Kronprinsesse Mette-Marit

Kronprinsessens hemmelige kjoletriks

Kronprinsessen hadde tilsynelatende på seg en fotsid gallakjole på Stortingsmiddagen, men har vi ikke sett skjørtet før?

GALLA: Kronprinsesse Mette-Marit var kledd etter alle kunstens regler til Stortingsmiddagen, som er et av høydepunktene på Slottet i Oslo i løpet av et år. Foto: Frederik Ringnes / NTB
GALLA: Kronprinsesse Mette-Marit var kledd etter alle kunstens regler til Stortingsmiddagen, som er et av høydepunktene på Slottet i Oslo i løpet av et år. Foto: Frederik Ringnes / NTB Vis mer
Publisert

Torsdag var det duket for den tradisjonsrike stortingsmiddagen på Slottet i Oslo. En tradisjon som ble innstiftet som fast av Kong Haakon fra 1906, men har røtter helt tilbake i unionstiden.

Vanligvis er kong Harald (86) og dronning Sonja (86) vertskap for stortingsrepresentantene når de kommer til denne årlige middagen.

Men for aller første gang siden han ble monark, måtte kong Harald melde pass til denne anledningen i år. Han er sykmeldt, og derfor steppet kronprinsregent Haakon (50) inn som vert.

Som seg hør og bør hadde både de kongelige og politikerne trukket i finstasen denne kvelden. Nærmere bestemt kleskode var galla, noe som betydde at vi fikk se kvinnene i kongefamilien ta frem sine fineste kjoler og smykker, og toppet det hele med tiara!

Kronprins Haakon leste farens tale under årets stortingsmiddag til latter fra salen. Vis mer

Dramatisk historie

Dronningen har ikke fått hedersbetegnelsen gjenbruksdronningen uten grunn, og overbeviste nok en gang om at gamle kjoler fortjener å hentes fram fra glemselen.

Den hvite kreasjonen er signert danske Erik Mortensen, som jobbet for eksklusive Balmain som sjefdesigner fra 1982 til 1992. Og kjolen, ja den brukte dronningen første gang under dronningbesøket fra Danmark (symbolsk med dansk design!) i 1992.

DANSK DESIGN: Dronningens hvite gallakjole er signert den danske designeren Erik Mortensen, som også var sjefsdesigner hos Balmain. Foto: Frederik Ringnes / NTB
DANSK DESIGN: Dronningens hvite gallakjole er signert den danske designeren Erik Mortensen, som også var sjefsdesigner hos Balmain. Foto: Frederik Ringnes / NTB Vis mer

Hun toppet det hele med Mauds flotte perlediadem, som har en dramatisk historie. Faktisk er det ikke det opprinnelige diademet dronningen bærer.

Da det var til restaurering hos gullsmedfirmaet Garrard i London i 1995, ble det nemlig stjålet og aldri funnet igjen. Det ble dermed laget en tro kopi, som er den Sonja brukte på Stortingsmiddagen og så ofte ellers ved slike anledninger.

FØRSTE GANG: Dronningen brukte kjolen første gang da dronning Margrethe og prins Henrik var på offisielt besøk i Norge i 1992. Neppe tilfeldig at den norske dronningen valgte dansk design til gallamiddagen! Foto: Lise Aaserud / NTB
FØRSTE GANG: Dronningen brukte kjolen første gang da dronning Margrethe og prins Henrik var på offisielt besøk i Norge i 1992. Neppe tilfeldig at den norske dronningen valgte dansk design til gallamiddagen! Foto: Lise Aaserud / NTB Vis mer

13 år gammelt skjørt

Kronprinsesse Mette-Marit (50) har åpenbart lært av sin svigermor når det kommer til gjenbruk og redesign, og har de siste årene stadig dukket opp med gamle skatter fra garderobeskapet, samt i en rekke omsydde kjoler.

GJENBRUK: Akkurat som sin svigermor, gikk kronprinsessen for gjenbruk til stortingsmiddagen. Foto: Frederik Ringnes / NTB
GJENBRUK: Akkurat som sin svigermor, gikk kronprinsessen for gjenbruk til stortingsmiddagen. Foto: Frederik Ringnes / NTB Vis mer

Og ved første øyekast kan det se ut som om antrekket hun bar på årets stortingsmiddag var en omsydd kjole, hvor overdelen er byttet ut siden hun brukte den første gang i 2010. Da var den nemlig hvit.

Men den gang ei. For ifølge UFO No More er det rett og slett et skjørt fra Lela Rosa - denne gangen i kombinasjon med en topp fra Biyan. Hun brukte for øvrig den samme kombinasjonen ved en gallamiddag i 2018.

BLOMSTRET: Mette-Marit brukte skjørtet første i gang i dronning Margrethes 70-årsdag i 2010, men den gang med en hvit overdel. Foto: Bod Strond / NTB
BLOMSTRET: Mette-Marit brukte skjørtet første i gang i dronning Margrethes 70-årsdag i 2010, men den gang med en hvit overdel. Foto: Bod Strond / NTB Vis mer

Kronprinsessen foretrekker vanligvis brudediademet sitt, som var en gave fra kongeparet da hun giftet seg med kronprinsen. Ved stortingsmiddagen i år, gikk hun derimot for ametysttiaraen. Også den med samme dramatiske historie som hodesmykket dronningen bar.

Ifølge Trond Norén Isaksens bok «Ingrid Alexandras arv», som handler om kongefamiliens tiaraer, er den nemlig en erstatning for en annen tiara som også ble stjålet fra Garrard i London i 1995!

KONGELIG: De to dronningene sine smykker har fått flere til å lure. Video: Nora Skavhaug, NTB. Vis mer

LES OGSÅ: Sammenlignet med Disney-prinsesser

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer