Prinsesse Diana:

Lege om de dramatiske timene: - Vi prøvde alt

En britisk lege som forsøkte å redde prinsesse Diana i 1997, forteller nå for første gang om den skjebnesvangre natten.

1997: Prinsesse Diana omkom som følge av en bilulykke i for snart 24 år siden. Nå åpner en lege seg opp om hvordan de forsøkte å redde henne. Foto: Phil O'Brien / Pa Photos / NTB
1997: Prinsesse Diana omkom som følge av en bilulykke i for snart 24 år siden. Nå åpner en lege seg opp om hvordan de forsøkte å redde henne. Foto: Phil O'Brien / Pa Photos / NTB Vis mer
Publisert

En augustnatt i Paris i 1997 skulle livene til den britiske kongefamilien endre seg for alltid.

Det var kvelden da prinsesse Diana og kjæresten hennes - milliardærsønn Dodi Al-Fayed, samt sjåføren Henri Paul, omkom i det som er en av historiens aller mest kjente trafikkulykker.

Diana og kjæresten hadde spist middag sammen på Ritz Hotel i den franske hovedstaden, og skulle bevege seg mot en leilighet ved Rue Arsène-Houssaye. Dagen etter skulle de reise til London.

Bare minutter etter at de forlot hotellet i en sort Mercedes, skulle tre liv gå tapt. Bilen de satt i kjørte med stor fart inn i en betongstolpe i Pont de l'Alma-tunnelen i Paris.

FERIE: Uken før Dodi og Diana omkom i Pont d'Alma-tunnelen, var de på ferie i St. Tropez. Her 22. august. Foto: Patrick Bar-Nice Matin / AP Photo / NTB
FERIE: Uken før Dodi og Diana omkom i Pont d'Alma-tunnelen, var de på ferie i St. Tropez. Her 22. august. Foto: Patrick Bar-Nice Matin / AP Photo / NTB Vis mer

Bilen skal ha holdt høy fart for å unnslippe paparazzifotografene som fulgte etter.

Nå, snart 24 år etter den tragiske hendelsen, åpner en av legene på sykehuset seg opp om de dramatiske minuttene som utspilte seg, da de forsøkte å redde prinsessens liv.

TAR TIL TÅRENE: Prins Harry blir svært sentimental når han snakker om foreldrerollen under den årlige WellChild Awards i London. Video: NTB Scanpix / Rød Løper Vis mer

Visste ikke at det var Diana

MonSef Dahman (56) var den gang en ung allmennkirurg ved Pitie-Salpetriere-sykehuset i Paris.

Tidlig om morgenen den 31.august i 1997, ble han bedt om å haste til sykehusets akuttavdeling av senior-anestesilegen Bruno Riou, for å behandle en ung kvinne.

- Jeg ble ikke fortalt at det var Lady Diana, men at det hadde vært en alvorlig bilulykke som involverte en unge kvinne, sier han til Daily Mail, gjengitt av Independent.

Han forteller at sykehuset jobbet i et hierarkisk system. Det gjorde at han raskt forsto at det var alvorlig, siden han ble ringt fra en seniorlege. Da Dahman, som var 33 år den gang, ankom akutten, skal alvoret ha gått opp for ham ytterligere.

PRINS HARRY: Prins Harry prater med Oprah i en ny serie med Apple. Vis mer

- Veldig spesielt

Doktor Riou var nemlig selv til stede og tok hånd om den unge kvinnen på båren. Etter kort tid ble han informert om at det var Diana, prinsessen av Wales.

- For enhver lege, og alle kirurger, er det veldig spesielt å bli møtt med en så ung kvinne i den tilstanden. Men selvfølgelig enda mer hvis hun er prinsesse.

56-åringen ønsker ikke å gå inn på detaljer rundt behandlingen, men avslører at et røntgenbilde viste at det var massive indre blødninger, samt alvorlige skader i brystet.

USKADD: Lørdag havnet den folkekjære artisten Jan Eggum i en bilulykke. Heldigvis ble ingen skadd. VIDEO/FOTO: Tipser Vis mer

- Vi kjempet hardt

Rundt klokken kvart over to fikk prinsessen hjertestans, og ble gitt ekstra blod for at hjertet skulle fungere ordentlig igjen. En operasjon viste at hun hadde en rift i perikardiet, som er bindevevsposen som beskytter hjertet.

Alain Paive, en av Frankrikes fremste hjertekirurger, ankom sykehuset for å operere prinsessen.

Så stoppet hjertet hennes. Etter én time med hjerte- og lungeredning sto ikke Dianas liv til å redde.

- Vi kjempet hardt, vi prøvde masse, faktisk veldig mye. Vi prøvde alt. For å være ærlig, når du jobber i sånne situasjoner legger du ikke merke til tiden. Det eneste som betyr noe er å gjøre alt for denne unge kvinnen.

LANDESORG: Store deler av verden var i stor sorg etter at prinsesse Diana døde. Her er blomsterhavet utenfor Kensington Palace. Foto:Jamie Wiseman / Daily Mail / REX / NTB
LANDESORG: Store deler av verden var i stor sorg etter at prinsesse Diana døde. Her er blomsterhavet utenfor Kensington Palace. Foto:Jamie Wiseman / Daily Mail / REX / NTB Vis mer

Legen forteller videre at det å ikke klare å redde prinsesse Diana påvirket han «svært mye».

Henri Paul og Dodi Fayed døde momentant den 31. august 1997. Diana ble som nevnt påført alvorlige skader i brystet og fikk store indre blødninger. Etter å ha blitt rammet av hjertestans ble hun erklært død klokka fire på morgenen.

LES OGSÅ: Slik var Dianas siste dager

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer