Hertuginne Meghan og prins Harry:

Kritiseres for privat luksusferie

- Redder planeten - med ett privatfly om gangen.

I HARDT VÆR: Flere medier skal være lite imponerte over hertugparets siste ferietur. Foto: NTB Scanpix
I HARDT VÆR: Flere medier skal være lite imponerte over hertugparets siste ferietur. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prins Harry (34) og hertuginne Meghan (38) er kjent for sitt store engasjement og for å fremme veldedige organisasjoner. Blant annet har hertuginnen tidligere utgitt en kokebok sammen med ofrene fra den massive brannen i Grenfell Tower i London, som skjedde for drøye to år siden.

Som sin avdøde mor, har også prins Harry engasjert seg stort for veldedighet i flere afrikanske land, hvor han blant annet har vært med på å bygge et barnehjem for unger rammet av sykdommer som HIV og AIDS i Lesotho.

Ferietur til Ibiza

I slutten av juli meldte flere nettsteder, deriblant Page Six, at prins Harry hadde tatt turen til Googles tredagers sommerarrangement på den italienske øya Sicilia. Der skal han, sammen med miljøengasjerte stjerner som Leonardo DiCaprio (44), ha talt til eliten om miljøutfordringene verden står overfor.

I ettertid av arrangementet hevdes det at prinsen og hertuginnen tok med seg sin tre måneder gamle sønn, Archie, på en ferietur til Ibiza. Reisen, som skal ha vært i anledning Meghans 38-års dag, skal ha foregått med et privat jetfly, og på den spanske ferieøya skal familien også ha nytt svært luksuriøse dager, ifølge Daily Mail.

Det setter sinnene i kok i Storbritannia.

I EKSTASE: Flere tusen unge mennesker tok fullstendig av da prins Harry hadde en overraskelse på lur. Prinsen talte under det veldedige arrangementet WE DAY. Video: WE.org. Foto: Reuters Vis mer

- Tok inn på luksusvilla

Selv om ferien ikke er bekreftet av det britiske kongehuset, og ingen paparazzi-bilder så langt har dukket opp fra turen, har både britiske og spanske medier omtalt Ibiza-oppholdet.

At hertugparet nå kritiseres for sin angivelige ferietur, er det flere årsaker til, ifølge Daily Mail.

Mange kommenterer det hyklerske i å tale om klimautfordringene - for så å fly i et privat jetfly for å feriere i luksus på en Middelhavsøy.

Blant dem som ser rødt er, kanskje ikke så overraskende, den frittalende TV-profilen Piers Morgan (54). Han reagerte med å skrive følgende på Twitter:

«Saving the planet - one private jet at a time», noe som kan oversettes til «Redder planeten - med ett privatfly om gangen».

Men kritikken stopper ikke der.

Flere medier har rapportert at Meghan og Harry sørget for en enorm sikkerhet ved hjelp av statlige britiske og spanske sikkerhetsvakter da de tok inn på luksusvillaen den 6. august.

Den luksuriøse ferien skal ha vart i nesten en uke, frem til mandag denne uken.

Daily Mail er blant dem som antar at den totale summen for turen ligger på et sted mellom 50 000 til 100 000 britiske pund, altså fra 500 000 og opptil én million kroner.

PÅ IBIZA: Meghan og Harry skal ha tatt med sønnen Archie, som ble født i mai, på privat ferie til Ibiza. Her er hertugparet og sønnen avbildet tidligere i sommer. Foto: NTB scanpix
PÅ IBIZA: Meghan og Harry skal ha tatt med sønnen Archie, som ble født i mai, på privat ferie til Ibiza. Her er hertugparet og sønnen avbildet tidligere i sommer. Foto: NTB scanpix Vis mer

Etterlyser åpenhet

Ifølge avisen nekter det britiske kongehuset å svare på spørsmål om ferien, og hva det eventuelt skal ha kostet britiske skattebetalere. Det gjør ikke situasjonen mindre betent.

Mange mener nemlig at kongehuset er for lite transparente hva gjelder sitt pengebruk. Talspersonen for interessegruppen Republic, som kjemper for å avvikle monarkiet i Storbritannia, raser mot den manglende åpenheten omkring ferien og uttaler at denne oppførselen er typisk for det britiske kongehuset.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

- Hvert år kommer de med unnskyldninger omkring sin pengebruk, men de åpner aldri opp om hvor mye de faktisk koster oss. Dette må stoppe. Offentlige penger er der for å finansiere sykehus og skoler, ikke for at de kongelige skal kunne leve så komfortabelt som mulig, uttaler talspersonen, ifølge Daily Mail, og legger til:

- Neste gang Meghan og Harry vil dra på ferie, så kan de betale for den selv. Ellers må de fortelle oss nøyaktig hvor mye av pengene våre de bruker og hvorfor.

Enormt pengeforbruk

Det er slett ikke første gang at hertugparet får kritikk, etter det som på ingen måte har vært et billig år med både bryllup, familieforøkelse og en omfattende oppussingen av parets hjem.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

The Times har tidligere skrevet at prislappen på renoveringen av Meghan og Harrys nye hjem i Windsor var regnet å koste dem 41 millioner norske kroner.

Ifølge den britiske skribenten og kongehuseksperten Angela Levin, har også Meghans pengeforbruk overgått alle rekorder det siste året.

Levin har fulgt med på den tidligere Hollywood-stjernens utgifter, og kommet frem til at hertuginnen i løpet av 2018 skal ha brukt 406 000 pund, noe som tilsvarer rett i underkant av 4,5 millioner norske kroner, skriver The Sun.

I tillegg skal 38-åringen ha brukt om lag 300 000 pund, i overkant av tre millioner norske kroner, på en ekstravagant babyshower i New York.

«BECOMING ROYALE»: Hertuginne Meghan Markles far, Thomas Markle, reagerer med sinne over en scene i den nye «Becoming Royale», som baserer seg på Meghan og Prins Harry sitt første år som gift. Vis mer

LES OGSÅ: Meghans tidligere luksushjem lagt ut for salg

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer