Prins Henrik og dronning Margrethe:

La konflikten til side for å feire barnebarnet

Dronning Margrethe og prins Henrik koste seg sammen på båttur.

I GODT HUMØR: Prins Henrik og dronning Margrethe har vært mye omtalt i danske medier den siste måneden. Søndag dukket dem begge opp for å feire bursdagen til barnebarnet prins Nikolai. Her avbildet ved en annen anledning. Foto: NTB scanpix
I GODT HUMØR: Prins Henrik og dronning Margrethe har vært mye omtalt i danske medier den siste måneden. Søndag dukket dem begge opp for å feire bursdagen til barnebarnet prins Nikolai. Her avbildet ved en annen anledning. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

(Seoghør.no): Søndag ettermiddag samlet den danske kongefamilien seg for å feire 18-årsdagen til prins Nikolai, sønnen til grevinnen av Fredriksborg, Alexandra (53), og prins Joachim (48).

Familien tilbrakte den solfylte søndagen om bord på kongeskipet Dannebrog, der de feiret bursdagen til «kongefamiliens Justin Bieber» med middag og fest, ifølge Ekstrabladet.

Dronning Margrethe (77), som sto for regi av feiringen, og prins Henrik (83) var selvsagt på plass for å feire sitt eldste barnebarn.

Saken fortsetter nedenfor.

STRÅLTE: Prins Henrik og dronning Margrethe var i godt humør under bursdagsfeiringen til prins Henrik søndag ettermiddag. Her vinker paret til pressen etter at de hadde gått om bord på kongeskipet. Foto: NTB scanpix
STRÅLTE: Prins Henrik og dronning Margrethe var i godt humør under bursdagsfeiringen til prins Henrik søndag ettermiddag. Her vinker paret til pressen etter at de hadde gått om bord på kongeskipet. Foto: NTB scanpix Vis mer

Den siste måneden har det stormet rundt den frittalende prinsen, etter at han uttalte at han ikke ønsker å begraves sammen med sin kone.

FØDELSDAG: 28. august fylte prins Nikolai av Danmark 18 år. Foto: Steen Brogaard, Kongehuset
FØDELSDAG: 28. august fylte prins Nikolai av Danmark 18 år. Foto: Steen Brogaard, Kongehuset Vis mer

Under bursdagsfeiringen så paret imidlertid ut til å være i strålende humør, og de begge smilte og vinklet entusiastisk til pressen som møtte opp ved Amaliehaven i København, der skipet hadde lagt til kai.

Det er også bare noen få dager siden prins Henrik ble utskrevet fra sykehus, etter å ha fått behandling for smerter og komplikasjoner fra en tidligere skade i høyre ben.

83-åringen så imidlertid frisk og rask ut da han ankom kaia i den danske hovedstaden.

Saken fortsetter nedenfor.

STORSLÅTT FEIRING: Prins Nikolais bursdag ble feiret med middag på kongeskipet i regi av dronning Margrethe. Bursdagsbarnet står øverst i midten på bildet. Foto: Kongehuset
STORSLÅTT FEIRING: Prins Nikolais bursdag ble feiret med middag på kongeskipet i regi av dronning Margrethe. Bursdagsbarnet står øverst i midten på bildet. Foto: Kongehuset Vis mer

Frittalende prins

Prins Henrik har vekket reaksjoner i hjemlandet en rekke ganger, fordi han flere ganger har vist sin misnøye om hvordan han lever i skyggen av dronningen, og mener at hun gjør ham til en narr.

Han ble født som fransk greve, og reglene i Danmark sier at man ikke blir konge selv om man gifter seg med en dronning.

Prins Henrik har derfor ikke vært særlig fornøyd med prinsetittelen, og går kun med på å gravlegges sammen med sin kone dersom hun gjør han til konge eller kongegemal.

- Det er ikke en kvinne som skal bestemme alt. Jeg stiller på lik linje med den personen jeg er gift med. Når hun er dronning, kan hun gjøre meg til kongegemal, sa han til danske Se og Hør tidlig i august.

Saken fortsetter nedenfor.

MISFORNØYD: Franskfødte prins Henrik av Danmark er misfornøyd med sin kone, nemlig dronningen. Manglende likestilling i forholdet gjør at prinsen nå ønsker å gå i mot tradisjonen om å gravlegges ved siden av hverandre. Foto/Video: NTB Scanpix, AP, ATP og Reuters Vis mer

Snur ryggen til prinsen

Prins Henriks uttalelser og oppførsel har ikke falt i smak hos danskene. Helt siden han giftet seg med Dronning Margrethe i 1967 har han nemlig levd av kongefamiliens apanage.

I en ny undersøkelse, gjort av Wilke for Jyllands-Posten, mener imidlertid 63,7 prosent av befolkningen at prinsen ikke skal motta bidrag på åtte skattefrie millioner fra staten.

Den danske kongehuseksperten Søren Jakobsen har sagt til danske BT at han forstår reaksjonen fra folket.

- Det er en naturlig og sunn reaksjon fra folk. Man skal ikke ta fra ham at han har ytet en innsats. Men likevel er ikke det verdt en pensjon på åtte millioner. Det er veldig, veldig høyt. Det er ingen som får så mye i Danmark, har Jakobsen uttalt.

LES OGSÅ: Følte seg tvunget til å bryte baby-tradisjon

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer