Dronning Elizabeth og innbrudd:

Kritisk sikkerhetsbrudd utløste panikk

En inntrenger forsøkte å ta seg inn på dronning Elizabeths soverom - mens hun sov.

I FARTA: Dronning Elizabeth er 93 år, men fortsatt i fullt arbeid. Her er hun under et besøk i Cambridge 10. juli - bare timer før en inntrenger brøt seg inn i boligen hennes. Foto: NTB Scanpix
I FARTA: Dronning Elizabeth er 93 år, men fortsatt i fullt arbeid. Her er hun under et besøk i Cambridge 10. juli - bare timer før en inntrenger brøt seg inn i boligen hennes. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er en kjent sak at de kongelige i kongehus verden over blir godt passet på av livvakter og annet sikkerhetspersonell 24 timer i døgnet.

Særlig er sikkerheten høy i det konservative britiske kongehuset, og i kulissene ligger det klart en rekke evakueringsplaner og sikkerhetstiltak som skal iverksettes dersom 93 år gamle dronning Elizabeth eller andre i kongefamilien skulle bli utsatt for kritiske hendelser.

Sikkerhet i høysetet til tross - iblant kan det skje en glipp for alle en og hver - til og med for rutinerte kongelige sikkerhetsvakter.

Det var nemlig det som skjedde på Buckingham Palace natt til i går. Klokken to om natten skal en inntrenger ha brutt seg inn på det verdensberømte slottet i London - og innbruddstyven skal ha stått bare meter unna den britiske dronningen.

Det melder flere internasjonale medier, deriblant The Sun og Fox News.

VAR HJEMME: Dronnningen var hjemme på Buckingham Palaca da innbruddet skjedde. Her avbildet med hertuginne Kate på Cambridge Royal Ascot i juni. Foto: NTB Scanpix
VAR HJEMME: Dronnningen var hjemme på Buckingham Palaca da innbruddet skjedde. Her avbildet med hertuginne Kate på Cambridge Royal Ascot i juni. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kom til lukkede dører

Den sleipe innbruddstyven skal ha vært en 22 år gammel mann, som skal ha klart å klatre over et gjerde foran slottet for å komme seg inn i dronningens hjem. På innsiden av gjerdene skal mannen ha forsøkt å slå inn dørene til den kongelige boligen.

DRONNINGENS RESIDENS: Det var her, på Buckingham Palace sentralt i London, innbruddet skjedde. Foto: NTB Scanpix
DRONNINGENS RESIDENS: Det var her, på Buckingham Palace sentralt i London, innbruddet skjedde. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Et par meter unna lå altså verdens lengstlevende monark og sov - totalt uvitende om hva som foregikk utenfor døren hennes.

Denne natten skal det kongelige flagget som indikerer at dronning er hjemme, vært reist - så det er ingen tvil om at dronningen ble utsatt for en betydelig risiko.

Ifølge Fox News skal det ha tatt politiet omkring fire minutter å pågripe 22-åringen - samtidig som panikken begynte å bre seg blant slottets personale etter det massive bruddet på sikkerhetsrutinene.

- Det var en inntrenger på slottet mens dronningen sov på soverommet sitt, og han var løs i et par minutter før politiet arresterte ham, sier en kongelig kilde ifølge Fox News.

- Han skal ha vært fast bestemt på å komme inn på slottet og banket på dørene, men heldigvis var alt låst denne gang, fortsatte kilden.

Dronningen skal være informert om hendelsen, ifølge Fox News. The Sun skriver at dronningen skal ha vært den eneste kongelige til stede på slottet den natten, på grunn av oppussingsarbeid. Prins Phillip (98) skal ikke ha vært der, ifølge avisens kilder.

«BECOMING ROYALE»: Hertuginne Meghan Markles far, Thomas Markle, reagerer med sinne over en scene i den nye «Becoming Royale», som baserer seg på Meghan og Prins Harry sitt første år som gift. Vis mer

- Hva gjør du her?

Dette er imidlertid ikke første gang noen har forsøkt å ta seg inn på dronning Elizabeths soverom. Sist gang det skjedde var 10. juli 1982 - nøyaktig 37 år før det skjedde enda en gang natt til i går.

Det gjør at mange frykter at 22-åringen forsøkte å gjøre det samme som Michael Fagan gjorde sommernatten i 1982 - nemlig å ta seg helt inn på dronningens soverom.

Fagan klarte nemlig å snike seg forbi overvåkingskameraer og sikkerhetspersonell, og tok seg inn på monarkens soveværelse i morgentimene. Han satte seg ned på sengekanten hvor dronningen sov - noe som gjorde at monarken våknet.

Ifølge den britiske avisen The Mirror skal dronning Elizabeth ha blitt svært overrumplet over å ha en fremmed mann i sengen midt på natten, og kommet med følgende reaksjon:

- Hva gjør du her, skal ha dronningen ha sagt, før hun løp barføtt ut av rommet og kom seg i sikkerhet.

Evakueringsplan

Det er ingen tvil om at det britiske kongehuset setter de kongeliges sikkerhet svært høyt.

Tidligere i år ble det kjent at det britiske hoffet hadde oppdatert en evakueringsplan for de kongelige, som har ligget uberørt siden den kalde krigen. Den ble oppdatert og gjort klar i tilfelle den britiske kongefamilien skulle bli nødt til å bli fraktet i sikkerhet - på grunn av økt sikkerhetsrisiko som følge av Englands løsrivelse fra EU.

Det meldte blant annet The Sun.

Ifølge Daily Mail er dronning Elizabeth blitt dratt inn i et ekstraordinært sikkerhetstiltak kalt «Project Fear», på bakgrunn av potensielle uroligheter i forbindelse med Brexit.

STOLTE: Det var to tydelig stolte foreldre som viste fram babyen sin til pressen for første gang. Hertuginne Meghan Markle og prins Harry fikk en sønn mandag 6. mai. Video: AP DV/NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Kendall Jenner får slakt etter dette

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer