Kronprinsparet plukket søppel i Nordland

Det er lagt opp til langt mer enn snorklipping og vinking på årets fylkestur, som startet tirsdag.

PLUKKET SØPPEL: Kronprinsparet plukket søppe under sin fylkestur til Nordland tirsdag.  Foto: Julian Parker
PLUKKET SØPPEL: Kronprinsparet plukket søppe under sin fylkestur til Nordland tirsdag. Foto: Julian Parker Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STEIGEN (SEOGHØR.NO): Tirsdag morgen kom kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon Leinesfjord i Steigen kommune med kongeskipet.

Årets fylkestur er lagt til Nordland - og kronprinsparet skal i tillegg besøke Sørfold, og lofot-kommuene Værøy, Moskenes og Vestvågøy de neste dagene.

Nord-Norge har hatt strålende solskinn i månedsvis, men da de kongelige gjestene kom, hadde høsten rukket å gjøre sitt inntog.

Men til tross for litt ruskete vær, tok de gjestefrie nordlendingene sine gjester varmt imot med sagaspel, sang og musikk.

FOLKEFEST: Mange hadde møtt opp for å ta i mot kronprinsparet da de ankom Steigen i Nordland. Foto: Stella Pictures
FOLKEFEST: Mange hadde møtt opp for å ta i mot kronprinsparet da de ankom Steigen i Nordland. Foto: Stella Pictures Vis mer

På vandringen fra havna til sentrum hadde folk stilt seg opp langs veien i finstasen - og hurraropene var mange og lange. Haakon og Mette-Marit lot seg sjarmere, og stoppet opp flere steder på veien.

Mang en liten fikk nok en opplevelse for livet. Sist gang det var offisielt kongelig besøk i Steigen, var da kong Olav åpnet ei bru til fastlandet i 1978.

Det er derfor ekstra stor stas å få rojalt besøk - denne gang av Olavs barnebarn og hans fru. Endelig får steigenværingene vist frem sin perle igjen!

Og kronprinsessen sørget for å gjøre lokalbefolkningen stolt, da hun skrøt av naturen i området.

- Jeg vet at mannen min lengter opp i fjellsidene her nå snøen kommer, sa hun i talen sin og viste til kronprinsens forkjærlighet for frikjøring i bratte fjell. Også hans mor, dronning Sonja, elsker de nordnorske fjellene, noe Steigens ordfører påpekte i sin tale.

VISTE FREM LEGOPROSJEKT: Kronprinsparet fikk se på hvordan man bygger Leogroboter under første del av fylkesturen i Nordland. Foto: Stella Pictures
VISTE FREM LEGOPROSJEKT: Kronprinsparet fikk se på hvordan man bygger Leogroboter under første del av fylkesturen i Nordland. Foto: Stella Pictures Vis mer

Han poengterte vel å merke at hun oftest kommer uten å si at hun er her. Men kronprinsparet skal slett ikke bare se og høre under dette besøket - de settes også i arbeid. De har allerede bygget Lego og programert Legoroboter.

Kronprinsparet ble også satt til å plukke søppel i fjæra i Bogosen, og skal dessuten bake lefser hos LefsPia.

Kronprinsparet møtte 6. og 7.klasse på Steigenskolen avd. Leinesfjord i Bogosen, hvor de sammen plukket søppel i fjæra.

Regnet kom omtrent samtidig, men både Haakon og Mette-Marit hadde skiftet til gummistøvler og regnjakke.

- Det er en viktig jobb de unge gjør her, sa kronprinsen og oppfordret alle til å plukke søppel der det trengs.

KOKKEKAMP: Kronprinsparet ble også satt i arbeid, da de besøkte Indonesia i 2012. Her skjærer de opp norsk laks, som de etterpå serverte. Foto: UK Press Ltd
KOKKEKAMP: Kronprinsparet ble også satt i arbeid, da de besøkte Indonesia i 2012. Her skjærer de opp norsk laks, som de etterpå serverte. Foto: UK Press Ltd Vis mer

Kronprinsparet har før snakket om sine ferdigheter på kjøkkenet, og den gang erklærte Haakon sin kone som den beste kokken i familien. - Jeg er skikkelig dårlig. Men hun er den beste kokken altså, og har noen veldig gode retter synes jeg. Hun lager en veldig god tomatsuppe, fortalte en lattermild kronprins under et offisielt besøk i Indonesia i 2012.

Det er ikke bare Steigen som setter de kongelige i arbeid.

BOR TIL SJØS: Kronprinsparet bor på Kongeskipet under fylkesbesøket i Nordland.  Foto: All Over Press
BOR TIL SJØS: Kronprinsparet bor på Kongeskipet under fylkesbesøket i Nordland. Foto: All Over Press Vis mer

Hele programmet i Nordland er lagt opp, slik at Haakon og Mette-Marit skal være langt mer delaktig enn de vanligvis er på slike turer.

– Vi ønsket et program der de kan ta del i aktivitetene og ba kommunene være litt kreative. Responsen har vært veldig stor, sier assisterende fylkesmann Ola Bjerkaas til NTB.

De to neste dagene skal de blant annet på fisketur, bedømme tørrfisk, vaksinere fisk, veve - og dessuten på fot- og sykkeltur i vakkert landskap.

Både kongeparet og kronprinsparet reiser på en årlig fylkestur hver. Kongeparet besøkte Møre og Romsdal tidligere i år, mens i fjor besøkte Haakon og Mette-Marit hennes hjemfylke Vest-Agder. 

Les også: Naboen delte Mette-Marits hatt i fire

 

 

 

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer