Kronprinsesse Victoria:

Lever med sjelden lidelse

Visste du dette?

LIDELSE: Kronprinsesse Victoria lever med en sjelden lidelse som ikke kan behandles. Foto: Shutterstock / NTB
LIDELSE: Kronprinsesse Victoria lever med en sjelden lidelse som ikke kan behandles. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Den svenske kronprinsesse Victoria (44) er den neste til å ta over tronen i den svenske kongefamilien. 44-åringen har vært blant Europas mest populære kongelige i en årrekke, og mange har fulgt hennes liv helt siden hun for alvor kom inn i det kongelige rampelyset som tenåring.

Tronervingen har tidligere vært åpen om å ha dysleksi og spiseforstyrrelse, men ikke alle vet at hun også lider av en sjelden lidelse.

Den svenske kronprinsessen lider nemlig av prosopagnosia, også kalt ansiktsblindhet.

NY SERIE: Prinsesse Sofia forteller åpenhjertig at hun har slitt med å finne ro i prinsesserollen i en dokumentar på svensk tv. Vis mer

Husker ikke ansikter

Prosopagnosia er en utviklingsforstyrrelse som gir manglende evne til å gjenkjenne ansikter.

- Jeg har veldig vanskelig for å huske navn og ansikter, og det er en stor ulempe i arbeidet mitt, for jeg møter selvfølgelig fryktelig mange mennesker, sa kronprinsesse Victoria tilbake i 2008 til det svenske magasinet Foraldrakraft, ifølge danske BT.

- Jeg prøvde virkelig å lære navn og ansikter, men de fester seg bare ikke, la hun til.

Dette var første gang hun åpnet seg om den nokså ukjente lidelsen.

Det gikk litt i krøll på «Today show Australia» da de snakket om de kongelige: Video: Nine Network Vis mer

Finnes ingen behandling

Før kronprinsessen fikk diagnosen trodde hun det var noe helt annet som feilte henne. Kronprinsesse Victoria har som nevnt også dysleksi, og trodde dette hadde en sammenheng med vanskeligheten for å gjenkjenne ansikter.

Randi Starrfelt, professor i nevropsykologi ved Institutt for Psykologi ved Universitetet i København, forklarte i fjor overfor Vi.no at det anslås at mellom to og to og en halv prosent av befolkningen lider av ansiktsblindhet. Det tilsvarer omtrent 100 000 nordmenn.

EGEN SERIE: Henrik Borg har flyttet til Sverige, kapret drømmedama og nå har de egen realityserie. Video: Bokehsius production Vis mer

Overfor KK har Starrfelt tidligere uttalt at ansiktsblindhet kan være en følge av hjerneskade, men det man kaller ansiktsblindhet er oftest medfødt. Videre forklarte hun at man kaller det en utviklingsforstyrrelse, fordi evnen til å gjenkjenne ansikter ikke utvikles normalt. Hos disse er det ingen hjerneskade som er årsaken til problemene.

Lidelsen kan ikke behandles, men det finnes likevel noen strategier for å gjøre ting litt lettere i hverdagen. Man kan fokusere på å huske måten folk går på, stemmen eller frisyren deres, ifølge danske BT.

- Følte meg dum

I flere anledninger har kronprinsessen snakket om hvordan dysleksien har påvirket oppveksten hennes. I et intervju med magasinet Må bra, gjengitt av Expressen, røpet hun at dysleksien ble oppdaget i tidlig alder.

- Jeg hadde problemer med å henge med på skolen, og synes for eksempel det var veldig vanskelig når læreren ba meg om å lese noe høyt foran klassen. Det var noe av det verste jeg visste og det ble mye latter fra klassekameratene, og fra meg selv også, for av og til ble det jeg leste helt absurd, fortalte hun den gang.

KJÆRESTER: Emil Norderhaug og Ferdinand Rygh har tdilgiere holdt forholdet hemmelig. Reporter: Celina Morken. Video: Rød Løper / Steffen Pettersen Vis mer

Kronprinsesse Victoria er imidlertid ikke den eneste i den svenske kongefamilien som lider av lese- og skrivevansker. Også kong Carl Gustaf (75) og prins Carl Philip (42) har dysleksi.

LES OGSÅ: Dronning Sonja:- Satte ikke pris på Ari da han levde

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer