Kronprinsen rammet av Sandy

Rett før kronprins Haakon landet på Haiti, tok «frankenstormen» Sandy 52 liv på øya.

PÅ HAITI: Kronprins Haakon, goodwillambassadør for FNs utviklingsprogram, UNDP, president Michel Joseph Martelly og utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås i Port au Prince mandag.   Foto: NTB scanpix
PÅ HAITI: Kronprins Haakon, goodwillambassadør for FNs utviklingsprogram, UNDP, president Michel Joseph Martelly og utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås i Port au Prince mandag. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEOGHØR.NO: Stormen Sandy har feid over store deler av nord- og søramerika de siste døgnene. På trygg avstand fra Norge, men for kronprins Haakon (39) kunne det lett blitt dramatisk.

Akkurat nå befinner kronprinsen seg på Haiti, i egenskap av å være goodwillambassadør for FNs utviklingsprogram UNDP. Øya er kraftig rammet av stormen, og tre dager med heftig regn gjorde 18.000 mennesker hjemløse. 52 mennesker er foreløpig meldt omkommet som følge av uværet, men det er ventet at tallet kan stige.

Heldigvis slo Sandy seg ikke til ro på øya.

- Sandy hadde passert Haiti da Kronprinsen og følget ankom øya. De har det bra, sier Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen.

Helt tilfeldig får kronprinsen nå oppleve på nært hold hvordan et allerede hardt rammet folk takler å bli utsatt for nok en naturkatastrofe. Den forrige store naturkatastrofen var som kjent jordskjelvet i 2010.

Skadene har ifølge Hagen ført til at to programposter er blitt erstattet med annet program. Kronprinsen reiser etter planen hjem onsdag.

Ødelagte avlinger bekymrer landets statsminister, Laurent Lamothe, som vurderer å søke katastrofehjelp.

- Store deler av avlingene som klarte seg fra orkanen Isaac, har nå blitt ødelagt av Sandy, så forsyninger kommer til å bli et problem, sier han ifølge NTB.

På stedet Abricots på landets sørspiss er borgermester Kechner Toussaint også bekymret. Han kaller Sandys ødeleggelser for «en jordbruksmessig katastrofe».

- Vi kommer til å sulte de neste dagene, sier han.

I tillegg frykter myndighetene økt risiko for kolerautbrudd og andre vannbårne sykdommer.

Bli fan av Seoghør.no på Facebook her

Sjekk ut våre mobilsider. Send sms med kodeord: SHMOBIL til 2255

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 22555522 eller send sms/mms med kodeord TIPS til 2255.

LES OGSÅ:   - Jeg ble gjenfødt som Haakon Chounan fra Haiti


Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer