Prins Henrik og kronprins Frederik:

Kronprins Frederik reagerer på farens uttalelser

- Jeg er virkelig lei meg.

LEI SEG: Kronprins Frederik sier han er lei seg over farens kommentarer om at han ikke vil begraves ved siden av dronning Margrethe. Foto: NTB Scanpix.
LEI SEG: Kronprins Frederik sier han er lei seg over farens kommentarer om at han ikke vil begraves ved siden av dronning Margrethe. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Seoghør.no): Prins Henrik (83) av Danmark overrasket mange da han uttalte at han ikke ønsker å begraves ved siden av sin kone, dronning Margrethe (77), med mindre hun gjør han til konge eller kongegemal.

Uttalelsene har skapt reaksjoner i internasjonale medier, og nå snakker kronprins Frederik (49) ut om farens uttalelser, for første gang.

- Jeg kan kun si at jeg er virkelig lei meg over min fars beslutning på mange områder, forklarer kronprinsen, ifølge danske BT.

Videre sier tronarvingen at han ikke ønsker å kommentere saken utover det. Det var under et arrangement ved Aarhus at kronprins Frederik møtte pressen.

49-åringen er den første som omtaler prinsens uttalelser, om at han ikke ønsker å gravlegges sammen med dronningen.

Dronningen bestemmer

Henrik har i ettertid innrømt at det er opp til hans kone, om de to skal gravlegges sammen eller ikke.

- Det er min kone og ikke meg som kan gjøre noe med den beslutningen, sa prinsen til danske Se og Hør tidligere denne uka.

Bakgrunnen for prinsens valg, skal ha vært at han ikke er tilfreds med prinsetittelen, og at han har et sterkt ønske om å bli konge eller kongegemal. Han skal ved gjentatte anledninger ha uttrykt sin misnøye overfor sin gitte tittel.

Nå kan det imidlertid se ut til at den 83 år gamle prinsen har fått nok, og ifølge ham selv, er det kun én måte å få han til å endre beslutningen sin.

- Hvis hun vil ha meg begravd sammen med henne, må hun gjøre meg til kongegemal, sa prinsen, og fortsatte:

- Jeg er likegyldig, forklarer han og sier at det ikke er noen grunn til at han ikke kan bære tittelen som kongegemal.

- Det er ikke en kvinne som skal bestemme alt. Jeg stiller på lik linje med den personen jeg er gift med. Når hun er dronning, kan hun gjøre meg til kongegemal, sa han.

Ikke fornøyd

Det var i 2002 at prins Henrik først ga uttrykk for at han ikke likte prinsetittelen. Den gang raste debatten i Danmark om hvorvidt prinsen var utakknemlig, eller om det danske kongehuset ikke hadde gjort nok for å ta ham inn i varmen.

LYKKELIGERE TIDER: Kronprins Frederik sammen med sin kone Mary og foreldrene, før den siste tids kontroverser. Foto: NTB Scanpix
LYKKELIGERE TIDER: Kronprins Frederik sammen med sin kone Mary og foreldrene, før den siste tids kontroverser. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tidligere denne uka sa han til danske Se og Hør at han lenge har følt seg latterliggjort av sin kone.

- Hun gjør meg til en narr. Jeg har ikke giftet meg med dronningen for å bli begravet i Roskilde, sa han til bladet.

I 2005 varslet dronning Margrethe at hennes mann i framtida ikke skulle tituleres som prins, men prinsegemal. Ifølge Wikipedia er gemal en mer passende tittel på en på en fyrstelig eller kongelig ektemann eller hustru.

Den nye tittelen, som for øvrig brukes svært sjelden, så ikke ut til å gjøre ende på Henriks frustrasjon.

- Alle dronninger i historien har gjort sine menn til konger. Hvorfor skal jeg være under min kone, uttalte han til nederlandsk tv i 2014.

LES OGSÅ: Dronning Margrethe handlet alene etter kongekrangel

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer