen. Foto: NTB Scanpix
DELTE UT PRIS: Kronprinsesse Mette-Marit ga prisen til Audur under utdelingen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Annen versjon

Da Se og Hør i etterkant gratulerte Audur med prisen og intervjuet henne, fortalte vinneren at hun synes det var stas at det var nettopp kronprinsessen som overrakte henne prisen.

- Mette-Marit er et veldig fint og kultivert menneske. Og generøs. Hun sier mange vakre ting. Et vakkert menneske, sa Audur.

Hun hadde imidlertid en helt annen versjon av det som ble formidlet på presserommet bare kort tid i forkant. Episoden ville hun nok uansett være foruten.

- Uff, jeg var litt «lost». Jeg skulle bare ta en telefon til min yngste datter. Jeg visste ikke at de ventet, sa hun.

- Vil du si unnskyld til Mette-Marit?

- Ja, men jeg tror hun forstod, sa Audur.

Saken fortsetter nedenfor.

MØTTE PRESSEN: - Hennes kongelige Høyhet kronprinsesse Mette-Marit har fått konstatert en kronisk lungesykdom som i perioder vil kunne begrense utøvelsen av hennes offisielle program, sto det i en pressemelding fra kongehuset. I dag møtte kronprins Håkon pressen etter et skolebesøk. Video: Per Ervland Vis mer

Da kronprinsparet ankom prisutdelingen, fikk Mette-Marit sammen med ektemannen en varm mottakelse av publiukum. Dette var nemlig kronprinsessens første offisielle oppdrag utenfor Slottet etter at hun avslørte at hun har fått påvist sykdommen kronisk lungefibrose.

- Da kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit kom inn i salen reiste alle seg og klappet for de kongelige. Det var tydelig at mange var ekstra glade for å se Mette-Marit i dag. Mange føler nok med henne. Den varme velkomsten gjorde nok godt, sa Se og Hørs kongehusekspert Anders Johan Stavseng som var på plass under utdelingen.

LES OGSÅ: Meghan viste mer enn planlagt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer