Kronprins Haakon:

Kronprinsen fyller år

Hylles av kronprinsesse Mette-Marit på bursdagen.

BURSDAGSBARN: Kronprins Haakon fyller 46 år lørdag. Her sammen med kronprinsesse Mette-Marit under fotografering på landstedet på Dvergsøya tidligere denne måneden. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
BURSDAGSBARN: Kronprins Haakon fyller 46 år lørdag. Her sammen med kronprinsesse Mette-Marit under fotografering på landstedet på Dvergsøya tidligere denne måneden. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag, lørdag 20. juli, er det nøyaktig 46 år siden Norges nye tronarving kom til verden. Han fikk navnet Haakon Magnus, og har i løpet av livet gått fra å være prins til å bli kronprins. En dag i fremtiden skal han bli konge.

I anledning den store dagen har kongehuset delt en rekke nye bilder av Haakon sammen med familien på Sørlandet - hvor de ferierer på landstedet Vogts Villa på Dvergsøya. Bildene ble delt allerede tidligere denne måneden, men på kongehusets nettsteder kommer det frem at bildene er tatt i anledning kronprinsens bursdag.

Kongehuset kommenterer sjelden kronprinsfamiliens bursdager, med mindre det er store jubileer, og på nettstedet står det at dagen vil bli feiret privat.

IDYLL: Kronprinsfamilien nyter late dager på Dvergsøya utenfor Kristiansand. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
IDYLL: Kronprinsfamilien nyter late dager på Dvergsøya utenfor Kristiansand. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

Kommunikasjonssjef ved Slottet, Guri Varpe, bekrefter overfor Se og Hør at dagen feires privat.

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, forteller at det er vanlig at dagen feires på hytta med familien.

- Kronprins Haakon har jo bursdag midt i fellesferien, og feirer tradisjonen tro på hytta, enten på foreldrenes hytte på Mågerø, eller på hytta han og resten av kronprinsfamilien leier på Dvergsøya utenfor Kristiansand.

- I år er det sistnevnte som gjelder, og jeg tipper han blir feiret etter alle kunstens regler, fortsetter Vagle.

Hyller ektemannen

Ifølge kongehuseksperten vekker familien alltid hverandre med kake og gaver på sengen når noen har bursdag, og det blir helt sikkert selskap senere i dag, sier hun.

Kronprinsessen la ut bilde av Haakon og hennes bror på Instagram i går, så ifølge Vagle har kronprinsfamilien kanskje gjester hele helgen.

Lørdag hyller også kronprinsessen ektemannen med et eget innlegg til ham på Instagram.

- I dag har verdens beste Haakon bursdag. Ganske så fornøyd med å ha hengt med han i 20 år, skriver hun til bildet.

Kongehuset har også delt et bilde av jubilanten på Instagram. En av kommentarene under innlegget som i skrivende stund har fått flest likes, er fra Mette-Marit.

- Hipp hipp hurra. Han har blitt feiret med posebrownie til frokost som vanlig, skriver hun.

Kommentaren har i skrivende stund fått 217 likerklikk.

Leier villa

Landstedet, hvor kronprinsen flere år har feiret bursdagen sin, ligger utenfor kronprinsessens fødeby, Kristiansand. Ifølge NRK skal kronprinsfamilien ha base på den flotte sørlandsøya resten av sommeren. Kronprinsfamilien har flere år på rad leid villaen, og i år er intet unntak.

Ifølge NRK har kronprinsfamilien leid villaen fast hver sommer siden 2010, og de eier også en rekke andre eiendommer som bruker som feriesteder, deriblant et privat sted i Uvdal. Kronprinsfamilien har riktignok ikke øya helt for seg selv, selv om eiendommen ligger skjermet til.

I 2010 brøt det også ut protester og debatt da Kristiansand kommune, som eier villaen, vedtok å bygge et gjerde rundt eiendommen slik at kronprinsfamilien fikk være i fred.

I Syden

HJEMME I NORGE: Tidligere denne måneden var hele kronprinsfamilien på ferie på Ibiza. Resten av ferien skal de tilbringe på den flotte sørlandsøya. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
HJEMME I NORGE: Tidligere denne måneden var hele kronprinsfamilien på ferie på Ibiza. Resten av ferien skal de tilbringe på den flotte sørlandsøya. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

Tidligere denne måneden nøt kronprinsfamilien late dager på den eksotiske øya Ibiza i Middelhavet. Dette var etter det Se og Hør erfarer første gang kronprinsfamilien har reist på ferie til den spanske øya, og kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit (45) ankom Ibiza sammen barna - prinsesse Ingrid Alexandra (15) og prins Sverre Magnus (13).

Middelhavsøya er en populær destinasjon for verdens celebriteter, noe som medfører at kronprinsfamilien til stadighet ble avbildet av paparazzifotografer.

SYDENFERIE: I likhet med mange nordmenn tok kronprinsfamilien også en tur til sydligere strøk. Foto: NTB Scanpix
SYDENFERIE: I likhet med mange nordmenn tok kronprinsfamilien også en tur til sydligere strøk. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Kronprinsfamilien starter ofte ferien sin på hytta på Dvergsøya utenfor kronprinsessens hjemby, Kristiansand. Men i år som i fjor satte de seg på et fly nesten med en gang ferien ble sparket i gang, forklarte Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, tidligere i juli.

LES OGSÅ: Derfor er Mette-Marit mye mindre på jobb

AVSLAPPENDE: Kronprins-familien koser seg på badeferie ved vannkanten i Ibiza. Foto: NTB Scanpix/Splash Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer