Dronning Margrethe og prins Henrik av Danmark:

Kun én av sønnene arver luksus-slottet til prins Henrik

Paret kjøpte fransk luksus på 1970-tallet. Nå går det i arv.

MILLIONVERDIER: Det er antatt at dronning Margrethe arvet det meste av prins Henriks verdier da han døde i februar. Han har likevel valgt å gi det ene slottet han eier til eldstesønnen. Foto: NTB scanpix
MILLIONVERDIER: Det er antatt at dronning Margrethe arvet det meste av prins Henriks verdier da han døde i februar. Han har likevel valgt å gi det ene slottet han eier til eldstesønnen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Tirsdag den 13. februar sovnet prins Henrik av Danmark (83) stille inn på Fredensborg Slott.

Bortgangen kom som følge av en kort periode med sykdom. Han ble i høst diagnostisert med demens, og etter det var han hyppig inn og ut av sykehus.

GIKK BORT: Sent den 13. februar 2018 sovnet prins Henrik av Danmark stille inn, 83 år gammel. Både dronning Margrethe og sønnene deres, kronprins Frederik og prins Joachim, var til stede. Prins Henrik var en fargerik prins - se noen av øyeblikkene fra livet hans her! Vis mer Vis mer

Prinsen ble etter en ferie i Egypt i slutten av januar lagt inn på Rigshospitalet i København, der det ble klart at han kun hadde få dager igjen. Familien var samlet rundt ham da han sovnet inn.

Siden den gang har det vært alt annet enn stille rundt den danske kongefamilien. Bisettelsen ble godt dekket av danske medier både før og etter, og nå har spørsmålet om arv reist seg.

BLIDE: Paret var ofte på besøk i Frankrike, og trivdes godt i sitt selveide slott. Her fotografert i 2006, sammen med en liten valp. Foto: NTB scanpix
BLIDE: Paret var ofte på besøk i Frankrike, og trivdes godt i sitt selveide slott. Her fotografert i 2006, sammen med en liten valp. Foto: NTB scanpix Vis mer

Arver slottet

Som prins av Danmark, opparbeider man seg naturligvis en del verdier. Dansk lov har sagt at kongefamilien skal få nærmere 8,6 millioner kroner månedlig, og ti prosent av disse gikk direkte til Henrik.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har uttalt at budsjettet vil stå uforandret, og at pengene vil gå til andre poster.

Det skal i tillegg nevnes at han ikke var noen fattiglus da han ble sammen med Margrethe. Familien Monpezat fra Frankrike har aldri slitt økonomisk, og likte å titulere seg selv som grever - selv om de i prinsippet aldri var det.

Prinsen hadde også flere eiendommer, eid sammen med dronning Margrethe. De hadde blant annet Château de Cayx sammen, som ligger i Frankrike. Slottet ble bygget på 1500-tallet, og ligger i kommunen Luzech.

GODE MINNER: Det er kanskje ikke så rart at de falt for det franske chateauet, etter som prinsen selv er av fransk opprinnelse. Her er de fotografert i 2000, en deilig sommerdag. Foto: NTB scanpix
GODE MINNER: Det er kanskje ikke så rart at de falt for det franske chateauet, etter som prinsen selv er av fransk opprinnelse. Her er de fotografert i 2000, en deilig sommerdag. Foto: NTB scanpix Vis mer

Regentparet kjøpte det i 1974, og har siden brukt mye av tiden sin der i ferier og med barna. De har i tillegg sørget for at slottets opprinnelige formål, vinproduksjon, ble gjenopptatt. En restaurant har de også fått i stand ved slottet.

Nå som Henrik har avgått ved døden, er det blitt klart hvem som får den vakre bygningen. Danske Se og Hør skriver nemlig at det er kronprins Frederik som overtar det flotte slottet, etter Henriks eget ønske.

ARVING: Det er kronprins Frederik som får slottet. Prins Joachim har allerede sitt eget slott, og deres far ønsket at det skulle være likt for de to guttene. Her fotografert på vingården i 2002. Foto: NTB scanpix
ARVING: Det er kronprins Frederik som får slottet. Prins Joachim har allerede sitt eget slott, og deres far ønsket at det skulle være likt for de to guttene. Her fotografert på vingården i 2002. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det er imidlertid ikke på grunn av tittelen som kronprins at han får slottet. Prins Joachim har nemlig allerede et slott i sin besittelse, Schackenborg, og faren deres ønsket at de skulle være likestilt.

Joachim har derimot ikke klart å ta vare på slottet, tross momsrefusjon og skattefrihet. Han har derfor flyttet til Klampenborg.

Kronprinsen får imidlertid ikke nøkkelen og skjøtet i hånden riktig ennå. Mens dronning Margrethe lever, er det nemlig hun som offisielt eier og er ansvarlig for det franske chateauet.

De siste årene har vinslottet hatt en avtale med et firma som overvåker produksjon av vin, da regentene ikke har hatt tid til det selv. Det drives til daglig av en bestyrer, som ifølge danske Se og Hør fortsetter i jobben sin.

HUNDEGLADE: Paret har gjennom tidene hatt flere hunder, og nå er det klart at det blir dronningens ansvar å ta vare på dem. Foto: NTB scanpix
HUNDEGLADE: Paret har gjennom tidene hatt flere hunder, og nå er det klart at det blir dronningens ansvar å ta vare på dem. Foto: NTB scanpix Vis mer

Når det kommer til den avdøde prinsens tre, elskede jakthunder - Nelly, Tillia og Helike - skal de ifølge samme magasin gå til Henriks enke. Prins Henrik var svært glad i hundene sine. Ifølge hundeadferdsterapeut Allan Halberg kommer nok dyrene over tapet.

- De sørger, men det varer ikke så lenge. Det er ikke som hos oss mennesker, de er mer instinktive og kommer seg raskere videre, forteller han.

Flere detaljer om prins Henriks arv er foreløpig ikke kjent. Det er dronning Margrethe som sitter på de største verdiene, og det er nærliggende å tro at det meste fra prinsen har gått til henne.

Overrasket etter døden

Den 20. februar fant bisettelsen av prins Henrik sted i Christianborgs Slotskirke i København.

Da dronning Margrethe (77) og resten av gjestene ankom kirken, ble de møtt av et stort og flott blomsterhav på begge sider av gulvet. I et innlegg på Facebook skrev det danske kongehuset at det ikke var tilfeldig at blomsterkransene var plassert på denne måten.

«Det var prins Henriks ønske å overraske dronningen en siste gang. Derfor var blomsterkransene arrangert som en blomsterhage», skriver de.

INNE I KIRKEN: Det lå flere lag med blomsterkranser på gulvet i slottskirken. Foto: Mads Claus Rasmussen / NTB scanpix
INNE I KIRKEN: Det lå flere lag med blomsterkranser på gulvet i slottskirken. Foto: Mads Claus Rasmussen / NTB scanpix Vis mer

Referansen finner man i talen som prins Henrik holdt for dronningen da de giftet seg den 10. juni 1967, ifølge BT.

«Jeg kom fra et blomsterland til en blomsterhage: Syrin og gullregn, hylleblomst og bonderose, blomster i parker, marker og skog, blomster i grøftekanten. Men piken var den vakreste pynten i hagen», sa han i bryllupstalen.

Under bisettelsen ble talen sitert av kongehusets prest, Erik Norman Svendsen. Også prins Henriks første møte med den danske dronningen ble nevnt.

«Historien om hans møte med den danske tronfølgeren i 1965 er fortalt mange ganger, og lever fremdeles i minnet hos flere av oss. Om det tilfeldige møtet under en middag, hvor Henrik fikk den danske tronfølgeren til bords, og møtene i ettertid», sa presten i bisettelsen.

Verken dronningen eller resten av den danske kongefamilien klarte å holde tårene tilbake da de tok sitt siste farvel med prins Henrik.

TOK FARVEL: Dronning Margrethe klarte ikke å holde tårene tilbake da hun tok sitt siste farvel med sin ektemann gjennom over 50 år. Foto: NTB scanpix
TOK FARVEL: Dronning Margrethe klarte ikke å holde tårene tilbake da hun tok sitt siste farvel med sin ektemann gjennom over 50 år. Foto: NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: - Glasset sto i setet, og jeg hadde glasstøv i øynene

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer