Grevinne Alexandra:

Letter på sløret om skilsmissen som rystet Danmark

- Når jeg ikke kunne få et lykkelig ekteskap, fikk jeg det som er nest best.

NY HVERDAG: Grevinne Alexandra lever i dag et tilnærmet normalt liv, langt unna kongelige livvakter og glamorøse gallakjoler. Foto: NTB Scanpix
NY HVERDAG: Grevinne Alexandra lever i dag et tilnærmet normalt liv, langt unna kongelige livvakter og glamorøse gallakjoler. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hun fikk definitivt oppleve begynnelsen på en klassisk eventyrromanse, den Hongkong-fødte 53-åringen, grevinne Alexandra.

I 1994 møtte hun en danske prins Joachim (49) under et privat arrangement i Hongkong. De to forelsket seg, og samme år dro hun i all hemmelighet til Danmark for å besøke ham.

Derfra gikk det raskt.

Året etter, i november 1995, var hele Danmarks øyne rettet mot paret idet de ga hverandre sitt ja i Frederiksborg Slotskirke.

Som kjent endte ikke akkurat denne historien med «lykkelig i alle sine dager».

Saken fortsetter nedenfor.

SKILTE LAG: Eventyrromansen mellom Alexandra og Joachim tok brått slutt i 2005. Foto: NTB Scanpix
SKILTE LAG: Eventyrromansen mellom Alexandra og Joachim tok brått slutt i 2005. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nyheten om at danske prins Joachim og hans første kone, prinsesse Alexandra, skulle skilles, sendte sjokkbølger gjennom Danmark i 2004.

Det hadde da gått 160 år siden det danske kongehuset sist sto overfor et ekteskapsbrudd. Den kongelige skandalen ble spesielt tydelig ved at dronningen innledet kunngjøringen med en beklagelse.

Saken fortsetter nedenfor.

BEKLAGET: Skilsmissen var såpass ukonvensjonelt at dronning Margrethe og ektemannen, den nå avdøde prins Henrik, innledet kunngjøringen med en beklagelse. Foto: NTB Scanpix
BEKLAGET: Skilsmissen var såpass ukonvensjonelt at dronning Margrethe og ektemannen, den nå avdøde prins Henrik, innledet kunngjøringen med en beklagelse. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Dårlig ekteskap

Siden har grevinne Alexandra holdt en forholdsvis lav profil. Ved skilsmissen skiftet hun tittel fra prinsesse til grevinne, og har i seinere tid sagt fra seg apanasjen på tre millioner kroner.

I et større intervju med Alt.dk letter 53-åringen på sløret om ekteskapet som raknet og om forholdet til prins Joachim i dag.

- En lykkelig skilsmisse er langt bedre enn et dårlig ekteskap. Når jeg ikke kunne få et lykkelig ekteskap, fikk jeg det som er nest best, og det er en lykkelig skilsmisse, sier grevinnen til Alt.

Alexandra understreker at det tidligere ekteparet i dag har et vennskapelig forhold. Ikke fordi de må, men fordi det har falt seg naturlig. Sammen har de barna prins Nikolai (19) og prins Felix (16).

- Joachim og jeg er virkelig, virkelig gode venner. Vi støtter hverandre, og vi samarbeider godt om våre to vidunderlige barn. (...) Men vi er ikke gode venner fordi vi MÅ være det for barnas skyld. Det er bare blitt sånn. Jeg tror ikke at man kan si til hverandre at man må være venner, fordi man har to barn sammen. Så enkelt er det ikke.

SAMMEN OM BARNA: Grevinne Alexandra og prins Joachim fikk to barn sammen, prins Nikolai (t.v.) og prins Felix. Foto: NTB Scanpix
SAMMEN OM BARNA: Grevinne Alexandra og prins Joachim fikk to barn sammen, prins Nikolai (t.v.) og prins Felix. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Lettet etter dødsfall

Prins Joachim er i dag gift med prinsesse Marie (42), grevinne av Montpezat. De ga hverandre sitt ja i 2008, og har barna prins Henrik (9) og prinsesse Athena (6) sammen. Alexandra fant selv lykken - og giftet seg med Martin Jørgensen i 2007 - før grevinnen valgte å skille seg for andre gang i 2015.

I intervjuet med Alt kommer det tydelig fram at 53-åringen ikke er fremmed for å slippe en ny mann inn i sitt liv, men at hun også trives i eget selskap.

- Min mor har alltid vært meget sterk og selvstendig, så jeg var lettet, da den ene av mine foreldre døde, at det var min far. For jeg visste at min mor ville klare seg. (...) Nå vil jeg ikke si at alle burde prøve å være alene i den alderen jeg er i, men hvis jeg finner en annen mann en dag, som jeg ønsker å dele livet mitt med, så har jeg prøvd å være alene. Hvis han en blir borte, når vi er blitt gamle, så er det ikke første gang jeg erfarer å være alene.

- Tull på forsidene

I et intervju med det danske ukebladet Her & Nu i sommer fortalte Alexandra at hun i dag lever et tilnærmet normalt liv, langt unna kongelige livvakter og glamorøse gallakjoler.

53-åringen delte blant annet at hun handler i matbutikker hjemme i København som alle andre, ofte sammen med sønnene.

- Jeg prøver å gjøre så normale ting med dem som mulig, fortalte hun til ukebladet.

Saken fortsetter nedenfor.

SKAPER DEBATT: Denne videoen, fra danske Se og Hør, skaper nå debatt i Danmark. Grevinne Alexandra ble beskyldt for å slå bort prinsesse Maries arm rundt førstnevntes sønn, prins Nikolai, da han ble uteksaminert.Vis mer Vis mer

Iveren etter å være folkelig til tross, grevinnen kommer nok aldri helt unna at hun en gang var en del av Danmarks kongefamilie, noe hun selv påpekte i intervjuet:

- I matbutikken hender det vi oppdager at det står noe tull om oss på forsidene av ukebladene. Det er en del av livene våre, og vi må nesten bare le av det.

- Savner utsikten

I intervjuet sa Alexandra også at hun aldri har vurdert å flytte tilbake til Hongkong, etter 23 år i Danmark.

- Danmark er mitt hjemland. Det eneste jeg savner med Hongkong er utsikten ved havna, som er den fineste i verden, forteller hun.

I fjor fortalte grevinnen, i tv-programmet «Go' aften Danmark», at hun framover vil bruke tid på reising.

- H.C. Andersen var veldig smart da han sa «borte bra, men hjemme best». Mitt hjem er her, men det betyr ikke at jeg ikke vil reise. Jeg vil ut i verden og se, men jeg gjør det helt klart med danske øyne, fortalte hun i intervjuet.

LES OGSÅ: Detaljen som skaper forvirring

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer