Kong Harald:

Lege forteller: Slik er operasjonen

Inngrepet som Hans Majestet Kongen (83) skal få utført på Rikshospitalet i morgen, anses som relativt trygt, ifølge hjertespesialist Wasim Zahid.

SKAL OPERERES: Kong Harald skal gjennomgå en operasjon for å skifte ut en hjerteklaff. Hjertespesialist Wasim Zahid forteller nå hvordan operasjonen foregår. Foto: Marit Hommedal / NTB
SKAL OPERERES: Kong Harald skal gjennomgå en operasjon for å skifte ut en hjerteklaff. Hjertespesialist Wasim Zahid forteller nå hvordan operasjonen foregår. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hans Majestet Kongen (83) blir i dag lagt inn på Rikshospitalet for å gjennomgå en operasjon for å skifte en hjerteklaff.

Det er ikke første gang Kongen får utført et slik inngrep. Også for 15 år siden gjennomgikk nemlig Kongen en hjerteoperasjon.

- Da fikk han satt inn en biologisk kunstig hjerteventil, forteller hjertespesialist Wasim Zahid.

HJERTESPESIALIST: Wasim Zahid. Foto: Thomas Karlsen
HJERTESPESIALIST: Wasim Zahid. Foto: Thomas Karlsen Vis mer

- Kan bli slitt

Med tiden kan en slik ventil bli slitt og det kan bli behov for å sette inn en ny, forteller Zahid, som understreker at han ikke har noen kjennskap til Kongens helse, men derimot snakker generelt om hjerteinngrepet som er planlagt på ham.

- Under operasjonen i 2005 åpnet legene opp brystkassa til Kongen. Det vil ikke bli tilfelle under den nye operasjonen han skal gjennom. Han vil nå få satt inn en liknende ventil som i 2005, men dette vil skje ved en kikhullsoperasjon, der kirurgene fører en ny ventil via blodårene fra lysken og inn til hjertet. Der plasserer de den nye ventilen, samtidig som de sprenger den gamle litt til side, forteller hjertespesialisten.

Mindre inngrep

- «TAVI» kalles dette inngrepet, og det er en behandling som det har kommet mer av de siste årene. Inngrepet skjer via lokalbedøvelse, som gjør at Kongen slipper narkose, fortsetter han.

Det er alltid en risiko knyttet til hjerteoperasjoner, men inngrepet Kongen nå skal gjennom, anses som relativt trygt, ifølge Zahid.

- Det som er flott med denne behandlingen er at inngrepet er mye mindre enn ved en åpen operasjon – og kan være en fordel for eldre personer, som ikke tåler like mye som unge mennesker, sier Zahid.

RIKSHOSPITALET: Fredag formiddag kom nyheten om at kong Harald (83) er sykmeldt. Det opplyste kongehuset på sine nettsider. Vis mer

- Erfarne leger

De fleste som gjennomgår denne typen inngrep er ute av sykehuset etter få dager om alt går bra, ifølge hjertespesialisten.

Og det er det all grunn til å tro at det vil gjøre med Kongen nå.

- Det er svært erfarne og veldig flinke leger ved Oslo universitetssykehus som skal utføre inngrepet. Jeg hadde ikke følt meg utrygg om noen i min familie skulle gjort dette, sier han.

Det er et medisinsk team ledet av Kongens livlege, overlege Bjørn Bendz ved Hjerte-, lunge- og karklinikken ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet, som vil gjennomføre operasjonen.

- Hans Majestet Kongen har gått til jevnlige kontroller, og utredningen vi har foretatt den siste tiden har vist at dette inngrepet er nødvendig for å bedre Kongens pust. Denne typen inngrep gjøres det flere hundre av i året på Rikshospitalet, og de norske operatørene er svært erfarne, sier Kongens livlege Bjørn Bendz.

KONGEN: – Norge er kjent som et tillitssamfunn. Nå er det et særskilt behov for å vise hverandre tillit.Video: NRK Vis mer

Planlagt i morgen

Kongen ble lagt inn på Rikshospitalet i dag, for å gjennomgå en operasjon for å skifte en hjerteklaff. Operasjonen skal etter planen gjennomføres i morgen, fredag, ifølge en pressemelding fra Slottet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer