Mette-Marit:

Kronprinsesse Mette-Marit har fått krystallsyke

Det melder Kongehuset torsdag formiddag.

SYK: Kronprinsessen har fått påvist krystallsyke, melder kongehuset. Foto: NTB scanpix
SYK: Kronprinsessen har fått påvist krystallsyke, melder kongehuset. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Kronprinsesse Mette-Marit (44) har fått krystallsyke. Det melder kongehuset på sine nettsider. Kommunikasjonssjef Sven G. Gjeruldsen bekrefter opplsyningene overfor Se og Hør.

«Kronprinsessen er i bedring, men etter råd fra legen reiser Kronprinsessen ikke til Tromsø i dag. Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen vil derfor gjennomføre Gjestebudet alene. Kronprinsessen vil etter planen gjenoppta sine offisielle plikter søndag 26. november 2017», heter det i meldingen.

Tilbake på søndag

Gjeruldsen vil ikke kommentere når kronprinsessen fikk diagnosen eller hvilken behandling hun har fått. Han understreker derimot at hun er i bedring.

Kronprins Haakon overtar hennes plikter nå som hun er syk. Hun skulle egentlig ha gjennomført et gjestebud i Tromsø, men ektemannen tar over. Det er vanlig praksis at kronprinsen overtar kronprinsessens plikter når hun er syk.

Kongehuset opplyser om at kronprinsessen etter planen vil gjenoppta sine offisielle plikter allerede på søndag. Ifølge programmet hennes skal hun da delta på en minnemarkering i forbindelse med 75-årsmarkeringen for deportasjonen av jødene i Norge.

Ifølge Helsenorge er krystallsyke en av de vanligste årsakene til svimmelhet. Sykdommen er ufarlig og vanligvis forbigående, selv om det hender at man får tilbakefall. Sykdommen oppstår på grunn av en feilfunksjon i buegangene i det indre øret.

Overfor KK har Kristen Hannidal, spesialist i øre-, nese- og halssykdommer, anslått at rundt 120 000 nordmenn til enhver tid har krystallsyke.

Saken fortsetter nedenfor.

PAUSE: Som følge av krystallsyken kronprinsessen har fått påvist, må hun ta noen dagers pause fra offisielle oppdrag. Hun skal etter planen være tilbake på jobb på søndag. Foto: NTB scanpix
PAUSE: Som følge av krystallsyken kronprinsessen har fått påvist, må hun ta noen dagers pause fra offisielle oppdrag. Hun skal etter planen være tilbake på jobb på søndag. Foto: NTB scanpix Vis mer

I Norge har Mari Maurstad vært en av dem som har valgt å åpne seg om diagnosen. Hun fikk et anfall av svimmelhet og ble sykemeldt i et halvt år.

Til Se og Hør forteller hun torsdag at hun opplevde diagnosen som vanskelig.

- Det er utrolig ubehagelig, for hele rommet går rundt, man kaster opp og finner ikke roen. Heldigvis kom jeg til riktig person, så jeg ble frisk. Det utløses jo som regel av stress, men med rett behandling kan det gå ganske fort over, forteller hun.

Hun oppsøkte en fysioterapeut som var ekspert på sykdommen, og ble frisk etter tre behandlinger.

- Men jeg måtte ta det veldig med ro i ettertid. Jeg er veldig glad for at jeg ble frisk!

Flere helseproblemer

Dette er ikke første gang kronprinsessens program har blitt påvirket av sykdom. I desember i fjor skulle hun egentlig til New York, for å delta på UNDPs 50-årsjubileum. På grunn av en lungebetennelse ble hun imidlertid frarådet fra å reise.

Høsten 2015 skulle kronprinsessen delta på en reise til Brasil sammen med kronprinsen, men ble frarådet av legen sin å reise på grunn av gjentatte luftveisinfeksjoner.

Høsten 2013 ble kronprinsesse Mette-Marit sykmeldt på grunn av prolaps i nakken, etter å ha slitt med nakken tidligere.

I november 2013 ble kronprinsessen operert for nakkeprolapsen. Etter at hun ble skrevet ut fra sykehuset, gikk hun rehabiliterende turer i skogen sammen med kronprinsen.

I 2002 pådro hun seg en lungebetennelse, etter å ha slitt med influensa siden hun var på besøk i Salt Lake City i forbindelse med vinter-OL. I 2005 måtte hun avlyse en opptreden på grunn av lavt blodtrykk.

I ETIOPIA: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit på vei til mottakelse på presidentpalasset og signering av den store Yara-avtalen. Video: Anders Stavseng Vis mer

LES OGSÅ: Slik går det med prinsen etter demens-diagnosen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer