Kronprinsesse Victoria av Sverige:

Kronprinsessen med rørende gest

Trådte til side for Holocaust-ofrene.

PÅ MINNESEREMONI: Denne uken deltok kronprinsesse Victoria på 75-års markeringen for den sovjetiske frigjøringen av den nazi-tyske konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau. Hennes gest på reisen tilbake vekker nå oppmerksomhet. Foto: NTB Scanpix
PÅ MINNESEREMONI: Denne uken deltok kronprinsesse Victoria på 75-års markeringen for den sovjetiske frigjøringen av den nazi-tyske konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau. Hennes gest på reisen tilbake vekker nå oppmerksomhet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Denne uken ble det markert at det er 75 år siden frigjøringen av Nazi-Tysklands mest beryktede utryddelsesleir, Auschwitz-Birkenau.

I den forbindelse møttes verdensledere, overlevende og etterlatte til en rørende seremoni ved den tidligere konsentrasjonsleiren, som ligger i dagens Polen. Blant disse var Sveriges kronprinsesse Victoria (42).

Men da det var tid for hjemreise for den svenske delegasjonen, skulle det vise seg å bli utfordringer. Da trådte Victoria til.

Ofret flysetet

Blant den svenske delegasjonen som hadde tatt turen til Polen denne uken, var både regjeringsrepresentanter, kongelige, overlevende etter konsentrasjonsleiren og deres ledsagere.

Men da seremonien var over viste det seg at det ene flyet som skulle frakte den svenske delegasjonen tilbake til Sverige var defekt, og derfor ikke kunne lette.

PÅ MARKERING: Her tenner kronprinsesse Victoria lys for ofrene etter Holocaust, sammen med Sveriges statsminister Stefan Löfven og den svenske riksdagens talsmann Andreas Norlén. Foto: NTB Scanpix
PÅ MARKERING: Her tenner kronprinsesse Victoria lys for ofrene etter Holocaust, sammen med Sveriges statsminister Stefan Löfven og den svenske riksdagens talsmann Andreas Norlén. Foto: NTB Scanpix Vis mer

At dagen hadde vært en stor påkjenning, spesielt for de direkte berørte, gjorde at kronprinsessen ofret seg for å få de overlevende hjem.

- For at alle overlevende skulle kunne komme hjem, avsto kronprinsessen sitt flysete, forteller det svenske kongehusets kommunikasjonssjef Margareta Thorgren til Svensk Damtidning, og tilføyer at mange av de overlevende uttrykte stor takknemlighet overfor kronprinsessen.

REPRESENTERTE: Kongehusene fra flere europeiske land var representert under minnemakeringen i Polen denne uken. Her er Spanias kongepar, Felipe og Letizia, avbildet sammen med Nederlands kong Willem-Alexander og dronning Maxima. Foto: NTB Scanpix
REPRESENTERTE: Kongehusene fra flere europeiske land var representert under minnemakeringen i Polen denne uken. Her er Spanias kongepar, Felipe og Letizia, avbildet sammen med Nederlands kong Willem-Alexander og dronning Maxima. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det hadde vært en lang dag for de overlevende, med mange sterke følelser, og de er også eldre. Kronprinsessen var bekymret for dem og syntes det var en selvfølge at de skulle få komme hjem.

Måtte overnatte

For egen del endte Victorias varme gest med en overnatting i Polen.

Kommunikasjonssjefen forklarer også at kronprinsessen endte med å ta et alminnelig rutefly med mellomlanding klokken fem om morgenen, for å komme hjem igjen til familien på Haga slott i Sverige.

Seremonien i Auschwitz-Birkenau ble holdt i et enormt telt foran jernbaneporten der hundretusener ble fraktet i krøttervogner inn i det som var en dødsfabrikk, en utryddelsesleir.

REPRESENTERTE: Sveriges kronprinsesse Victora og kronprins Haakon var blant de mange kongelige som deltok i markeringen av 75-årsjubileet for frigjøringen av den nazi-tyske konsentrasjons- og utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau denne uken. Foto: NTB Scanpix
REPRESENTERTE: Sveriges kronprinsesse Victora og kronprins Haakon var blant de mange kongelige som deltok i markeringen av 75-årsjubileet for frigjøringen av den nazi-tyske konsentrasjons- og utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau denne uken. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I tillegg til overlevende, blant dem tre norske konsentrasjonsleirfanger, var representanter for over 50 land og flere internasjonale organisasjoner til stede. Kronprins Haakon og statsminister Erna Solberg representerte Norge.

Måtte droppe bisettelsen

Dette er ikke første gang kronprinsesse Victoria har endret sine planer den siste tiden.

Det svenske kronprinsparet var nære venner av Ari Behn og prinsesse Märtha Louise (48). I forbindelse med Ari Behns bisettelse i starten av januar, ble det kjent at svenske prins Daniel (46) ville være til stede, men uten kronprinsesse Victoria (42).

Kort tid senere kom det frem at dette var fordi parets datter, prinsesse Estelle (7), hadde skadet seg og kronprinsessen måtte derfor bli hjemme.

LES OGSÅ: Prinsesse Madeleine på flyttefot - igjen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer