Prins William og Prinsesse Diana:

Lider fortsatt etter Dianas død

- Det er fortsatt vondt selv om det er 20 år siden, sier prins William.

VONDT: Prins William forteller at det fortsatt er vondt å tenke på morens brutale død. Foto: NTB scanpix 
VONDT: Prins William forteller at det fortsatt er vondt å tenke på morens brutale død. Foto: NTB scanpix  Vis mer
Publisert

(Seoghør.no): I år er det 20 år siden sjokknyheten kom om at Prinsesse Diana hadde mistet livet i en bilulykke. Nå åpner sønnen Prins William seg om savnet etter moren i en ny BBC dokumentar «Mind over Marathon».

- Det er fortsatt vondt selv om det er 20 år siden. Jeg har fortsatt sjokket i meg. Folk sier sjokk ikke varer lenge, men det gjør det. Du kommer aldri over det.

- Det er et så stort og uforståelig øyeblikk i livet som aldri forlater deg, du bare lærer deg å leve me det, sier han i dokumentaren, ifølge People.

Saken fortsetter under bildet.

BEGRAVELSE: Det var i 1997 prinsesse Diana brått ble revet fra prins William og prins Harry. Her fra begravelsen. Foto: NTB scanpix
BEGRAVELSE: Det var i 1997 prinsesse Diana brått ble revet fra prins William og prins Harry. Her fra begravelsen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Dokumentar om mental helse

I dokumentaren «Mind over Marathon» følger vi ti London Maraton løpere som sliter med mental helse, og det er i denne dokumentaren William snakker om tapet av moren, og hvordan man takler sorgen.

FAMILIE: Det var en tilsynelatende lykkelig familie som ble revet fra hverandre i 1997. Foto: NTB scanpix
FAMILIE: Det var en tilsynelatende lykkelig familie som ble revet fra hverandre i 1997. Foto: NTB scanpix Vis mer

- I en slik situasjon prøver du å forstå følelsene dine mer enn de som har levd livet uten problemer, og det kan være vanskelig. Det er vanskelig å forklare dem hva du føler og hvorfor.

- Etterhvert som det blir bedre takler du følelsene bedre. Okei, så er jeg litt sint eller litt lei meg eller opprørt, men du finner alltid en måte å takle det på.

Og det er det som har ført til Williams interesse for mental helse som han fronter sammen med prinsesse Kate og Prins Harry i «Heads Together»-kampanjen.

- Jeg har mine egne grunner for å være involvert i mental helse. Det som skjedde med meg og moren min når jeg var ung. Alt handler om mental helse, sier han.

Også hans bror, prins Harry, snakket nylig om tapet av moren. Hans metode var og bare stenge moren ute av tanken hans.

- Min metode var og bare fylle hodet med andre ting og nekte å tenke på mamma. Hva ville det hjelpe ved å tenke på henne, det gjorde meg bare trist og ville ikke bringe henne tilbake, fortalte han til The Telegraph, ifølge People.

Ble hun drept?

Prinsesse Diana var høyt elsket av en hel verden. Alle var i sjokk og vantro da hun på tragisk vis døde bare 36 år gammel klokken fire om natten den 31. august 1997.

Verdens første møte med Diana var sommeren 1980. Nyheten om hennes romanse med prins Charles skapte store overskrifter, og det var en svært sjenert og utilpass 19 år gammel barnehageassistent som for første gang ble avbildet i verdenspressen – i et gjennomsiktig skjørt.

Ekspertene krangler fortsatt om årsaken til Prinsesse Dianas død, og debatten raser fortsatt i England:

– Prinsesse Diana og Dodi ble drept. Jeg vet det, uttalte Mohammed Al-Fayed, Dodis far, kort tid etter at de to omkom i det som tilsynelatende var en tragisk bilulykke.

Saken fortsetter under bildet.

VRAKET: Bilen Diana satt i når hun døde var helt knust. Foto: NTB scanpix 
VRAKET: Bilen Diana satt i når hun døde var helt knust. Foto: NTB scanpix  Vis mer

I alle år siden har Al-Fayed, kjent som tidligere eier av det ærverdige shoppingsenteret Harrods i London, kjempet en utrettelig kamp for å komme til bunns i saken. Ble Diana og Dodi likvidert i Paris den skjebnesvangre augustnatten?

Spørsmålet har vært diskutert i lang tid – men spekulasjonene stoppet da den engelske høringen i 2008 konkluderte med at dødsfallet var en ulykke.

I mars blusset debatten opp igjen. Ifølge den engelske avisen The Daily Express holdt britisk politi skjult opplysninger om at Diana forutså sin død. Hun fortalte at hun hadde fått vite at hun skulle bli drept i en bilulykke.

Diana kom med de sjokkerende opplysningene i en samtale med sin advokat Lord Mishcon to år før den fatale bilturen i Paris. Advokaten laget et notat av samtalen med prinsessen, som han ga til britisk politi etter dødsfallet.

I notatet skriver advokaten: «Det vil bli gjort forsøk på å bli kvitt henne (i form av en bil-ulykke, for eksempel kan bremsene bli sabotert) i det minste slik at hun blir så skadet at hun blir erklært ubalansert. Diana er blitt informert av troverdige kilder om at det vil bli gjort forsøk på å eliminere henne i en arrangert bilulykke.»

Saken er enda ikke løst.

Stilikon

Prinsesse Diana av Wales var et stilikon over hele verden da hun levde.

I disse dager stilles hennes motehistorie ut i hennes tidligere hjem, Kensington Palace.

Der skal hennes 25 mest ikoniske antrekk stilles ut til offentlig skue, samtidig som man avslører historien bak noen av de kjente draktene og kjolene.

En av de kanskje mest rørende historiene, handler om bruken av hansker, som er en velkjent praksis når det kommer til kongelige.

Saken fortsetter under bildet.

VAR GIFT: Diana var gift med prins Charles fra 1981 til de skilte seg i 1996. Året etter døde Diana. Foto: NTB scanpix
VAR GIFT: Diana var gift med prins Charles fra 1981 til de skilte seg i 1996. Året etter døde Diana. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det var nemlig mange som lurte på hvorfor hun ikke brukte hansker, mens andre prinsesser og hertuginner nærmest brukte plagget på daglig basis.

Det hele har imidlertid en svært god grunn:

STØTTE: Diana ville ikke bruke hansker for å vise medfølelse og varme. Foto: NTB scanpix 
STØTTE: Diana ville ikke bruke hansker for å vise medfølelse og varme. Foto: NTB scanpix  Vis mer

- Når det kom til arbeidet hennes ville Diana vise medfølelse og varme. Det påvirket klesvalgene hennes også. Det var derfor hun ikke ville bruke hansker, sier ansvarlig for utstillingen, Eleri Lynn, til People og fortsatte:

- Når hun besøkte sykehus brukte hun for eksempel bare lyse klær som strålte varme, og billige smykker slik at barna kunne leke med dem. Hun elsket å holde hender, håndhilse og ha direkte kontakt. Hun droppet også hatt av samme grunn.

Prinsessen er godt kjent for å blant annet ha tatt på aids-smittede pasienter, i en tid der man var usikre på hvordan viruset smittet fra person til person. Dette ble hun hyllet for.

LES OGSÅ: Fant ny romanse etter to minutter på tinder

BILDESERIE: Prinsesse Dianas hårfrisyrer endret seg i takt med tiden. Prinsessen var for mange et stilikon når det gjaldt både mote og hår. Arkivbilder viser prinsessas frisyrer fra 1984 - 1997. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer