- Kutt andelever, konvoikjøring og få deg en jobb

Svenskekongen er i pengetrøbbel etter at prins Daniel kom inn i familien. Nå blir kong Carl Gustaf gjort til latter igjen.

DYR FAMILIEFORØKELSE: Kronprinsesse Victorias bryllup med prins Daniel har ført med seg en rekke ekstrautgifter for kong Carl Gustaf. Nå vil han ha mer penger av de svenske skattebetalerne.  Foto: SCANPIX
DYR FAMILIEFORØKELSE: Kronprinsesse Victorias bryllup med prins Daniel har ført med seg en rekke ekstrautgifter for kong Carl Gustaf. Nå vil han ha mer penger av de svenske skattebetalerne. Foto: SCANPIX Vis mer
SEHER.NO: Under medaljeseremonien på Universitetsplassen i Oslo onsdag kveld, dukket overraskende kronprinsesse Victoria og prins Daniel opp – en dag før tiden – til stor jubel under den svenske nasjonalsangen.

På hjemmebane skaper deres forhold derimot problemer for prins Daniels svigerfar, kong Carl Gustaf. For etter at den svenske kongefamilien vokste i fjor, ble det tirsdag kjent at skandalekongen har søkt om 5,5 millioner svenske kroner, ca 4,8 millioner norske kroner, i lønnsforhøyelse for å ha råd til å betale ekstrautgiftene han har hatt med familieforøkelsen.

Samme dag som det opprinnelige beløpet ble kjent og diskutert i svenske aviser, ble beløpet til og med oppjustert til 7,6 millioner svenske kroner, fordi de ønsker å styrke sikkerheten også, ifølge Expressen.se.

Kongen har nemlig havnet i pengeproblemer på grunn av det overdådige bryllupet i fjor sommer mellom kronprinsesse Victoria og den ferske prinsen, kongen må nå også betale for virksomheten på Haga slott og for prinsens spesialutdannelse. De 10 millionene de fikk i bidrag for bryllupet dekket langt fra kostnadene.

- Det er en mengde områder som ett nytt medlem av kongefamilien må instrueres i. Det er et brett introduksjonsprogram, sier Jan Lindman ved slottet ifølge Aftonbladet.

De siste to årene har slottet fått økte bevilgninger med 8 millioner svenske kroner for kronprinsparets representasjon og for driften av Haga slott. Om kongen får igjennom sine nye krav, vil lønnen hans endte på 127,7 millioner svenske kroner. Halvparten går til apanasje for kongen, resten går til drifting av kongehuset.

Mathias Andersson, som er programleder i den svenske utgaven av «Luksusfellen», har gått igjennom det kongelige regnskapet for Aftonbladet – og gitt råd på lik linje med de man gir til deltakere i programmet. Han ser en rekke kutt-tiltak for familien. På alt fra transport, strøm, mat og festligheter.

- Jeg har notert meg at kongehuset har en forkjærlighet for å kjøre i konvoier. Kanskje kan man se på mulighetene for å kjøre sammen med andre kongehus slik at man kan dele på utgiftene, sier en spøkefull Andersson.


- Eller kanskje kongen bør ta en ekstrajobb? Sier han.

Selv om «Luksusfellen»-rådene er ment humoristiske, har Andersson også et par gode poenger. Om man skal ha selskap for 150 personer, kan det være greit å velge noe annet enn andelever til 1145 kroner kiloen, mener han. Han har også et humoristisk syn på hvordan rommene på Rosersbergs slott utnyttes.

- Det står at rommene står nesten urørte fra tiden 1795 til 1860. Det høres jo helt vanvittig ut utifra et økonomisk perspektiv. Burde de ikke leid ut da? Spøker han.
 
Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ: Kronprinsesse Victoria på plass i Oslo