(Se og Hør): Tirsdag den 13. februar sovnet prins Henrik av Danmark (83) stille inn på Fredensborg Slott.
Bortgangen kom som følge av en kort periode med sykdom. Han ble i høst diagnostisert med demens, og etter det var han hyppig inn og ut av sykehus.
Prinsen ble etter en ferie i Egypt i slutten av januar lagt inn på Rigshospitalet i København, der det ble klart at han kun hadde få dager igjen. Familien var samlet rundt ham da han sovnet inn.
Siden den gang har det vært alt annet enn stille rundt den danske kongefamilien. Bisettelsen ble godt dekket av danske medier både før og etter, og nå har spørsmålet om arv reist seg.

Arver slottet
Som prins av Danmark, opparbeider man seg naturligvis en del verdier. Dansk lov har sagt at kongefamilien skal få nærmere 8,6 millioner kroner månedlig, og ti prosent av disse gikk direkte til Henrik.

- Har levert kvitteringer for 48 millioner
Statsminister Lars Løkke Rasmussen har uttalt at budsjettet vil stå uforandret, og at pengene vil gå til andre poster.
Det skal i tillegg nevnes at han ikke var noen fattiglus da han ble sammen med Margrethe. Familien Monpezat fra Frankrike har aldri slitt økonomisk, og likte å titulere seg selv som grever - selv om de i prinsippet aldri var det.
Prinsen hadde også flere eiendommer, eid sammen med dronning Margrethe. De hadde blant annet Château de Cayx sammen, som ligger i Frankrike. Slottet ble bygget på 1500-tallet, og ligger i kommunen Luzech.

Regentparet kjøpte det i 1974, og har siden brukt mye av tiden sin der i ferier og med barna. De har i tillegg sørget for at slottets opprinnelige formål, vinproduksjon, ble gjenopptatt. En restaurant har de også fått i stand ved slottet.
Nå som Henrik har avgått ved døden, er det blitt klart hvem som får den vakre bygningen. Danske Se og Hør skriver nemlig at det er kronprins Frederik som overtar det flotte slottet, etter Henriks eget ønske.

Det er imidlertid ikke på grunn av tittelen som kronprins at han får slottet. Prins Joachim har nemlig allerede et slott i sin besittelse, Schackenborg, og faren deres ønsket at de skulle være likestilt.
Joachim har derimot ikke klart å ta vare på slottet, tross momsrefusjon og skattefrihet. Han har derfor flyttet til Klampenborg.

Prins Joachim flytter fra slottet
Kronprinsen får imidlertid ikke nøkkelen og skjøtet i hånden riktig ennå. Mens dronning Margrethe lever, er det nemlig hun som offisielt eier og er ansvarlig for det franske chateauet.
De siste årene har vinslottet hatt en avtale med et firma som overvåker produksjon av vin, da regentene ikke har hatt tid til det selv. Det drives til daglig av en bestyrer, som ifølge danske Se og Hør fortsetter i jobben sin.

Når det kommer til den avdøde prinsens tre, elskede jakthunder - Nelly, Tillia og Helike - skal de ifølge samme magasin gå til Henriks enke. Prins Henrik var svært glad i hundene sine. Ifølge hundeadferdsterapeut Allan Halberg kommer nok dyrene over tapet.
- De sørger, men det varer ikke så lenge. Det er ikke som hos oss mennesker, de er mer instinktive og kommer seg raskere videre, forteller han.

åpner politietterforskning etter prins Henriks død
Flere detaljer om prins Henriks arv er foreløpig ikke kjent. Det er dronning Margrethe som sitter på de største verdiene, og det er nærliggende å tro at det meste fra prinsen har gått til henne.
Overrasket etter døden
Den 20. februar fant bisettelsen av prins Henrik sted i Christianborgs Slotskirke i København.
Da dronning Margrethe (77) og resten av gjestene ankom kirken, ble de møtt av et stort og flott blomsterhav på begge sider av gulvet. I et innlegg på Facebook skrev det danske kongehuset at det ikke var tilfeldig at blomsterkransene var plassert på denne måten.
«Det var prins Henriks ønske å overraske dronningen en siste gang. Derfor var blomsterkransene arrangert som en blomsterhage», skriver de.

Referansen finner man i talen som prins Henrik holdt for dronningen da de giftet seg den 10. juni 1967, ifølge BT.
«Jeg kom fra et blomsterland til en blomsterhage: Syrin og gullregn, hylleblomst og bonderose, blomster i parker, marker og skog, blomster i grøftekanten. Men piken var den vakreste pynten i hagen», sa han i bryllupstalen.

Dronningens smil forvirrer danskene
Under bisettelsen ble talen sitert av kongehusets prest, Erik Norman Svendsen. Også prins Henriks første møte med den danske dronningen ble nevnt.
«Historien om hans møte med den danske tronfølgeren i 1965 er fortalt mange ganger, og lever fremdeles i minnet hos flere av oss. Om det tilfeldige møtet under en middag, hvor Henrik fikk den danske tronfølgeren til bords, og møtene i ettertid», sa presten i bisettelsen.
Verken dronningen eller resten av den danske kongefamilien klarte å holde tårene tilbake da de tok sitt siste farvel med prins Henrik.

LES OGSÅ: - Glasset sto i setet, og jeg hadde glasstøv i øynene
