Den danske kongefamilien:

Kronprinsessen med privat avsløring

Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik nyter en aktiv sommerferie sammen med sine fire barn.

SOMMERFERIE: Den danske kronprinsfamilien tilbringer sommerferien på Gråsten slott, som fungerer som kongefamiliens sommerbolig. Her er de alle avbildet på Gråsten Slott i 2018. Foto: NTB Scanpix
SOMMERFERIE: Den danske kronprinsfamilien tilbringer sommerferien på Gråsten slott, som fungerer som kongefamiliens sommerbolig. Her er de alle avbildet på Gråsten Slott i 2018. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Den danske kronprinsfamilien har under coronakrisen delt en rekke bilder fra sin rojale hverdag med følgerne sine i sosiale medier. Tidligere i år gikk et bilde av kronprinsesse Mary (48) og kronprins Frederik (52) viralt på internett - der de lå hjemme i sofaen med beina høyt mens de så på TV.

I disse dager befinner det danske kronprinsparet seg på slottet Gråsten sammen med de fire barna Christian (14), Isabella (13) og tvillingene Josephine og Vincent (9). Eiendommen har fungert som sommerbolig for kongefamilien i en årrekke.

Innblikk i hverdagslivet

Særlig kronprinsesse Mary har vært ivrig med sine oppdateringer i sosiale medier de siste månedene, og hun ligger heller ikke på latsiden selv om familien nå har tatt ferie fra sine kongelige plikter.

Nylig delte det danske kongehuset et bilde på Instagram av tvillingene Josephine og Vincent - og fotografen var ingen ringere enn kronprinsessen selv. I innlegget kommer Mary også med en liten privat avsløring om sine barn.

Arvet fars interesse

- Min manns kjærlighet til tennis er arvet videre til alle sammen, står det under bildet av det søte tvillingparet, som smiler til kameraet kledd i tennisklær.

Kongehuset har også delt en video av prinsesse Josephine og prins Vincent mens de spiller tennis - og i snutten ser det absolutt ut til at de unge kongelige har funnet en hobby de liker.

Den danske kronprinsfamilien går for å være svært aktiv, og tidligere har man sett familien både i skibakken, på seiltur og på hesteryggen. Kronprins Frederik har gjennom hele livet vært opptatt av sport. Han er en ivrig jogger, og har flere ganger deltatt i ulike maratonløp.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

Dessuten er han svært glad i å stå på ski, og han har flere ganger gått det populære norske Birkebeinerrittet - blant annet sammen med vår egen kronprins Haakon (46) i 2016.

KRONPRINSER PÅ SKI: Kronprins Frederik og kronprins Haakon under Birkebeinerrittet i 2016. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
KRONPRINSER PÅ SKI: Kronprins Frederik og kronprins Haakon under Birkebeinerrittet i 2016. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Til tross for at kronprinsen er en rutinert skigåer, gikk det galt under en skiferie i Sveits i vinter. Da ble det kjent at han hadde vært i en skiulykke hvor han pådro seg mindre skader, noe som førte til at han fikk behandling ved Rikshospitalet i København.

Kronprins Frederik fikk en skulderskade, og måtte følgelig gå med den ene armen i fatle.

Branndrama

Tirsdag ettermiddag utspilte det seg for øvrig uventet dramatikk i sommeridyllen på Gråsten slott. En av golfbilene sto plutselig i fyr og flamme midt i slottshagen.

Det skriver JydskeVestkysten. Overfor den danske avisen forklarer politiet hendelsesforløpet.

- Det var en kortslutning i golfbilen. Jeg vet ikke om det var kronprins Frederik eller hvem som ringte etter hjelp, sier Thomas Berg fra Syd og Sønderjyllands politi til avisen.

Politiet opplyser videre at det ikke var noen fare for bygninger eller mennesker i løpet av episoden, og at brannmannskapet kom raskt til stedet og fikk brannen slukket.

NAKENBILDER MOT DONASJONER: Kaylen Ward (20) har samlet inn millioner av kroner for å hindre brannene i Australia. Video: Kaylen Ward / Twitter / NTB Scanpix. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Overfor danske Ekstra Bladet bekrefter det danske kongehusets kommunikasjonsavdeling hendelsen.

- Vi kan bekrefte at det har vært en mindre brann i en golfbil på Gråsten. Branden skyldtes en kortslutning og ingen er kommet til skade, opplyses det til avisen.

HERSKAPELIG: På Gråsten slott kan den danske kronprinsfamilien utvilsomt boltre seg i grønne, naturskjønne omgivelser ved vannet. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
HERSKAPELIG: På Gråsten slott kan den danske kronprinsfamilien utvilsomt boltre seg i grønne, naturskjønne omgivelser ved vannet. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix Vis mer

Den ovennevnte golfbilen har for øvrig tidligere vært involvert i en ulykke. I 2013 kjørte den nå avdøde prins Henrik over sin seks måneder gamle valp Querida på Gråsten slott.

Instagram-ros

Den danske kongefamilien har som nevnt fått mye oppmerksomhet for sin åpenhet i sosiale medier under coronapandemien. Det danske kongehuset har stadig delt private bilder både på Facebook og Instagram, noe de har fått skryt for.

Slike innblikk i de kongeliges hverdagsliv er nemlig ikke hverdagskost. I mai fikk kongefamilien, og særlig kronprinsesse Mary, skryt for å direkte henvende seg til det danske folk i sosiale medier.

- Det er godt tenkt, sa den danske kongehuseksperten Søren Jakobsen til Ekstra Bladet den gang.

KJEDELIG: Det er ikke alltid like lett å holde 100% fokus under lange forsamlinger. Det fikk den svenske kongefamilien føle på nylig. Video: Expressen TV Vis mer

Også tidligere har den danske kongefamilien bidratt med private bilder til sosiale medier. Det som imidlertid er nytt, er at kronprinsparet nå benytter en langt mer personlig tone i innleggene.

At medlemmer av kongefamilien aktivt bidrar med innlegg i sosiale medier er helt nytt, og før har dette vært forbeholdt kongehusets kommunikasjonsavdeling.

- Det er en naturlig utvikling og en ny epoke. Det er små personlige innblikk i det rojale liv. Kongehuset har ofte blitt kritisert for å være for styrt, tilrettelagt og oppstilt. Dette er lettere, mer tilgjengelig og alminnelig, sa kommunikasjonseksperten Henrik Byager til avisen.

Kongehusekspert Søren Jakobsen sa til Ekstra Bladet i mai at coronaviruset nok har spilt inn på hvordan kongefamilien nå oppfører seg i sosiale medier.

RØRT: Kronprinsesse Mette-Marit ble rørt til tårer da datteren hennes holdt en tale etter konfirmeringen. Video: NRK. Vis mer

- Under coronaen har Danmark blitt mer digitalt enn før, og det har også kommet til kongehuset. Når de ikke kan dra ut og klippe snorer og håndhilse på folk, er dette måten de kan gi oss noe på. Det skal de ha ros for, sa han.

LES OGSÅ: Skilles etter 19 år

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer