Kronprinsesse Mary:

Kronprinsessen i faresonen - kan føre til hudkreft

Australias intense solstråler har skadet kronprinsessens hud. Nå advarer en dansk lege mot mer soling.

<strong>KRONPRINSESSE I SOLEN:</strong> Danmarks kronprinsesse Mary har vokst opp under Australias sterke solstråler, og man kan nå se konsekvensene av det. Foto: NTB scanpix/ Lars H. Laursen
KRONPRINSESSE I SOLEN: Danmarks kronprinsesse Mary har vokst opp under Australias sterke solstråler, og man kan nå se konsekvensene av det. Foto: NTB scanpix/ Lars H. Laursen Vis mer
Publisert

Danskenes kommende dronning har vokst opp under Australias stekende sol. Nå ser det ut som om det har satt sine spor på huden hennes.

Da kronprinsesse Mary (47) stilte på et Redd Barna-arrangement tidligere i sommer, var det lett å se at hun har en mengde hvite flekker på begge armene.

Flekkene har tidligere vært så vidt mulig å skimte på bilder fra Marys mange badeferier, men i sommer var de plutselig blitt veldig fremtredende – på begge armene.

Kreftrisiko

De hvite flekkene kan være dårlig nytt for den flotte firebarnsmoren.

- Jo mer sol man utsettes for, desto større er risikoen for at man får slike pigmentflekker. Dette er sannsynligvis solutløste hudforandringer, som igjen kan føre til hudkreft, sier TV-legen Charlotte Bøving (52) til danske Se og Hør.

<strong>I SOLEN:</strong> Kronprinsessen tilbringer mye tid i solen, men tar sine forholdsregler. Foto: NTB Scanpix
I SOLEN: Kronprinsessen tilbringer mye tid i solen, men tar sine forholdsregler. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Legen understreker at hun ikke kjenner kronprinsessens tilstand, men uttaler seg mer generelt.

- Det at man lever i solen gir risiko for pigmentflekker, og dermed også hudkreft. Jo lysere man er i huden, desto dårligere tåler man solen, forklarer hun.

<strong>PIGMENTFLEKKER:</strong> På kronprinsessens armer kan man se tydelige pigmentflekker. Foto: Lars H. Laursen
PIGMENTFLEKKER: På kronprinsessens armer kan man se tydelige pigmentflekker. Foto: Lars H. Laursen Vis mer

Sterkere sol

Mary vokste opp i et helt annet klima enn det vi nordboere er vant til. Hun tilbrakte sine barneår på øya Tasmania utenfor Australia, og selv om det ikke er like varmt der som på fastlandet, er UV-strålingen akkurat like sterk. Faktisk er den så mye som 15 prosent sterkere enn på den nordlige halvkule, ifølge Cancer Council Western Australia.

Spesielt Tasmania har hatt en stor økning i antall hudkreft-tilfeller de siste ti årene ifølge australske National Skin Cancer Centre, og de regner med at minst to av tre australiere vil få hudkreft innen de fyller 70 år.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

- De fleste australiere har feil hudtype i forhold til klimaet de vokser opp i, på grunn av at forfedrene deres innvandret fra mye mindre solfylte strøk. Mangelen på beskyttende pigmenter gjør hudcellene ekstra sårbare for de DNA-ødeleggende solstrålene fra sola, skriver David Whiteman ved QIMR Berghofer Medical Research Institute.

Og selv om det snart er 20 år siden Mary flyttet fra Australia, «glemmer» huden aldri hva den er blitt utsatt for tidligere. Det handler nemlig om hvor mye, og hvor kraftig sol man har fått opp gjennom årene.

- Det er summen av stråling gjennom livet som egentlig avgjør om vi får hudkreft, forklarer TV-legen Charlotte Bøving til danske Se og Hør.

Høy faktor

Danske Se og Hør har forsøkt å få en kommentar fra kongehuset om kronprinsessens pigmentflekker. Der henvises det til hva kronprinsessen tidligere har uttalt om sol og hudkreft.

- Som de fleste andre fra Australia har jeg respekt for solen, sa hun da hun frontet en dansk kampanje for solvett i 2011.

Hun fortsatte med å rette en advarende pekefinger til sine nye landsmenn.

<strong>SPORTY:</strong> Kronprinsessen elsker friluftsliv, men dekker armene til så mye som mulig når hun er ute i godværet. I ansiktet skal hun bruke faktor 25 uansett vær. Foto: NTB Scanpix
SPORTY: Kronprinsessen elsker friluftsliv, men dekker armene til så mye som mulig når hun er ute i godværet. I ansiktet skal hun bruke faktor 25 uansett vær. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Selv om man ikke tenker på Danmark som et solrikt land, er hudkreft den mest forekommende kreftsykdommen, med flere enn 9000 nye tilfeller årlig. Og det blir stadig flere, sa hun.

Slottet opplyste at kronprinsessen alltid smører seg med faktor 25, og trolig bruker hun høyere faktor på barnas sarte hud.

I tillegg er hun blitt veldig flink til å beskytte seg med hatter og klær.

<strong>BRUKER SOLBRILLER:</strong> Kronprinsesse Mary tar sine forholdsregler i solen. Foto: NTB Scanpix
BRUKER SOLBRILLER: Kronprinsesse Mary tar sine forholdsregler i solen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den danske TV-legen forteller at det er mulig å få bukt med slike flekker som Mary kanskje er rammet av, og dermed minske risikoen for at de blir farlige. Da bruker man en kombinasjon av salver og lysbehandling som gjør at huden heles.

- Man får voldsomme sår, og når skorpen faller av følger den rammede hudoverflaten med. Dette hjelper imidlertid ikke hvis det allerede har utviklet seg til føflekkkreft, forklarer doktor Bøving.

LES OGSÅ: Sjokkstunt: Spilte død i fontene

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer