Kronprinsesse Victoria er i bisettelsen

Fredag tar 120 personer farvel med prinsesse Ragnhild fru Lorentzen. Kronprinsesse Victoria skal være blant gjestene.

I OSLO: Kronprinsesse Victoria er en av gjestene når Prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen bisettes fra Slottskapellet . Her ankommer kong Harald og dronning Sonja til bisettelsen. På første benk (t.v.) prinsesse Astrid og ektemann Johan Martin Ferner, og  Foto: NTB scanpix
I OSLO: Kronprinsesse Victoria er en av gjestene når Prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen bisettes fra Slottskapellet . Her ankommer kong Harald og dronning Sonja til bisettelsen. På første benk (t.v.) prinsesse Astrid og ektemann Johan Martin Ferner, og Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEOGHØR.NO: Kong Haralds eldste søster, prinsesse Ragnhild fru Lorentzen, døde søndag 16. september. Prinsessen ble 82 år gammel.

Fredag er 120 personer invitert til at å ta et siste farvel med prinsessen i Slottskapellet. Biskop Ole K. Kvarme leder bisettelsen.

Bisettelsen begynner klokka 12.00, og forventes å være ferdig klokken 13.00. Prinsesse Ragnhild stedes så til hvile ved Asker kirke seinere fredag.

Kronprinsesse Victoria skal være en av gjestene i bisettelsen.
 
-   Kronprinsesse Victoria er tilstede ved begravelsen, bekrefter informasjonssekretær Ulrika Näsholm ved det svenske kongehuset til Seoghør.no.

Hun skal ha ankommet med fly tidligere på fredag med prinsesse Kristine Rivelsrud. 

Rivelsrud har nære bånd til den norske kongefamilien og ferier blant annet jul sammen med dem. 

- Hans Majestet Kongen har med stor sorg mottatt budskapet om at Prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen, er gått bort. Prinsessen sovnet inn i sitt hjem i Rio de Janeiro i Brasil, 16. september 2012 kl. 09.45 lokal tid, skrev Slottet i en pressemelding da dødsfallet først ble kjent.
 
Prinsessen ble født 9. juli 1930 på Det kongelige slott i Oslo og var eldste barn til Kong Olav og Kronprinsesse Märtha.
 
Prinsesse Ragnhild døde etter lang tids sykeleie i Rio i Brasil, der hun har bodd med sin ektemann Erling Lorentzen i mange år.
 
Prinsessen etterlater seg de tre barna Haakon, Ingeborg og Ragnhild. Paret har fem barnebarn, Olav Alexander, Christian Frederik, Sophia Anne, Victoria og Alexandra.

Ragnhild er kong Olavs eldste barn, men ble ikke dronning siden det den gang ikke var noen arverett til tronen for kvinner

15. mai 1953 giftet hun seg borgerlig med Erling Lorentzen i Asker kirke. Som følge av dette mistet hun tiltaleformen Hennes Kongelige Høyhet. Like etter flyttet paret til Brasil.

I desember 2011 møtte Se og Hør paret i Brasil. Da innrømmet Ragnhild at de ikke hadde planer om å flytte hjem igjen til Norge.

De feiret jul i Rio de Janeiro hele 56 ganger.

– Vi har våre egne, norske juletradisjoner, og alle blir bedt – barn, svigerbarn, barnebarn og venner. Vi pleier å være 18-19-20 mennesker. Det er jo mye arbeid, og for noen år siden – da jeg hadde invitert til julefeiring 50 ganger – sa jeg til våre tre barn at «nå kan dere overta». Så nå går det på rundgang for Haakon (57), Ingeborg (54), «Lille-Ragnhild» (43) og deres familier. Alle bor nå her i Rio, sa prinsessen til Se og Hør.

Men til tross for norske juletradisjoner hadde de ikke planer om å flytte hjem igjen.

- Da vi flyttet hit i 1953 spøkte jeg med at jeg var her på «to års kontrakt». Nå er vi inne i vårt 59. år. Vi kommer nok ikke til å flytte til Norge igjen, sa prinsesse Ragnhild til Se og Hør.

Prinsesse Ragnhild og ektemannen hadde en spesiell hjertesak når det kom til kreftsyke. I 2011 ga de blant annet en million kroner til kreftsyke barn. En gang i året har en familie mottatt 50 000 kroner for å realisere en drøm eller gjøre noe hyggelig sammen.

– Kreft er en vond sykdom. Heldigvis har barn gode muligheter til å klare seg, og stadig flere blir helt friske. Det må være å håpe at forskerne en dag klarer å knekke kreftgåten, sa prinsesse Ragnhild til Se og hør da donasjonen ble kjent.
 
Hun døde som kjent også selv av kreft.

Prinsessen var kongelig beskytter for Trollbu på Geilo – en hytte for barn med kreft. Hytta ble åpnet for tre år siden, eies av Se og Hør-fondet til barn med kreft, og drives av Støtteforeningen for Kreftsyke Barn.
 
Hun og ektemannen bidro også med over fem millioner kroner da hytta ble bygd.

Prinsesse Ragnhild ble sammen med familien drevet på flukt da krigen kom til Norge 9. april 1940.

"Bortsett fra tiden da Skaugum ble gjenoppbygget etter brannen i 1930 vokste prinsessene opp i fredfulle omgivelser på Skaugum, men idyllen ble brutalt brutt da tyskerne invaderte Norge 9. april 1940. For å unngå å bli tatt i forvaring av okkupasjonsmakten forlot Kongefamilien, Regjeringen og Stortinget Oslo med tog.

Ved Elverum skilte Kronprins Olav lag med sin familie. Kronprinsesse Märtha og de tre barna, Prinsesse Ragnhild, Prinsesse Astrid og Prins Harald flyktet i sikkerhet over grensen til Sverige. Etter noen måneder i Sverige reiste Kronprinsessen og barna videre til USA med båt. Mens Kong Haakon og Kronprins Olav oppholdt seg i London, bodde Kronprinsessen og barna i utkanten av Washington DC til freden kom i 1945," står det om Ragnhilds oppvekst på slottets hjemmesider.

Bli fan av Seoghør.no på Facebook her

Sjekk ut våre mobilsider. Send sms med kodeord: SHMOBIL til 2255

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 22555522 eller send sms/mms med kodeord TIPS til 2255.Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer