Kronprins Haakon:

Kronprinsen overrasket på Slottet

Kronprins Haakon med spesiell detalj.

PÅ SLOTTET: Regjeringen, kong Harald og kronprins Haakon på Slottet tirsdag formiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
PÅ SLOTTET: Regjeringen, kong Harald og kronprins Haakon på Slottet tirsdag formiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Som kongelig er reglene man må forholde seg til vanligvis langt flere enn for mannen i gata. Slik er det naturligvis for tronarving kronprins Haakon (48), som sammen med kong Harald (84) mottok Erna Solberg (60) og regjeringens avskjedssøknad på Slottet tirsdag.

Både kongen og kronprinsen bar i tradisjonen tro hærens gallauniform for anledningen. Forsvarets uniformer har lange tradisjoner, og også her er reglene mange.

Klare regler

Både tilbehør og frisyrer har klare retningslinjer, men kronprins Haakon har tilsynelatende tatt seg noen friheter denne gangen.

I Forsvarets «Bestemmelse om uniformer» står det blant annet at armbåndsur eller tilsvarende tillates båret til alle uniformer. Det kommer imidlertid fram at slike gjenstander skal være av alminnelig størrelse og nøytralt utseende.

OVERRASKER: Kronprinsesse Mette-Marit gjestet P3-programmet «The Kåss Furuseths» på Valentinsdagen. Da ble hun overrasket med dette spørsmålet. Bilder med tillatelse fra NRK. Vis mer

Den regelen har ikke Haakon akkurat fulgt til punkt og prikke denne gangen. På armen hadde han nemlig en svær svart klokke med turkis reim og detaljer - et blikkfang, vil nok mange mene.

DETALJ: Denne klokka bar kronprinsen til uniformen tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
DETALJ: Denne klokka bar kronprinsen til uniformen tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Sier noe om han

Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle forteller riktignok at når man er landets framtidige konge, synes hun kronprinsen må få lov til å gå med den klokka han vil.

- Vi lever i 2021 og mye skikk og bruk har endret seg med tida - og heldigvis for det, sier Vagle, og fortsetter:

- Er det noe vi skal heie på så er det vel at folk går for det de liker best selv. Kronprins Haakon er en sporty type, og velger klokke deretter. At han ikke bryr seg med å skifte til ulike anledninger, er på en måte hans varemerke, mener hun.

SAMME KLOKKE: Kronprinsen har blitt observert med tilsynelatende samme klokke ved flere anledninger. Her sammen med kronprinsesse Mette-Marit i juni. Foto: Lise Åserud / NTB
SAMME KLOKKE: Kronprinsen har blitt observert med tilsynelatende samme klokke ved flere anledninger. Her sammen med kronprinsesse Mette-Marit i juni. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Da kronprins Haakon i oktober i fjor åpnet Stortinget, ble han historisk. Også her bar han tilsynelatende samme klokke. Den gang steppet han inn for kongen som på tidspunktet var sykmeldt.

Fredag 2. oktober i fjor var det duket for åpningen av Stortinget. Som følge av at kong Harald var sykmeldt den uka, var det kronprins Haakon som foretok den høytidelige åpningen. Video: Stortinget Vis mer

Vagle forteller at tronarvingen nesten alltid velger det noen synes er upassende klokker og armbånd til både dress og uniform.

- Og jeg må ærlig innrømme at jeg liker det. Det sier rett og slett noe om hvem han er, mener hun.

Dagbladet har vært i kontakt med Slottets kommunikasjonssjef Guri Varpe, som ikke har noen kommentarer til saken.

LES OGSÅ: - Chris har gått under jorden

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer