Prins Christian:

Lekket video splitter danskene

«Champagnevideo» har spredd seg på sosiale medier.

SPLITTER FOLKET: En video av prins Christian (16) har spredt seg. Oppførselen han viser på videoen splitter danskene. Foto: Shutterstock / NTB
SPLITTER FOLKET: En video av prins Christian (16) har spredt seg. Oppførselen han viser på videoen splitter danskene. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag skrev Se og Hør om danskenes prins Christian (16), som for tiden har skapt flere overskrifter i dansk presse. De seneste ukene har det nemlig florert en video på sosiale medier, der den unge prinsen spruter champagne over andre tenåringer, mens han hopper og smiler.

Videoen er filmet på den private klubben La Folie Douce i Val Thorens i Frankrike.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

I helgen uttalte det danske kongehuset at de anser videoen som uproblematisk, og avviste blant annet at de skulle få den fjernet fra sosiale medier.

Nå har imidlertid en ny undersøkelse vist at også store deler av det danske folket støtter 16-åringen.

Splitter folket

Aldersgrensen for å kjøpe alkohol i Danmark er 16 år. For å kjøpe alkohol på serveringssteder må du imidlertid være fylt 18 år.

I en spørreundersøkelse, utført av analyseinstituttet YouGov for danske BT, har danskene blitt stilt følgende spørsmål:

KONGEHUSET: Kronprinsesse Mary gjorde sitt første offisielle oppdrag etter sommerferien, noe som endte med mye tyn etter hun håndhilste på generalsekretær i WWF, Bo Øksnebjerg. Vis mer

«16 år gamle prins Christian har på det franske skisportstedet Val Thorens nylig sprutet champagne over dansende tenåringer på fest. Hvor enig eller uenig er du i følgende utsagn: Prins Christians oppførsel er helt uakseptabel?»

Alle deltakerne i spørreundersøkelsen er over 18 år.

21 prosent svarte «enig» eller «delvis enig», mens 43 prosent er «helt uenig» eller «delvis uenig». Åtte prosent svarte «vet ikke».

HARNISK: En casino-reklame vekket oppsikt i Danmark. Flere mente at den ene figuren i reklamen var dronning Margrethe av Danmark. Vis mer

Det er ingen tvil om at spørsmålet splitter folket. En mer nøye gjennomgang viser at 26 prosent av folket er helt uenig i at det er uakseptabelt. Til sammenlikning sier elleve prosent at de er helt enig.

28 prosent sier at de er verken uenig eller enig.

- Helt innafor

Resultatet av spørreundersøkelsen kan sies å være i tråd med kongehusets beslutning rundt videoen. Da kongehuset i helga uttalte seg om den spredte videoen, kom det klart frem at de ikke så på det som et nevneverdig problem.

KJEDELIG: Det er ikke alltid like lett å holde 100% fokus under lange forsamlinger. Det fikk den svenske kongefamilien føle på. Video: Expressen TV Vis mer

- Vi er veldig oppmerksomme på problemstillingen som er forbundet med det å være ung og kongelig i en digital tidsalder. Det er selvfølgelig noe vi snakker om, også med de unge, skrev kongehusets kommunikasjonssjef, Lene Balleby, i et skriftlig svar til BT.

Hun understreket også at champagnevideoen er «helt innafor».

- Sosiale medier er deres hverdagsforum, hvor de deler opplevelser, tanker og følelser. Det er de unges måte å kommunisere på. Vi skal derfor være forsiktige med å problematisere ting som er helt innafor hva gjelder det som er normalt og ordentlig i de unges øyne - og å se de unges aktivitet på sosiale medier i den kontekst det gjelder, fortsatte hun.

PRINSESSE DIANA: Den nye filmen «Spencer» skildrer prinsesse Dianas dramatiske liv. Vis mer

LES OGSÅ: Hylles for ansiktsløft

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer