Prinsesse Märtha Louise:

Kritiske til Märthas rasismeanklage

Prinsesse Märtha Louise mener pressedekningen av kjæresten Durek Verrett er rasistisk.

UT MOT PRESSEN: I et innlegg på Instagram fredag, gikk prinsesse Märtha Louise hardt ut mot pressen, og kalte dekningen av hennes kjæreste, Durek Verrett, for rasistisk. Foto: NTB Scanpix
UT MOT PRESSEN: I et innlegg på Instagram fredag, gikk prinsesse Märtha Louise hardt ut mot pressen, og kalte dekningen av hennes kjæreste, Durek Verrett, for rasistisk. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Natt til fredag la prinsesse Märtha Louise (48) ut et innlegg på Instagram hvor hun åpenhjertig fortalte om hvordan hennes oppfatning av rasisme har endret seg etter at hun ble sammen med Durek Verrett (45).

I innlegget gikk hun også kraftig ut mot pressen, og anklaget mediene for å fremstille Verrett som en løgner, voldelig og som en trussel mot hennes familie og henne selv.

Prinsessen mente også at pressen har delt Veretts ekskjærestes historie uten å sjekke fakta, fordi historien «støtter trossystemet som allerede er på plass for ham».

- Dette er rasisme! Vi har begge mottatt dødstrusler for å være sammen og har ukentlig blitt fortalt at vi skammer vårt folk og familiene for å ha valgt hverandre, skrev Märtha Louise i innlegget.

Presseekspert og faglærer i journalistikk ved Norges Kreative Høyskole Gunnar Bodahl-Johansen, mener at det å kalle pressen for rasistisk i dekningen av Verrett og hans virksomhet, blir «for lettvint».

KRITISK: Presseekspert Gunnar Bodahl-Johansen mener det er «for lettvint» å kalle pressens dekning av Durek Verrett for rasistisk. Foto: NTB Scanpix
KRITISK: Presseekspert Gunnar Bodahl-Johansen mener det er «for lettvint» å kalle pressens dekning av Durek Verrett for rasistisk. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Må være varsom

- En må være veldig varsom med å kalle dette rasisme. Det er vanskelig å vite motiver til alle journalister, men slik jeg ser dette er det tradisjonell, kritisk journalistikk, sier han til Se og Hør.

- Dette er ikke bare dekning av at de to er sammen, men de henvender seg til offentligheten med en forretningsidé, de uttaler seg, hun reklamerer og har brukt prinsessetittelen kommersielt inntil helt nylig. Det skulle bare mangle at pressen setter et kritisk søkelys på det de gjør, fortsetter han.

BRUKER TITTELEN: Märtha Louise bruker sin prinsessetittel i en kommersiell sending hos Sionearth på YouTube. Video: Sionearth via YouTube Vis mer

Bodahl-Johansen har likevel forståelse for at kritisk journalistikk kan være rammende, men mener at dem som er utsatt for den ikke bør trekke likhetstrekk med kritisk journalistikk og ondsinnet utfall.

Han mener også at medlemmer av kongefamilien skal få mene hva de vil, men at det da er viktig at de stiller opp i debatt rundt utsagnene sine i etterkant.

- Märtha Louise kan ikke ha det privilegiet at hun bare kan komme med meninger og utsagn, og så i neste omgang ikke stå ansvarlig for det hun sier i den offentlige debatten. Når medlemmer av kongefamilien går ut på denne måten, må de også forvente at det blir en debatt rundt det, sier Bodahl-Johansen.

Se og Hør har lagt fram kritikken for prinsesse Märtha Louise via hennes manager Carina Scheele Carlsen. De ønsker ikke å gi noen kommentarer.

- AVTRYKK I VAGINA: Durek Verrett, også kjent som prinsesse Märtha Louises kjæreste og selvutnevnt sjaman, uttalte seg om kvinners vagina og sexpartnere til det irske nettstedet Xposé. Det likte ikke kjendislegen Wasim Zahid. Video: Wasim Zahid. Klipp: Marie Røssland Vis mer

- Utsatt for rasisme

Kjendislege Wasim Zahid gikk i fjor høst hardt ut mot Verrett etter hans uttalelser om at kvinner kan få «avtrykk» i vagina av å ha for mange sexpartnere. Da slo Verrett tilbake og mente Zahid gikk etter ham på grunn av blant annet hudfargen hans.

Zahid sier til Se og Hør at han ikke vil spekulere på Märtha Louises uttalelser om rasisme fra pressen, men er ikke tvil om at Verrett er utsatt for rasisme.

PÅ ALVOR: Zahid sier til Se og Hør at man må ta det på alvor at Durek Verrett sier at han har blitt utsatt for rasisme. Foto: Geir Dokken / Dagbladet
PÅ ALVOR: Zahid sier til Se og Hør at man må ta det på alvor at Durek Verrett sier at han har blitt utsatt for rasisme. Foto: Geir Dokken / Dagbladet Vis mer

- Hvis man leser en del kommentarfelt, så dukker det opp mye stygge kommentarer. Ikke bare på hans virke, men som kan tolkes rasistisk. Dem må man fordømme og ta avstand fra på det sterkeste. Min kritikk av ham har ikke vært på utseende og etnisitet, men på medisinsk grunnlag. At han forteller at han har blitt utsatt for rasisme synes jeg vi skal ta på alvor, sier han.

Nestleder ved Antirastisk Senter, Ervin Kohn, forteller til Se og Hør at prinsesse Märtha Louise starter Instagram-innlegget med å erkjenne egen bevisstløshet omkring majoritetsprivilegier, noe han påpeker som nødvendig og forbilledlig av henne.

Videre forklarer Kohn at når det kommer til pressen har han vært vitne til mange angrep på Verrett, men ikke noe som oppfattes per definisjon som rasistisk.

- Det massive presset som hennes første ektemann ble utsatt for, det har ikke Durek kommet i nærheten av en gang. Jeg skjønner at pressen har gått på ham med alle disse tingene han har sagt og gjort, men jeg har selv ikke sett noe rasistisk fra pressen. Ikke i det hele tatt, fortsetter han.

PRINSESSEN: Märtha Louise og kjæresten Durek Verrett gjestet God Morgen Norge på TV 2. Video: TV 2 Se hele saken her: https://www.tv2.no/a/10611424/">https://www.tv2.no/a/10611424/">https://www.tv2.no/a/10611424/ Vis mer

Må forvente kritiske spørsmål

Kohn mener at Verrett må kritiseres på lik linje med alle andre som gjør rare ting i våre øyne.

- Det er jo klart at når man fremstår som en som kan kurere kreft, og du ikke er onkolog, må du forvente kritiske spørsmål - uansett hudfarge, sier han.

Han mener videre at Märtha Louise ikke gjør noe skade, og forklarer at han ikke er engstelig for at rasismekortet blir dratt frem, da vi bruker det altfor lite.

- Man skal kalle rasisme for hva det er, men at du misbruker det er uheldig, så det å si rasisme på høylys dag er ikke bra. Vi må klare å gjenkjenne det, og det er viktig å være konkret. Märtha Louise har ikke pekt på noe konkret som pressen har gjort, og det må hun gjøre. Så resultatet av det hun skriver blir konfrontert med kritiske spørsmål, og hun må belegge det som rasistisk, fortsetter han.

- Kan du definere begrepet rasisme?

- Veldig enkelt så kan du si at det er en kombinasjon av fordommer og makt. Bare det alene å ha fordommer mot andre er ikke nok. Men når det er majoritetsbefolkning som har makt, politiet har makt og folk ansatt i departementer har makt, så kan det være diskriminering som er greia, svarer han, og legger til:

JOBB: Durek Verrett, også kjent som sjaman Durek, annonserte på sin Instagram-konto at han vil starte i en ny TV-jobb. Bilder fra CBS. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Så det er altså et skille mellom rasistiske holdninger og rasistiske handlinger. Du kan godt si rasistiske ting, og du kan gjøre rasistiske ting, altså diskriminering, uten å ha rasistiske holdninger. Derfor har jeg også sagt at vi har et land fritt for rasister, men med masse rasisme.

Kohn påpeker at det er mye som er rasistisk, men mener at det å ha fordommer alene ikke er rasistisk.

- Det må knyttes til makt. Så det å snakke om rasisme som folk gjør i Norge, er ikke relevant i rasistiske sammenhenger. Fordommer går på kryss og tvers uten at det er rasisme, avslutter han.

Åpnet opp om forholdet

Tidligere i år valgte Hank Greenberg (48), Durek Veretts ekskjæreste, å snakke om forholdet sitt med Verrett. Det gjorde han i et intervju med Se og Hør, der han kom med flere påstander.

I intervjuet hevdet Greenberg at Verrett var voldelig, en påstand som for øvrig ble støttet opp under av en politirapport. Han hevdet også at Verrett hadde forandret seg etter en nyretransplantasjon, og at han var manipulerende.

I tillegg fortalte han at Verretts advokat skal ha bedt ham om å skrive under på en taushetsavtale, meldte VG. Avtalen fikk han tilsendt av Verretts advokat, Jo-Na Williams. Greenberg nektet imidlertid å underskrive avtalen, og mente at livet hans «ikke var til salgs».

Mot slutten av mai kunne Se og Hør melde at Greenberg ble truet med et millionsøksmål.

Ansvarlig redaktør for Se og Hør, Ulf André Andersen, mener at Märtha Louise tar opp et viktig tema, og at det er på sin plass at hun er engasjert i arbeidet mot rasisme.

- Ingen skal undertrykkes på grunn av legning, hudfarge eller religion. Og det burde alle være med på å bekjempe. Likevel må det være mulig å belyse problematiske sider av virksomheten og bakgrunnen til hennes kjæreste sjaman Durek, uten å bli kalt rasistisk, sier han.

Han tar opp eksempelet hvor Verrett hevdet at kreft som rammer barn er selvpåført.

- Det kan umulig være rasistisk at man er kritisk til disse påstandene. Det er også fullt ut legitimt at hans ekskjæreste får anledning til å komme til orde i debatten.

LES OGSÅ: Derfor er ekspertene fortsatt målløse

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer