Landmine eksploderte foran øynene på Mette-Marit

Besøkte mineryddingsprosjekt i Vietnam.

SEOGHØR.NO: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon har i dag vært vitne til at en mine eksploderte rett foran øyene på kronprinsparet - vel og merke under en kontrollert eksplosjon.

Kronprinsesse Mette-Marit trykket selv på knappen som utløste landsminen i utkanten av en fotballbane.  

Slik så hullet ut etter at landminen eksploderte. Foto: Julian Parker/UK Press
Slik så hullet ut etter at landminen eksploderte. Foto: Julian Parker/UK Press Vis mer

Hvert år dør blir mange barn  lemlestet i Vietnam, fordi de tråkker på gamle miner eller klasebomber som ble lagt ut under Vietnamkrigen. Eller som de sier det i Vietnam - Amerikakrigen.

USA slapp rundt 328 000 tonn bomber over Vietnam, og tusenvis av landminer ble utplassert, ifølge Norsk Folkehjelp.

Mange miner er destruert, men det finnes fortsatt mange som lemlester uskyldige. Barn og ungdom som leker er naturligvis spesielt utsatt, og det er et mineryddingsprosjekt Mette-Marit og Haakon har besøkt i dag.

Dronning på fotballbanen

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit fikk også sparket fotball med barn i prosjektet «Football for All in Vietnam», som ble startet av Norges Fotballforbund i Hanoi i 2001, samme år som kronprinsparet giftet seg.

Organisasjonen arbeider med Vietnams Fotballforbund, samt skolemyndigheter sentralt og lokalt. Prosjektet skal gjøre skolene til et bedre sted å være, og gi livskunnskaper. Det som også er spesielt gledelig, er at kvinneoppslutningen er stor. Hele 50 prosent av spillerne er jenter. I Hue har prosjektet fått 13.000 barn til å spille fotball.

LES OGSÅ: Kronprinsparet tok sykkel-selfie