Lever av å være bryllupsgjester

Sophie og Edward er den britiske kongefamiliens hyppigste fest- og bryllupsutsendinger. Nå er de klare for å hylle prinsesse Madeleine.

SEOGHØR.NO:  Prins Edward og hans hertuginne Sophie må ha en av verdens artigste jobber. Etter at de trappet ned sin private forretningsvirksomhet har paret de siste årene jobbet mer og mer for det britiske kongehuset.

Hver eneste gang det er bryllup eller kongelig fødselsdag i Europa, blir Sophie og Edward sendt for å representere dronning Elizabeth.

Nå er det også kjent at paret skal til Stockholm under prinsesse Madeleine og Chris O'Neils bryllup i juni.

Ettersom dronning Elizabeth svært sjelden deltar ved slike festligheter - og Kate og William stort sett holder seg hjemme, blir altså Sophie og Edward sendt fra fest til fest - året rundt.

- Det britiske kongehuset favner jo over så mange flere land enn Storbritannia, og det er nok derfor dronningen ikke sender imperiets neste konge som sin representant i europeiske rojale bryllup. Det er viktig for henne å ha en representant der, samtidig som at dens rang må stå i stil med viktigheten av hendelsen den representerer i, sier redaksjonssjef for kongegruppa i Se og Hør, Marian Godø.

Paret har også vært i Norge en rekke ganger, senest gjester i prinsesse Märthas storslåtte 40-årsfeiring på Slottet.

Paret var også gjester i prinsesse Märthas bryllup til Ari Behn, de var også der da kronprins Haakon fikk sin Mette-Marit, da kronprins Frederik giftet seg, da kronprinsesse Victoria giftet seg, da kronprins Guillaume giftet seg, da prins Albert giftet seg, og selvsagt da Kate og William giftet seg, og listen over kongelige bryllup er veldig mye lenger enn det.

- Kroningen i Nederland er den første store Europeiske begivenheten som hertuginne Camilla er med på etter at hun ble gift med prins Charles - men da er det snakk om at en dronning går av og en konge begynner sin gjerning, og det er viktig. De deltar verken i prinsessebryllup eller Kronprinsbryllup, men hadde det vært en monark som giftet seg, ville de nok kommet med den største selvfølgelighet. Edward og Sophie er på mange måter perfekte representanter for britene når de mindre kongedømmene i Europa har en for seg viktig anledning - de kler seg og ter seg pent, uten å overstråle hovedpersonene. De er i den innerste familien, uten at de noen gang skal herske over det britiske imperiet. Og etter så mange bryllupsoppdrag som de har hatt rundt om i Europa, skal du ikke se bort ifra at de etterhvert har knyttet nære bånd til denne generasjonen av europeiske kongelige, sier Godø.

LES MER: Besøkte fattige i dyr kjole